1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Balkonske rastline in posodovke
  5. Geranija

Karakteristike

Geranija

compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
veliko
Svetloba:
sonce
Težavnost nege:
srednja

Obdobje cvetenja

Karakteristike

Mesto sajenja:
balkon, terasa
Višina rastline:
25–35 cm
Barva cvetov:
rdeča, rožnata, vijolična, bela

Pravilno sajenje

Sajenje geranij:

Lega:

Geranija (Pelargonium) spada med najbolj priljubljene balkonske rastline. Pogosto krasi cvetlična korita, posode, viseče lonce, gredice ali sklede. Bolj kot je lega sončna, razkošnejše bo cvetenje. Ta robustna rastlina, ki jo lahko zelo pogosto občudujemo na balkonih, je odporna na veter in druge vremenske vplive. Geranije so nekoliko občutljive na dež samo, ko so njihovi cvetovi polni in gosti, zato je priporočljivo, da jih zaščitite pred dežjem.

Sajenje:

Če so noči spomladi brez zmrzali, lahko začnete s sajenjem. Če ste v dvomih, pa lahko počakate to ledenih mož sredi maja. Geranije, ki ste jih vzgojili sami ali kupili, posadite v lonce pribl. 20–30 cm narazen. V ta namen uporabite zemljo za rože z zelo visoko vsebnostjo hranil.

Naš nasvet

Pelargonije cvetijo zelo intenzivno, dolgo in po veliki površini. Z izjemo sort, ki se čistijo same, odcvetela socvetja odstranite tako, da jih odlomite povsem na začetku stebla.

Pravilna nega

Nega geranij

Zalivanje:

Te rastline z razkošnim cvetenjem poleti potrebujejo veliko vode. Naj bodo enakomerno vlažne. Pri visokih temperaturah jih je treba zalivati zjutraj in zvečer. Cvetenje bo ob pomanjkanju vode manj bujno, spodnji listi pa bodo porumeneli in se posušili. Pomembno je, da lahko odvečna voda neovirano odteka, da preprečite zastajanje vode in gnitje korenin.

Gnojenje:

Geranije spadajo k rastlinam, ki potrebujejo veliko hranil. Od marca do oktobra je priporočljivo gnojenje z gnojilom za geranije dvakrat tedensko. To gnojilo se ponaša z zelo visoko vsebnostjo hranil, kar ugodno vpliva na razkošje cvetov.

Ukrepi pozimi:

Geranije je treba premakniti v zaprt prostor že pred prvo nočno zmrzaljo. Za pripravo na zimski spanec upoštevajte naslednje:

  • Ovenele dele temeljito odstranite in poganjke močno obrežite (3–4 mesta, kjer so nekoč bili listi, naj ostanejo)
  • Ne pospravljajte, če je koreninska gruda vlažna
  • Izberite svetlo in hladno mesto (4–8 stopinj, npr. klet ali garažo)
  • Na mestu, kjer bodo geranije prezimile, naj bodo samo malo vlažne in jih ne gnojite
  • Naslednjo spomlad jih presadite v svežo zemljo za geranije

Deli