1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Balkonske rastline in posodovke
  5. Dalije

Karakteristike

Dalije

compo image
compo image
compo image
compo image
compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
veliko
Svetloba:
sonce
Težavnost nege:
visoka

Obdobje cvetenja

Karakteristike

Mesto sajenja:
grede, obronki, balkon, terasa
Višina rastline:
20–100 cm
Barva cvetov:
bela, rumena, rožnata, roza, rdeča

Pravilno sajenje

Sajenje dalij

Lega:

Prelepe cvetlice, ki izvirajo iz Srednje Amerike, spadajo v družino nebinovk (Asteraceae). Dalije imajo na gredicah, obronkih ali v cvetličnih loncih rade sončne lege z dobro prepustnimi tlemi, bogatimi s hranili.

Sajenje:

Dalije so zelo občutljive na mraz. Da se koreninski gomolj ob zamrzovanju tal ne bi poškodoval, jo šele na začetku maja posadite pribl. 10 cm globoko v zemljo. Dalije lahko že od marca/aprila naprej vzgajate v zaprtih prostorih. Mlade rastline na prosto posadite šele po ledenih možeh.

Naš NASVET

Če dalije zasadite v manjše ali večje skupine, zažarijo v vsej svoji čarobnosti. Razdalja med rastlinami: pri manjših sortah prostor za zdravo rast znaša 30–40 cm, pri večjih pa 70–100 cm.

Pravilna nega

Nega dalij

Zalivanje:

Dalije potrebujejo malce več nege kot druge rastline, za katero pa se zahvalijo z zelo dolgim cvetenjem. Poleti je cvetlica še posebej žejna in zahteva izdatno zalivanje. Rastline v loncu vedno zalivajte od spodaj in raje pogosteje kot pa preveč naenkrat, saj dalije ne prenesejo zastajanja vode.

Gnojenje:

Da se lahko dalije pokažejo v vsem svojem razkošju cvetov, potrebujejo veliko hranil. Najbolje je takoj med sajenjem v zemljo zadelati gnojilo. Priporočamo univerzalno gnojilo ali gnojilo za trajnice. Dolgotrajno gnojilo samo z enkratnim gnojenjem poskrbi za optimalno oskrbo s hranili čez celotno sezono.

Obrezovanje:

Poleg potrebnega zalivanja med najpomembnejše dele nege dalij poleti spada obrezovanje. Odcvetele dele je treba čim prej odstraniti, da se lahko razvijejo novi cvetni brsti. Rednejše obrezovanje pomeni daljše in bogatejše cvetenje.

Ukrepi pozimi

Dalije obrežite na dolžino od 5 od 6 cm in koreninski gomolj previdno izkopljite. V ta namen ne izberite časa preveč zgodaj, da bo imel koreninski gomolj dovolj časa, da za zimo shrani dovolj hranil. Koreninske gomolje je najbolje razporediti po zaboju s peskom ter jih shraniti na hladno in suho mesto brez zmrzali. Pozimi pregledujte koreninske gomolje, ali so prisotne poškodbe, in izrežite poškodovana mesta.

Deli