1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Vrtne rastline
  5. Turški nageljni

Karakteristike

Turški nageljni

compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
malo
Svetloba:
sonce
Težavnost nege:
nizka

Obdobje cvetenja

Karakteristike

Mesto sajenja:
grede, obronki, terase, balkon
Višina rastline:
50–60 cm
Barva cvetov:
rožnata, rdeča, vijolična, bela

Pravilno sajenje

Sajenje turških nageljnov

Lega:

Turški nagelj (Dianthus barbatus) sodi v družino nageljnov in izvira iz vzhodne Azije in vzhodne Evrope. Da se bujni cvetovi turškega nageljna lahko v celoti razprejo, je treba nagelj postaviti na sončno mesto. Že če zanj izberete polsenčno lego, bodo njegovi cvetovi mnogo manj izraziti in tudi sam nagelj ne bo tako dobro rasel. Ta trajnica odlično uspeva v zelo dobro prepustnih tleh, ki so bogata s humusom. Priporočljivo je, da prst, kamor boste posadili turški nagelj, nekaj tednov pred nasaditvijo ustrezno obogatite. Za to se uporablja predvsem peletirani konjski gnoj ali vrtni kompost.

Sajenje:

Turški nagelj se navadno ne prodaja kot sadika v lončku. Če vam kljub temu uspe kupiti sadiko turškega nageljna, vam priporočamo, da ga posadite oktobra, saj boste tako naslednjo pomlad uživali v popolnem razkošju njegovih cvetov. To velja tudi za sajenje v rastlinjak ali korito na okenski polici.

Semena turškega nageljna lahko kupite v večini specializiranih trgovin. Junija je že dovolj toplo, da lahko semena posejete v vrtno gredo v približno en centimeter globoke brazde. Ne glede na to, ali želite turške nageljne sejati v vrsto ali v gručo, morate med posameznimi rastlinami upoštevati razmik pribl. 20 cm. Semena samo rahlo prekrijte z zemljo in jih redno zalivajte, dokler ne vzklijejo. Ker so turški nageljni dvoletne trajnice, vzcvetijo komaj v drugem letu.

Razmnoževanje:

Za razmnoževanje turškega nageljna lahko v naslednjih letih uporabite majhna semena, ki jih v suhih dneh naberete iz odcvetelih cvetov. Po prvem cvetenju maja ali junija lahko odcvetele cvetove pustite na roži in tako se bo rastlina samozasadila. Če pa se je trajnica že preveč razmnožila, odrežite cvetove, še preden ti dokončno odcvetijo.

Naš NASVET

Turške nageljne lahko posadite tudi v posode in jih postavite na sončno mesto na vaši terasi ali balkonu. Najboljšo rast zelenja in osupljive cvetove pa zagotovite z uporabo posebne zemlje za cvetoče rastline.

Pravilna nega

Nega turških nageljnov

Zalivanje:

Redno zalivanje turškega nageljna je nepogrešljivo predvsem med fazo kaljenja. Ko nekoliko zraste, je turški nagelj skromna in vzdržljiva rastlina, ki pa jo morate kljub temu zalivati predvsem v vročih poletnih dneh.
Vendar pa morate v vseh fazah rasti preprečiti zastajanje vode. Predvsem v zimskih mesecih morate zagotoviti dobro odvajanje vode, saj lahko turški nagelj v nasprotnem primeru oveni.

Gnojenje:

Kljub svoji skromnosti se turški nagelj vseeno razveseli rednega gnojenja. Predvsem v obdobju cvetenja je turškemu nageljnu priporočeno dodajati gnojilo. Če ste ga posadili v lonec ali posodo, vam priporočamo uporabo tekočega gnojila. V gredah je bolj priročna uporaba dolgotrajnega gnojila. Tukaj priporočamo uporabo dolgotrajnega gnojila za trajnice, ki samo z enim nanosom popolnoma poskrbi za vaše rastline med celotno sezono. Dodajanje hranil je pomembno za spodbujanje zdrave rasti in bujnega cvetenja.

Obrezovanje

Če po prvem cvetenju vsa stebla porežete skoraj do tal, se pozneje razvije druga generacija. Tako lahko preprosto podaljšate obdobje cvetenja turškega nageljna. Ko dokončno odcveti, turški nagelj izpulite iz zemlje in ga odstranite na kompost. Če ste v preteklem letu dopustili samozasaditev, morate biti pozorni, da pri tem ne poškodujete že vzklile mlade rastline.

compo image
Quotemark

Pestro razmnoževanje

Če poberete semena suhih cvetov prvotno enobarvne sorte in te v naslednjih letih ponovno posejete, vas bo razveselila pestra barvna mešanica turških nageljnov.

Rene Wadas, fitopatolog

Priporočeni izdelki za vas

Deli