1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Vrtne rastline
  5. Žametnica

Karakteristike

Žametnica

compo image
compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
srednje
Svetloba:
sonce/polsenčno
Težavnost nege:
nizka

Obdobje cvetenja

Karakteristike

Mesto sajenja:
greda
Višina rastline:
30 do 50 cm
Barva cvetov:
rumena, oranžna, rdeča

Pravilno sajenje

Sajenje žametnice

Lega

Ker izvira iz Južne Amerike, je žametnica navajena vročine in suše. Zato žametnica na vašem vrtu najbolje uspeva na sončnih legah. V splošnem pa je to zelo prilagodljiva vrtna roža in dobro uspeva tako v senci kot tudi na vetrovnih legah, izpostavljenih močnemu deževju. Če posadite samo eno žametnico, bo delovala nekoliko klavrno, zato vam priporočamo, da skupaj nasadite vsaj deset žametnic ali pa jih uporabite kot izstopajoče rastline med zelenjavnimi gredami.

Sajenje

Da žametnice zaščitite pred vremenskimi vplivi in lačnimi polži je najbolje, da jih posadite v lonec in jih postavite na okensko polico ali v rastlinjak. Sadite jih lahko že v začetku marca. Na srečo semena zelo dobro klijejo, tako da pri vzgajanju žametnic nimajo težav niti nevešči ljubiteljski vrtnarji. Se bi temu dodatnemu delu raje izognili? Potem lahko žametnice konec aprila posejete neposredno v  vrtno gredo. Vendar boste morali v  večini primerov poseči po sredstvu proti polžem, saj polžem najbolj teknejo prav nežne sadike žametnice. Ne glede na to, kdaj in kje vzgajate te majhne rože, zanje velja, da za kaljenje potrebujejo svetlobo, zato semen ne prekrijte z več kot le nekaj milimetri zemlje. Tudi že zrasle rastline morate nato presaditi v gredo najpozneje v začetku maja. V tem obdobju boste v specializiranih trgovinah vedno pogosteje opazili tudi že zrasle sadike žametnice, ker pa je to rastlino treba vsako leto znova zasaditi, se investicija v že zrasle rastline načeloma ne izplača.

Pravilna nega

Nega žametnice

Zalivanje

Ne glede na to, da žametnice obožujejo sončne lege, jim suha tla vseeno ne ugajajo. Da si zagotovite čudovito cvetlično preprogo, večkrat sezite po zalivalki, predvsem v vročih poletnih mesecih.

Gnojenje

Žametnice ne potrebujejo zemlje s posebej visoko vsebnostjo hranil. Če pa jih gojite v posodi ali balkonskem koritu, lahko spodbudite razvoj cvetov tako, da jim vsakih nekaj tednov dodate tekoče gnojilo.

Delitev/obrezovanje

Redno obrezovanje odcvetelih cvetov se pri žametnicah zares izplača, saj se vam bo rastlina zahvalila z novimi cvetovi, ki bodo vaš vrt krasili vso poletje. Ob tem pa iz odcvetelih cvetov pridobite semena, ki jih lahko posejete naslednje leto. Zato nekaj cvetov preprosto pustite na rastlini tako dolgo, da se popolnoma posušijo. Tako nastala semena nato shranite čez zimo na suhem in hladnem mestu.

Deli