1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Vrtne rastline
  5. Spomladanska resa

Karakteristike

Spomladanska resa (erika)

compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
srednje
Svetloba:
sonce/polsenčno
Težavnost nege:
nizka

Obdobje cvetenja

Karakteristike

Mesto sajenja:
vrt, balkon, terasa
Višina rastline:
10–30 cm
Barva cvetov:
bela, rožnata, roza, vijolična

Pravilno sajenje

Sajenje spomladanske rese

Lega

Če od spomladanske rese med najhladnejšo zimo pričakujete, da bo razvila čudovite cvetove, potem ji morate zagotoviti vsaj sončno lego. Sicer raste tudi na polsenčnih legah, vendar tam razvije mnogo manj cvetov. Ker je zimzelena rastlina in zelo odporna proti zmrzali, lahko spomladansko reso posadite tudi v gredo. Pri izbiri primernih tal za posaditev spomladanske rese vam ni treba preveč skrbeti, saj za razliko od jesenske vrese uspeva tudi v manj kisli zemlji. Celo pusti kamniti vrtovi za to rastlino, ki cveti pozimi, niso težava, saj prvotno izvira iz Alp, kjer raste na višinskih legah do 2.500 metrov.

Sajenje

Najboljši čas za posaditev spomladanske rese v vrtno gredo je spomladi, ko zaključi svoje obdobje cvetenja. Če želite reso tam nasaditi kot rastlino, ki prekriva tla, potem posadite 8–10 rastlin na kvadratni meter – če jih posadite v vrsto, je priporočena razdalja med rastlinami 20–30 centimetrov. Bodite pozorni, da zemlja na mestu posaditve ni preveč sprijeta, saj je največja šibka točka spomladanske rese njena občutljivost na zastajanje vode. Če so vaša tla še posebej ilovnata ali težka, lahko pred posaditvijo iz previdnosti v zemljo zadelate nekaj peska ali finega proda.
To seveda velja tudi pri posaditvi v posodo: v vsakem primeru morate uporabiti takšen cvetlični lonec, iz katerega lahko voda nemoteno odteka. Spomladanska resa se bo v posodi počutila najbolje, če jo boste posadili v mešanico kisle zemlje za rododendrone in hortenzije ter ji dodali malo peska – tako se bo vaša rastlina takoj počutila kot doma.

 

Pravilna nega

Nega spomladanske rese

Zalivanje

Samo napačno zalivanje je tisto, s čimer lahko razjezite načeloma neobčutljivo spomladansko reso. Predvsem med poletnimi meseci, ko je odeta samo v svojo neizrazito zeleno obleko, boste morda kar hitro pozabili nanjo. Vendar pa rastlina ravno takrat potrebuje veliko vode. Samo če se njene korenine poleti dobro razvijejo, bo resa naslednjo zimo dobro prestala svoje obdobje cvetenja, ki od nje terja veliko energije.

Rastlino morate občasno zalivati tudi pozimi. Vendar pa izbira pravilnega časa za to sploh ni tako preprosta: če svojo rastlino zalijete pred napovedanim obdobjem zmrzali, bo zemlja zmrznila in tako poškodovala koreninsko grudo. Pred zalivanjem zato vedno preverite napovedane temperature in jo zalijte le s toliko vode, da jo lahko spomladanska resa hitro povleče iz zemlje. Pri trajni zmrzali pa je priporočljivo, da je sploh ne zalivate. Načeloma rastlina to prenese bolje, kot pa da se na zemlji naredijo ledene kocke.

Gnojenje

Da lahko spomladanska resa dobro prestane mrzli letni čas, lahko svojo rastlino med aprilom in septembrom pripravite na nižje temperature s tem, da jo tu in tam skromno pognojite. Ker resa poleti ne cveti, jo je najbolje pognojiti z gnojilom, ki ima velik delež kalija in fosfata –  tako boste svojo rastlino okrepili. Tudi če posežete po gnojilu za hortenzije boste naredili korak v pravo smer.

Obrezovanje/prezimovanje

Sicer je spomladanska resa vedno videti nekoliko zmršena, vendar jo morate kljub temu vsako leto po obdobju cvetenja nekoliko obrezati, da ne bo čez nekaj let videti kot zmršena, oguljena metla. Samo tako bo rasla zgoščeno in bo lahko svoje moči tudi med naslednjo sezono usmerila v razvoj cvetov. Popolnoma dovolj je, da poganjke odrežete tik pod odcvetelimi cvetovi.

Deli