1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Vrtne rastline
  5. Jesenska anemona

Karakteristike

Jesenska anemona

compo image
compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
veliko
Svetloba:
sonce/polsenčno
Težavnost nege:
srednja

Obdobje cvetenja

Karakteristike

Mesto sajenja:
grede, obronki, terase, balkon
Višina rastline:
60–140 cm
Barva cvetov:
bela, rožnata, roza, rdeča, vijolična

Pravilno sajenje

Sajenje jesenske anemone

Lega:

Jesenske anemone (Anemone hupehensis) jeseni poskrbijo za živahno popestritev vaše grede. Njihovi cvetovi niso samo raznobarvni, ampak so lahko tudi čisto preprosti ali pa celo dvojni. Te trajnice, ki se kar samodejno razmnožujejo, se najbolje počutijo na polsenčnih in tudi sončnih legah in jih je zato mogoče posaditi pod listnata drevesa ter grme ali pa tudi v senčne predele ob zidovih. Najbolj jim ustrezajo vlažna tla, bogata s hranili in humusom. Ker ima jesenska anemona dolga stebla (glede na sorto lahko merijo 60–140 cm), jo je treba posaditi na mesta, zaščitena pred vetrom, ali pa morate uporabiti polkrožno podporo za trajnice.

Sajenje:

Ko jih enkrat nasadite, bodo jesenske anemone več let krasile vaš vrt. Dobro se ujamejo z drugimi trajnicami, travami in okrasnimi grmi. Da se lahko ta jesenska roža, ki je preprosta za nego, dobro razraste, jo je priporočljivo posaditi že spomladi. Pri tem upoštevajte razmik med rastlinami 40–50 cm, v zemljo za sajenje pa zadelajte kompost. Če želite jesensko anemono posaditi v posodo, upoštevajte, da njene korenine rastejo zelo globoko in morate zato izbrati ustrezno posodo.

Pravilna nega

Nega jesenske anemone

Zalivanje:

Predvsem med dolgimi sušnimi obdobji je pomembno, da jesensko anemono obilno in redno zalivate. Pri tem morate preprečiti zastajanje vode tako, da poskrbite za dobro odtekanje. Če jo posadite pod manjša drevesa, je tam zemlja že naravno vlažna. Posodovke je priporočljivo zalivati pogosteje, vendar bodite tudi tukaj pozorni na preveliko vlažnost.

Gnojenje:

Nežni cvetovi jesenske anemone se razprostrejo še posebej lepo, če rastlino pognojite. Da jesenski anemoni zagotovite hranilna tla, lahko uporabite kompost ali dolgotrajno gnojilo za trajnice, saj tako poskrbite za njeno dobro odpornost in dolgotrajno cvetenje. Jesenskim anemonam, posajenim v lonce, dodajte organsko gnojilo za balkonske rastline in posodovke. Ker peleti gnojila zelo dobro vpijajo vodo, se bo zemlja zrahljala, humus pa bo hitreje nastajal.

Obrezovanje:

Načeloma je treba odstraniti odcvetele cvetove in posamezne liste. Ko pa rastlina ob koncu zime odcveti, jo je treba obrezati do tal. Priporočamo, da mlade trajnice obrežete, še preden spomladi zrastejo.

Razmnoževanje:

Jesenska anemona se razmnožuje samodejno in zraste iz koreninskih poganjkov. Če pa želite razmnoževanje pospešiti, lahko spomladi razdelite korenine jesenske anemone in jih posadite. Pri rezanju korenin bodite zelo previdni, saj jih lahko hitro poškodujete.

Ukrepi pozimi:

Prvih nekaj let po nasaditvi in na zelo hladnih legah je priporočljivo jesensko anemono zaščititi pred mrazom. Zato korenine prekrijte s smrekovimi vejami, listjem ali slamo. Posodovke je načeloma treba postaviti na leseno desko v bližini stene. Dodatno vam priporočamo, da posodo ovijete z izolacijskim materialom, npr. z zaščitno folijo z zračnimi mehurčki ali predpražnikom iz kokosa.

Naš NASVET

Jesenska anemona še posebej pride do izraza, če odrežete njene cvetove in z njimi popestrite svoj dom. Ko jo odrežete, s tem spodbudite razvoj novih cvetov.

Želite izvedeti več?

Deli