compo image
 1. COMPO
 2. Vodiči
 3. Oskrba Rastlin
 4. Osnove
 5. Ustrezno sajenje
 6. Ustrezno presajanje rastlin: enostaven korak, ki veliko pomeni

Kako deluje?

Presajanje rastlin: enostaven korak, ki veliko pomeni

Vaše rastline se lahko optimalno razvijajo le v popolnih razmerah. Poleg zadostne količine svetlobe, vode in hranilnih snovi vaša varovanka za zdravo rast potrebuje predvsem: dovolj prostora. Žal gre za popolnoma osnovno zahtevo, ki pa se pogosto prezre. Na tem mestu smo že opisali, zakaj je rastline tako pomembno presajati, pripravili pa smo vam tudi načrt, kako to storiti.

Zakaj morate presaditi svoje rastline?

 1. Če je lonček popolnoma napolnjen s koreninami ali če je premajhen, se koreninski sistem ne more razvijati dalje, kar pomeni, da vaše rastline ne morejo optimalno rasti.
 2. Presajanje izboljša stabilnost in prepreči enostransko rast.
 3. Še zlasti rastline, ki ste jih kupili pred kratkim, so pogosto posajene v premajhne lončke, omejen prostor za razvoj korenin pa preprečuje idealni razvoj rastlin.

Kdaj in kam morate presaditi svoje rastline?

Dobro je, če rastline presadite v večji zabojček vsaj enkrat na vsako leto do tri leta, kar je odvisno od njihove rasti. V splošnem se lahko rastline sicer presajajo skozi vse leto, še posebej primerno obdobje za to pa je začetek rastnega obdobja od februarja do aprila. Nov lonec za svoje rastline morate najti najpozneje do takrat, ko bo zemlja popolnoma prepredena s koreninami. Lonec naj bo od 2 do 3 centimetre večji od prejšnjega. Premer naj meri od 5 do 6 cm več od premera starega korita za starejše rastline, ki jih ne presajate vsako leto. Pred presajanjem se prepričajte, da v vašem loncu ni škodljivcev, kot denimo listnih uši ali pršic prelk.

Postopna navodila

Kako presaditi rastline?

 1. compo image

  1

  Priprava novega lonca

  Pokrijte dno novega lonca s peskom, delci ilovice, hidro-granulami ali podobnim, da boste tako preprečili uhajanje prsti. Takšna podlaga poskrbi tudi za boljše zračenje, saj preprečuje zastajanje vode in posledično gnitje korenin.

 2. compo image

  2

  Odstranjevanje starega lonca

  Odstranite rastlino iz starega lonca. Če je koreninska gruda v celoti ukoreninjena, jo malce zrahljajte. Skrajšajte debele odvečne korenine, da bi tako pospešili nadaljnjo rast rastline. Suhe ali gnile korenine morate v celoti odstraniti.

 3. compo image

  3

  Nameščanje rastline v nov lonec

  Napolnite novi lonec z nekaj rastnega substrata. Lahko se odločite za univerzalnega ali pa za poseben substrat, ki je prilagojen potrebam vaše rastline. Nato dajte rastlino v lonec in jo namestite tako, da bo stala pokonci. Lonec napolnite z več substrata, ta pa naj sega do 2 cm pod robom.

 4. compo image

  4

  Zalivanje rastline

  Ko boste novo prst dobro potisnili navzdol, dodajte še malce substrata. Pomembno je, da med prstjo in robom lonca ostane od 1 do 2 cm prostora. Ta vrzel vam bo olajšala zalivanje, preprečila pa bo tudi, da bi se voda za namakanje prelivala preko robu. Rastlino položite na vodoodporen pladenj za prestrezanje tekočin ali v vodoodporno korito. Nato jo dobro zalijte s tankim curkom mlačne vode. Rastlino zalijte od spodaj s pomočjo pladnja za prestrezanje tekočin ali drugega lonca.

Nasveti za pretirano vlažno zemljo

Če je zemlja pretirano vlažna, na površino dodajte malo peska in še enkrat pregrabite zemljo. Tako bo voda hitreje izhlapela. 

Več nasvetov za presajanje

 1. Pred uporabo nekoliko zrahljajte substrat za sajenje, saj boste tako preprečili, da bi se sprijemala in da bi v njej nastajale grudice.
 2. Prepričajte se, da ste izbrali lonec ustrezne velikosti. Če je lonec prevelik, se rastline pretirano osredotočajo na tvorjenje korenin in zato ne usmerjajo energije v tvorjenje listov ali cvetov.
 3. Uporabite glazirane pladnje za prestrezanje tekočin ali lonce, da skoznje ne more prehajati vlaga.

Deli