1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Vrtne rastline
  5. Volčji bobi

Karakteristike

Volčji bob

compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
malo
Svetloba:
sonce
Težavnost nege:
nizka

Obdobje cvetenja

Karakteristike

Mesto sajenja:
greda
Višina rastline:
80 do 120 cm
Barva cvetov:
bela, vijolična, rožnata, rdeča ali rumena

Pravilno sajenje

Sajenje volčjega boba

Lega

Volčji bob obožuje sonce –  goste in pisane cvetove razvije samo na popolnoma sončnih legah. Močni sunki vetra so lahko hitro nevarni za obtežena stebla s cvetovi, zato za posaditev te rože izberite lego, ki je zaščitena pred vetrom. Visoko rastoči volčji bob lahko zadostno zaščitite tudi tako, da ga posadite v skupino volčjih bobov ali pa ga posadite pred živo mejo.
 

Sajenje

Volčji bob lahko kupite kot sadiko ali v obliki semen. Če kupite sadiko trajnice, je najbolje, da jo v gredo posadite spomladi, saj ima tako poleti dovolj časa, da se zakorenini. Želite volčji bob sami posejati? Potem izberite sorto, ki je odporna na mraz. Semena maja posejte neposredno v gredo ali pa jih januarja posejte v lonec, ki ga postavite na okensko polico. Da zagotovite vzklitje čim več semen, uporabite ta preprosti trik: večer preden nameravate semena posejati, jih položite v skledo z vodo, da se omehčajo.

Za volčji bob predstavljajo glivične bolezni veliko nevarnost. Pri sajenju zato upoštevajte potrebno razdaljo vsaj enega metra, saj se bosta tako lahko deževnica in voda za zalivanje hitro posušili. Pri zelo ilovnatih tleh je lahko poleg tega smiselno, da v zemljo vmešate  pesek.

Pozor

Nežne sadike volčjega boba so žal zelo priljubljene pri polžih. Predvsem pri sajenju na prosto morate rastline zato zaščititi s pregradami ali z nanosom sredstva proti polžem.

Pravilna nega

Nega volčjega boba

Zalivanje

Ker njegove korenine rastejo globoko v zemljo, volčjega boba ni priporočljivo saditi v lonec, vendar pa lahko zaradi tega sam odlično črpa vodo iz zemlje. Ko se dobro zakorenini, ga je treba zalivati samo med dolgotrajnimi sušnimi obdobji. Da preprečite zastajanje vode, morate zemljo okrog korenin predvsem po močnem deževju občasno nekoliko zrahljati.

Gnojenje

Glede dodajanja hranil vam ni treba skrbeti, saj volčji bob za to poskrbi kar sam. S tako imenovanimi gomoljčnimi bakterijami na svojih koreninah lahko izkoristi dušik, ki ga pridobi iz zrahljane zemlje. Če mu dodate še gnojilo z vsebnostjo dušika, bo to za volčji bob že preveč in korenine bodo začele gniti. Mirno pa mu lahko dodate en odmerek apna ali kostne moke.

Obrezovanje in delitev

Volčjega boba načeloma ni treba obrezovati. Po prvem cvetenju odstranite ovenele steble, nato pa počakajte in se veselite naslednjega cvetenja. Cvetove lahko tudi odrežete predčasno, saj s tem preprečite nenadzorovano raztresanje semen. Če se volčji bob na vašem vrtu dobro počuti, se bo tekom let s pomočjo svojih korenin dobro razširil. Zato je priporočljivo, da to trajnico spomladi redno delite. V gredo nato ponovno posadite samo odrezane nove poganjke. 

Deli