1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Vrtne rastline
  5. Navadno volčje jabolko

Karakteristike

Navadno volčje jabolko

compo image
Physalis alkekengi
compo image
Physalis alkekengi

Potrebe

Zalivanje:
srednje
Svetloba:
sonce/polsenčno
Težavnost nege:
nizka

Obdobje cvetenja

Karakteristike

Mesto sajenja:
balkonsko korito, posoda, greda
Višina rastline:
30 do 60 cm
Barva cvetov:
bela

Pravilno sajenje

Sajenje navadnega volčjega jabolka

Lega

Da se lahko volčje jabolko jeseni spremeni v pravega lepotca, mu priskrbite sončno ali pa vsaj svetlo lego. Samo na takšni legi bo rastlina razvila veliko cvetov, ki se bodo pozno poleti spremenili v oranžno-rdeče lampijončke. Čeprav ta trajnica ne zraste posebej visoko, pa se kljub temu rada razraste v širino. Zato vam odsvetujemo posaditev volčjega jabolka v sprednji del grede, saj to tudi ni potrebno: ker navadno volčje jabolko jeseni opozori nase s svojimi živimi barvami, ga lahko mirno posadite tudi v divji kotiček na svojem vrtu.  

Sajenje

Ker se navadno volčje jabolko nekaj let po posaditvi kar samo širi po vašem vrtu, se vam izplača oditi v vrtnarijo in kupiti že odraslo rastlino – to lahko od aprila posadite v svojo vrtno gredo. Navadno volčje jabolko lahko vzgojite tudi iz semen, ki jih pridobite iz jagod že obstoječe rastline ali pa jih kupite v specializirani trgovini. Semena lahko posejete in postavite na okensko polico že februarja, s posaditvijo mladega volčjega jabolka na vrt pa počakajte do ključnega datuma 15. maja, saj po tem datumu obstaja manjša verjetnost nočne zmrzali.

Navadno volčje jabolko ni izbirčno, kar se tiče kakovosti zemlje in lege: zemlja mora biti samo apnena in peščena, da na njej ne pride do zastajanja vode. Sadilna jama mora biti tako globoka, da je koreninska gruda popolnoma pokopana v njej in tako je rastlina poleti zavarovana pred izsušitvijo. Da mu olajšate rast, lahko volčjemu jabolku brez težav dodate eno lopato komposta ali gnojila za rastline. Ko koreninsko grudo zakopljete, zemljo poteptajte in dobro zalijte, saj to spodbudi razvoj korenine navadnega volčjega jabolka.

Naš nasvet

Navadno volčje jabolko odlično raste tudi v zadostno veliki posodi. Brez ustrezne zaščite pred zmrzaljo pa je samo pogojno odporen na mraz.

Pravilna nega

Nega navadnega volčjega jabolka

Zalivanje

Ker ima navadno volčje jabolko večinoma mehke poganjke in liste, ga je treba vsaj nekaj mesecev po posaditvi in med daljšimi obdobji vročine in suše redno zalivati. Če ga redno zalivate, se volčje jabolko čez leta razvije v izjemno robustno vrtno rastlino, ki ni dovzetna za napade bolezni ali škodljivcev.

Gnojenje

Še posebej, če želite jeseni občudovati čim več lampijončkov, morate poskrbeti, da roža ne bo predčasno odvrgla cvetov. Za to lahko zemljo že med saditvijo obogatite z dolgotrajnim gnojilom. Predvsem pri posaditvi v posodo je treba rastlini med junijem in oktobrom redno dodajati tekoče gnojilo, saj rastlina med obdobjem cvetenja potrebuje mnogo več hranil.

Prezimovanje/obrezovanje

Če se je navadno volčje jabolko dobro zakoreninilo v gredi, vam navadno ni treba posebej skrbeti, da bo vaša rastlina dobro prestala zimo. Iz previdnosti pa lahko koreninski del vseeno prekrijete z listjem ali zastirko. Bolj pomembno je, da stebla te trajnice obrežete šele spomladi, saj ščitijo korenine pred vplivom zmrzali. Vendar pa lahko odmrle ali preveč razraščene poganjke skrajšate kar med poletnimi meseci.
Če ste svoje navadno volčje jabolko posadili v posodo, ga morate zaščititi s kopreno in zastirko. Ker je v posodi omejena količina zemlje, bo ta hitro zmrznila, in to lahko trajno poškoduje korenine.

Primerni izdelki za vaše navadno volčje jabolko

Deli