compo image
 1. COMPO
 2. Vodiči
 3. Oskrba Rastlin
 4. Sobne rastline
 5. Kaj si je treba zapomniti pri negi orhidej

Nega orhidej

Kaj si je treba zapomniti pri negi orhidej

Družina orhidej je ena od najbolj raznolikih družin rastlin na svetu: trenutno poznamo približno 20.000 divjih sort in 70.000 gojenih. Še posebej so priljubljene zaradi živopisanih cvetov, čeprav za orhideje na splošno velja, da so zelo krhke. Obstaja pa tudi nekaj sort, kot denimo Phalaenopsis, ki se bodo čudovito razvile, če si le zapomnite par nasvetov za nego. Na tem mestu smo vam pripravili tri najpomembnejše nasvete za nego teh občutljivih rastlin.

Zalivanje orhidej

Prepričajte se, da za orhideje uporabljate pravilno količino vode

Večina orhidej ne prenaša dobro neposredne sončne svetlobe, zato bodo najbolje uspevale na okenski polici, obrnjeni proti zahodu ali vzhodu. Če je le mogoče, zalivajte orhideje z mehko vodo, npr. z deževnico. Prepričajte se, da je voda mlačna, prav tako pa je orhideje bolje zaliti premalo kot preveč. Orhideje si po kratkem suhem obdobju hitro opomorejo, če jih zalijete. Če pa korenine zgnijejo zaradi zastajanja vode, pa bo rastlina umrla. Velja naslednje: koreninska gruda mora biti suha, preden orhidejo ponovno zalijete, saj lahko v nasprotnem primeru zastajanje vode privede do glivičnega obolenja. Sicer pa lahko rastline tudi pomočite v vodo. Če se odločite za to možnost, se prepričajte, da boste za vsako rastlino uporabili svežo vodo, da ne bi prišlo do prenašanja bolezni. Orhideje imajo zelo rade tudi visoko vsebnost vlage, zato jih je treba redno škropiti s posebnimi izdelki za nego listov.

compo image

Skrb za orhideje

Svoje orhideje razvajajte z obrezovanjem in gnojenjem

Orhideja sorte Phalaenopsis lahko na istem steblu razvije več cvetov. Ko bo cvetov na vaši orhideji malo ali pa bodo celo popolnoma izginili, s škarjami obrežite suhe poganjke nad tretjim ovršnim listom, ki mu rečemo tudi brst. Z malo sreče bodo na steblu dvakrat ali trikrat zrasli poganjki. Po tem pa steblo običajno odmre.

Poleg zraka orhideje redno potrebujejo tudi hranilne snovi, ki jim omogočajo zdrav razvoj in obilico cvetov. Zato je treba v obdobju rasti in cvetenja orhideje redno gnojiti s posebej prilagojenim gnojilom, ki zadostuje potrebam orhidej.

Presajanje orhidej

Orhidejam redno dajajte nov dom

 1. compo image

  1

  Izberite primeren čas

  Dobro je, da orhideje na vsaki dve leti presadite in tako zagotovite zdravo rast in obilico cvetov. Najbolje je, da to storite spomladi. Pozorno opazujte rastlino: ko bodo na njej zrasli novi poganjki in koreninski vršički, jo morate presaditi v nov lonec.

 2. compo image

  2

  Zrahljajte korenine

  Nežno pregnetite plastični lonček, da se korenine zrahljajo iz prsti.

 3. compo image

  3

  Odstranite substrat

  Previdno osvobodite korenine in jih v celoti odstranite iz starega substrata.

 4. compo image

  4

  Obrežite stare korenine

  Obrežite stare, suhe ali gnile korenine.

 5. compo image

  5

  Namestite orhidejo v nov lonec

  Izberite lonček nove velikosti, ki nudi dovolj prostora za enega ali dva nova poganjka. Najprej s prstjo za orhideje napolnite prvo polovico lončka in previdno namestite rožo v lonček. Nato lonček napolnite še s preostankom prsti in s prstjo napolnite vrzeli med koreninami.

 6. compo image

  6

  Zalijte orhidejo

  Rastlino zalijte najprej naslednji dan, nato pa pred prvim gnojenjem počakajte vsaj tri tedne po presajanju.

Okrasne orhideje

Za orhideje uporabite posebne lonce

Visoki in vitki lončki so še posebej primerni za orhideje, saj poudarijo njihovo vitko in elegantno obliko. Posebnim loncem za orhideje običajno dodamo podstavek, na katerem nato počiva orhideja. Tako se omogoči odtekanje odvečne vode, prepreči pa se tudi zastajanje vode in gnitje korenin. Prednost steklenih lončkov je tudi v tem, da lahko na ta način svetloba doseže korenine orhideje. Tako se olajša postopek fotosinteze, tj. pretvarjanje vode in ogljikovega dioksida v glukozo in kisik. Za razliko od ostalih rastlin, ki klorofil, ki je potreben za ta postopek, hranijo v listih, se pri orhidejah klorofil nahaja v koreninah.

compo image

Vodič za sajenje orhidej

V našem vodiču za sajenje orhidej boste našli več nasvetov za nego orhidej.

izvedite več

Na tem mestu si lahko preberete več nasvetov za nego orhidej

Potrebno soglasje za piškotke

Prosimo, da se strinjate z uporabo piškotkov, da boste lahko uporabljali to vsebino.

S pomočjo teh izdelkov boste lahko ustrezno skrbeli za svoje orhideje

Deli