1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Vrtne rastline
  5. Narcisa, tulipan in žafran (čebulnice)

Karakteristike

Narcisa, tulipan in žafran

compo image
compo image
compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
malo
Svetloba:
sonce/polsenčno
Težavnost nege:
nizka

Obdobje cvetenja

Karakteristike

Mesto sajenja:
greda ali posoda
Višina rastline:
različno
Barva cvetov:
različno

Pravilno sajenje

Sajenje narcise, tulipana in žafrana

Lega

Znanilci pomladi, med katere sodijo narcise, tulipani in žafrani, pokukajo iz zemlje zelo zgodaj. Odcvetijo, še preden drevesa popolnoma ozelenijo in jim ukradejo sončne žarke. Večini čebulnic najbolj ugajajo sončne lege. Dlje kot narcise, tulipani ali žafrani rastejo v senci, tem manj cvetov bodo proizvedli. Da preprečite zastajanje vode in gnitje koreninskega gomolja, morate čebulnice posaditi v prepustna tla. Preveč ilovnata tla lahko zrahljate s peskom.  

Sajenje

Želite imeti čim manj dela s svojimi čebulnicami? Potem izberite sorte, ki vsako leto znova zrastejo in jih ni treba redno izkopavati iz zemlje. Čebulice posadite do polovice decembra, vendar to storite le, če tla niso zamrznjena. Čebulice posadite v luknjo, ki je dvakrat globlja od velikosti čebulice, nato pa luknjo ponovno zapolnite z zemljo.

Naš nasvet

Če vaše narcise, tulipani ali žafrani ne želijo več cveteti, od matične čebulice ločite hčerinske čebulice, ki so zrasle na njej.

Pravilna nega

Nega narcise, tulipana in žafrana

Zalivanje

Ko jih enkrat posadite, imate s čebulnicami le malo dela. Zalijte jih samo po tem, ko čebulice posadite v zemljo, in še enkrat po tem, ko poženejo. Te čebulnice, ki so preproste za nego, je treba zalivati samo pri izjemno visokih temperaturah.

Če ste te pomladne rastline zasadili v lonec, jih zalivajte vsake dva tedna, ko se pokažejo prvi listi.

Gnojenje:

Da razvijejo čim več cvetov, potrebujejo narcise, tulipani ali žafrani zadostno količino hranil. Ko se prikažejo prvi listi, vodi za zalivanje dodajte tekoče gnojilo za rože. To učinkuje posebej hitro takrat, ko rastline najbolj potrebujejo hranila.

Obrezovanje

Ko čebulnice odcvetijo, odrežite stebla s cvetovi. Tako preprečite, da razvijejo semena in rastlini tako po nepotrebnem odvzamejo hranila. Liste odrežite šele pozneje, ko ovenijo. Pogled na ovenele liste sicer ni najbolj privlačen, vendar tako pridejo hranila iz listov ponovno v čebulice in se tam shranijo do naslednje pomladi. Ste žafrane in narcise nasadili v svojo zelenico? Potem se jim pri košenju poskušajte izogniti. Rjave liste je iz estetskih razlogov mogoče zvezati skupaj.

Deli

compo image

COMPO. Enostavno lepe rastline.

Z dvema levima rokama ali z "zelenimi prsti" - naj bo vaše življenje bolj zeleno.

Servis