1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Vrtne rastline
  5. Nega in sajenje sončnic

Karakteristike

Sončnica

compo image
compo image
compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
veliko
Svetloba:
sonce
Težavnost nege:
srednja

Obdobje cvetenja

Karakteristike

Mesto sajenja:
greda
Višina rastline:
1–3 m
Barva cvetov:
rumena

Pravilno sajenje

Sajenje sončnic

Lega

Njihovo ime pove že vse: sončnice najbolje uspevajo na sončnih legah na vašem vrtu. Prostor za posaditev mora biti obsijan in topel, ob tem pa tudi zaščiten pred vetrom, saj so lahko močni sunki vetra zelo nevarni za dolga, ozka stebla sončnic. Imate še prazen prostor ob podporni ograji ali steni hiše? Ta je kot nalašč za posaditev sončnice. Na eno mesto lahko posadite tudi več sončnic skupaj ali pa svojo sončnico posadite med trajnice, saj bodo dolga stebla sončnice tako ustrezno zaščitena pred močnimi sunki vetra.

Sajenje

Sončnice ne marajo nizkih temperatur, zato jih lahko posadite na svoj vrt šele konec maja. Če pa jih postavite na toplo in obsijano okensko polico, pa lahko to storite že aprila. Odločilna prednost: sončnice lahko na zaščitnem prostoru na steblu v celoti razvijejo svoje značilne ščetine, ki jih uspešno ščitijo pred polži.

Če jih želite vzgojiti iz semen, v posodo dajte tri do pet semen, saj vsa semena najverjetneje ne bodo vzklila. Semena nato prekrijte s približno dvema centimetroma zemlje in jih ves teden enakomerno zalivajte, da bo zemlja ves čas vlažna. Ko rastline razvijejo dva ali več listov, jim bo postal lonec pretesen. Zato iz vsakega lonca odstranite najmanjše sadike. Če vreme v naslednjih tednih še ne bo primerno za sajenje, boste preostale sončnice morda morali ponovno posaditi v večje posode. Ko ledeni možje opravijo svoje, pa ni več zadržkov za sajenje sončnic na vrt.

Pravilna nega

Nega sončnic

Zalivanje

Da bodo vaše sončnice dobro rasle, tudi po vzklitju potrebujejo veliko vode. Pri tem velja: večja kot je rastlina, tem več vode potrebuje. V vročih poletnih mesecih bo morda celo potrebno dnevno zalivanje.

Gnojenje

Za rast sončnic so prav tako pomembna hranila, saj sodijo sončnice v skupino rastlin, ki za rast potrebujejo veliko količino hranilnih snovi. Med obdobjem rasti lahko sončnice gnojite enkrat tedensko z gnojilom, ki vsebuje veliko dušika.

Naš nasvet

Ko sončnice na vašem vrtu odcvetijo, jih preprosto pustite pri miru. Njihova posušena semena so posebej bogata z maščobo in beljakovinami, zato predstavljajo popolno hrano za ptiče.

Deli