1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Vrtne rastline
  5. Zvončica

Karakteristike

Breskovolistna zvončica

compo image
Campanula Persicifolia

Potrebe

Zalivanje:
srednje
Svetloba:
polsenčno
Težavnost nege:
nizka

Obdobje cvetenja

Karakteristike

Mesto sajenja:
vrt
Višina rastline:
30–70 cm
Barva cvetov:
modra, vijolična, bela

Pravilno sajenje

Sajenje breskovolistne zvončice

Lega

Pri nas je zvončica doma predvsem na gozdnih travnikih. Najbolje je, da ji na svojem vrtu zagotovite podobno lego – polsenčni kotički pod drevesi ali med drugimi trajnicami so zanje popolni. Če jih posadite v bližino drugih rastlin, ima to še eno praktično prednost: dolga stebla zvončic niso preveč stabilna in tako se lahko ob vetrovnih dneh zvončice naslonijo na druge rastline. Če se rastlina na svojem mestu dobro počuti, se s pomočjo pritlik razmnoži med drugimi rastlinami in tako kljub svojemu krhkemu videzu pritegne pozornost nase.

Sajenje

Ker je zvončica avtohtona rastlina, je popolnoma prilagojena našim razmeram in je njena nega zato zelo preprosta. Uspeva v skoraj vsakih običajnih vrtnih tleh, vendar pa ima tudi tukaj najraje gozdnato zemljo. Najbolj uživa v rahlih in predvsem zelo vlažnih tleh, ki so bogata s hranili, hkrati pa ji ustreza tudi apnenčasta zemlja. Ta trajnica se slabše razmnožuje samo v zelo suhih in ilovnatih tleh.

Najbolje je, da svojo sadiko posadite v gredo od sredine maja, ko ni več nevarnosti, da bi zemlja ponovno zmrznila. Pri tem pa zagotovite razdaljo do drugih rastlin vsaj 30 centimetrov, saj se trajnica v le nekaj mesecih tako razširi, da zapolni ta prazen prostor.

Naš nasvet

Na svetu obstaja približno 300 vrst zvončic, ki imajo vse čisto svoje zahteve in višino. Tudi za majhne posode na balkonu in terasi boste našli primerne vrste zvončnice, kot je portenšlagova zvončica.

Pravilna nega

Nega breskovolistne zvončice

Zalivanje

Vaša zvončica se bo najbolje počutila v enakomerno vlažnih tleh. Poskrbite, da bo zemlja okrog trajnice čez vso poletje neprestano vlažna, vendar pri tem preprečite zastajanje vode. Rastline, ki imajo veliko glavo in tanko steblo, lahko kar hitro povesijo glavo, če se ta napolni z vodo, ki prihaja od zgoraj, zato bodite pri zalivanju zelo pozorni in zalijte samo koreninski del rastline.

Gnojenje

Zvončica sodi v vrsto trajnic, ki porabijo le malo hranil, zato tudi med svojim dolgim obdobjem cvetenja navadno ne potrebuje dodatnega gnojila. Samo pred začetkom cvetenja ji lahko spomladi priskočite na pomoč z dodatkom gnojila za cvetoče rastline. Od avgusta pa prenehajte s kakršnim koli dodajanjem hranil, saj se bo zvončica tako lahko pripravila na zimo.

Obrezovanje/prezimovanje

Ena najpomembnejših nalog vrtnarjev, ki želijo kar najbolje poskrbeti za svoje zvončice, je redno odstranjevanje odcvetelih cvetov. Samo tako trajnico vzpodbudite, da razvije nove cvetove, in podaljšate obdobje cvetenja vse do avgusta. Jeseni nato celotno rastlino obrežite skoraj do tal. Če pa zvončica po nekaj letih začne razvijati manj cvetov, ji lahko zagotovite novo moč tako, da septembra razdelite njeno koreninsko grudo.
Ne glede na to, kako nežna je videti: breskovolistna zvončica navadno prestane zimo brez posebnih zaščitnih ukrepov, saj preživi temperature do –35 stopinj Celzija. Kljub temu pa vam bo zelo hvaležna, če jo boste prekrili s slojem listja ali dračja.

Več cvetočih rastlin za vaš vrt

Deli