compo image
  1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Oskrba Rastlin
  4. Sobne rastline
  5. Nasveti in triki za ustrezno nego sobnih rastlin

Nasveti in triki za ustrezno nego sobnih rastlin

Številne sobne rastline izvirajo iz tropskih predelov in zato potrebujejo veliko svetlobe ali vode. Za sobne rastline morate redno skrbeti, saj bodo le tako lahko postale močne in ostale zdrave. Na tem mestu lahko izveste več o oskrbi sobnih rastlin.

compo image

Zahteve sobnih rastlin

Sobne rastline so trenutno izjemno priljubljene, odlično pa se podajo k preostalemu okrasju v prav vsaki sobi. Rastline bodo poživele vaše stanovanje in izboljšale notranje klimatske pogoje. Večinoma razlikujemo med necvetočimi in cvetočimi rastlinami.

Necvetoče rastline

Necvetoče rastline so posebej primerne za stanovanje ali hišo, saj vas bodo s čudovitimi zelenimi listi razveseljevale vse leto. Pozimi rastline sicer rastejo počasneje, rast rastlin v notranjosti pa je večinoma odvisna od lokacije, sobne temperature in seveda tega, kako dobro zanje skrbite. Priljubljene necvetoče rastline so monstera, sukulente, kaktusi, bonsaji, drevo življenja (juka) ali figovci.

Cvetoče rastline

Cvetoče rastline v stanovanju ali hiši boste vse leto z veseljem občudovali. Tudi če zunaj pada sneg, bodo s pisanimi poudarki čudovito okrasile vaše sobe. Priljubljene cvetoče rastline so orhideje, ciklame, spatifil in bromelija. Podobno kot necvetoče rastline je treba tudi cvetoče rastline redno zalivati in gnojiti.

Ustrezna skrb za sobne rastline

Zalivanje

Za zalivanje sobnih rastlin velja naslednje: nujno se je treba izogibati zastajanju vode! Če vam to ne uspe, bodo korenine odmrle, rastlina pa ne bo več mogla vsrkati vode in hranilnih snovi. Zato jih ne zalivajte, če niste prej preverili, kako vlažna je prst. To lahko storite tako, da s prstom potipate stopnjo vlažnosti prsti v globini nekaj centimetrov. Pogosto se namreč zgodi, da je na površju prst že suha, nekaj centimetrov globlje pa je še vedno dovolj vlage.

Skrb za liste

Prepričajte se, da boste z listov redno odstranjevali prah. Tako bodo rastline lahko spet zadihale. Za to uporabite vlažno krpo ali pa izdelke za nego listov podjetja COMPO. Še posebej pozimi je tudi liste treba poškropiti z malce vode. Tako se bo rastlina laže upirala suhemu zraku zaradi radiatorjev. Redno tudi odstranjujte suhe liste in cvetove. V odmrle dele rastlin se namreč rada naselijo glivična obolenja.

Zaloga hranilnih snovi

Vsaka rastlina potrebuje dušik, fosfat in kalij za zdravo rast, zato sobne rastline redno gnojite. Gnojila podjetja COMPO za necvetoče in cvetoče rastline so posebej prilagojena zahtevam vaših sobnih rastlin. Enostavna alternativa tekočim gnojilom pa so gnojilne paličice ali rastna krma podjetja COMPO. Omenjeni izdelki bodo vašim rastlinam dolgoročno zagotovili vse potrebne hranilne snovi.

compo image

Redno presajanje sobnih rastlin

Redno presajanje je za zdravo rast rastlin bistvenega pomena. Ker se rastline v teku mesecev in let zakoreninijo v lonček, ta postane premajhen. Posledično korenine začnejo rasti ob stenah lončka, rastlina pa zato začne izraščati iz lončka.

Zato enkrat na dve do tri leta presadite vaše sobne rastline, pri večjih rastlinah pa lahko malce počakate in jih v svežo prst presadite enkrat na štiri do pet let. Za presajanje izberite večji lonček. Korenine se lahko v sveži, zrahljani zemlji dobro razvijejo, listi pa bodo postali večji in močnejši.

Ustrezno presajanje rastlin

Na tem mestu lahko najdete postopna navodila za presajanje rastlin in nasvete, ki si jih morate zapomniti pri presajanju.

izvedite več

Deli