1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Balkonske rastline in posodovke
  5. Krizanteme

Karakteristike

Krizanteme

compo image
compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
srednje
Svetloba:
sonce/polsenčno
Težavnost nege:
nizka

Obdobje cvetenja

Karakteristike

Mesto sajenja:
grede, obronki, balkon, terasa
Višina rastline:
20–50 cm
Barva cvetov:
bela, oranžna, rumena, rdeča, rožnata

Pravilno sajenje

Sajenje krizantem

Lega:

Krizanteme s svojimi poznimi in dolgotrajnimi cvetovi v jesenskih mesecih poskrbijo za barvno pestrost. Prvotno izvirajo iz vzhodne Azije in sodijo v družino nebinovk (Asteraceae). Primerne so tako za celoletno zasaditev na vrtu, kot tudi za posaditev v posodi na balkonu in terasi. Ker cvetove odprejo pozneje, imajo rade sončna do delno senčna mesta, ki so zaščitena pred vetrom. Izogibajte se pregosti posaditvi, saj tako preprečite napad bolezni.

Sajenje:

Krizanteme lahko brez težav posadite neposredno na prosto. Najbolje jih je saditi spomladi, vendar bodo uspevale tudi, če jih posadite šele zgodaj poleti. Tako se bodo lahko dobro zarasle in bodo pripravljene na prvo zimo. Za kar najboljši razvoj vaših rastlin pa so pomembna tudi vlažna tla, bogata s hranili. Pri tem naj bo zemlja bogata s humusom in prepustna. Krizanteme lahko brez težav posadite tudi v lonec, vendar pri sajenju uporabite zemljo za rože, ki je bogata s hranili. V vsakem primeru se bodo rastline razrasle mnogo bolje, če jih posadite v gredo in ne v lonec.

Pravilna nega

Nega krizantem

Zalivanje:

Te robustne rastline, ki zahtevajo veliko hranil, morajo biti posajene v trajno vlažno zemljo, ki pa ni preveč mokra. Oslabele bodo že med krajšimi obdobji suše. Predvsem med obdobjem razvoja cvetov se lahko cvetni brsti hitro posušijo. V nasprotnem primeru pa zastajanje vode povzroči gnitje korenin. Rastlino zato zalivajte zmerno, vendar v rednih intervalih.

Gnojenje:

Krizanteme potrebujejo zelo veliko hranil. Za bogato cvetenje in intenzivno zelene liste jih je treba med rastjo spomladi redno gnojiti. Tedensko gnojenje lončnic ali dolgotrajno gnojilo pri zasaditvi na vrtu bo potešilo lakoto teh rastlin, ki zahtevajo veliko hranil. Poleg tega je mogoče v zemljo okoli trajnic zadelati še svež kompost.

Obrezovanje:

V poletnih mesecih krizantema energijo porablja izključno za razvoj poganjkov. Da bodo rastline razvile enakomerno grmičasto obliko in dolgo cvetele, jih je treba od maja do julija redno obrezovati. Če je na rastlini veliko poganjkov, je smiselno šope nekoliko razredčiti. Končno obrezovanje izvedemo, ko so rastline povsem odcvetele. Pri tem poganjke odrežemo približno za dlan nad tlemi.

Ukrepi pozimi:

Krizanteme so odporne na mraz samo do določenih temperatur. Ko je premrzlo, jih je treba zaščitit pred mrazom.

  • Prekrijte jih z listjem ali smrekovimi vejami (na vrtu)
  • Lončnice postavite čim bližje k steni hiše in pokrijte
  • V ekstremnem vremenu lonce postavite v klet ali garažo
  • Zalivajte jih malo, ampak redno

Naš NASVET:

Cvetenje krizantem lahko podaljšate z rednim odstranjevanjem poganjkov, ki so odcveteli.

Deli