1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Vrtne rastline
  5. Plamenka

Karakteristike

Plamenka

compo image
compo image
compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
srednje
Svetloba:
sonce
Težavnost nege:
nizka

Obdobje cvetenja

Karakteristike

Mesto sajenja:
greda
Višina rastline:
60 do 120 cm
Barva cvetov:
bela, rožnata, roza, rdeča, vijolična, svetlomodra

Pravilno sajenje

Sajenje plamenke

Lega

Plamenka obožuje vlažna tla in rahel topel veter, ki piha na njene cvetove. Kaj to pomeni za lego? Najbolje je, da izberete sončno lego. Na tej legi trajnica razvije največ cvetov in se po močnem nalivu tudi hitro posuši ter tako uspešno kljubuje oidiju. Da tudi gosta stebla prejmejo dovolj zraka, morate biti pri posaditvi zelo pozorni na razdaljo do drugih rastlin v gredi, saj če dobro skrbite za svojo plamenko, bo ta zlahka prekrila površino 50 × 50 cm.
Predvsem med vročimi in suhimi poletji se izkaže, da se cvetovi trajnice, ki ljubijo sončno svetlobe, ne skladajo najbolje z njenimi plitkimi koreninami. Da zalivanje ne postane prevelik izziv, bodite že pri izbiri lege pozorni, da plamenke ne posadite na suho in dvignjeno mesto ter da lahko zemlja dobro zadržuje vodo, ne da pri tem pride do zastajanje vode.

Sajenje

Za sajenje trajnice iz vrtnarije je najboljši čas aprila, tako da ima rastlina dovolj časa, da razvije korenine, še preden nastopi obdobje cvetenja. Imate na svojem vrtu sončno lego, na kateri je zemlja rahla in vlažna? Potem lahko nemudoma začnete s kopanjem sadilne jame. Za to še enkrat dobro zrahljajte zemljo okrog mesta za sajenje in skopljite jamo, ki je približno dvakrat večja od koreninske grude. Ker plamenka potrebuje veliko hranil, lahko njeno rast že takoj po sajenju pospešite z dodatkom vrtnega gnojila ali z dodatkom zemlje za sajenje, ki že vsebuje gnojilo. Gnojilo ali pognojeno zemljo preprosto dodajte v sadilno jamo.

Naš nasvet

Želite trajnico raje posejati sami? Ni problema, saj semena dobro kalijo. Najbolje je, da mešanico semen enake sorte, ki ste jo kupili v specializirani trgovini, posejete v vrtno gredo med marcem in aprilom.

Pravilna nega

Nega plamenke

Zalivanje

Ker je plamenka visoka rastlina s plitkimi koreninami je zalivanje po potrebi ključnega pomena. Predvsem če sistem korenin še ni dokončno zrasel, poleti velja: rože redno zalivajte tako, da prepojite tla, vendar pri tem ne zmočite listov, saj lahko to povzroči napad glivične bolezni. Vaš trud se bo poplačal, saj ko se trajnica enkrat dobro zakorenini, bo razvila goste trajne cvetove in takrat bo potrebovala le malo vode.

Gnojenje

Plamenka v naravi najbolje uspeva na poplavnih ravnicah in v humusnih tleh, zato jo boste na svojem vrtu razveselili z dodajanjem pravih hranil. Že med sajenjem lahko v zemljo zadelate majhno količino komposta. Ko pa spomladi začne rasti, lahko večkrat posežete po gnojilu za trajnice, saj tako pospešite razvoj cvetov. Vendar pa gnojenje prekinite v začetku avgusta, saj mora takrat rastlina prenehati rasti in cveteti ter se pripraviti na razvoj semen.

Delitev/obrezovanje

Da podaljšate obdobje cvetenja svoje plamenke, lahko uporabite preprost trik: ne čakajte, da kobulnice popolnoma odcvetijo, ampak jih odrežite, ko je na njih še nekaj cvetov. Takrat trajnica še ni začela razvijati semen in bo zato še enkrat razvila cvetove. Ko je pisanega spektakla na vašem vrtu jeseni konec, stebla odrežite približno 7 cm nad zemljo. Konec rastne dobe je tudi najprimernejši čas, da korenino plamenke delite. Korenino razdelite z ostrim delom lopate – tako je najmanj možnosti, da boste poškodovali korenino – in posadite odrezano korenino enako globoko na novo lego.

Prezimovanje

Če ste bili pri izbiri lege dovolj pazljivi, bo plamenka brez težav prestala zimo. Da jo res popolnoma zaščitite, lahko korenine prekrijete s slojem zastirke iz listja ali vejic iglavcev, saj bodo tako zavarovane pred zmrzaljo in vlago.

Deli