compo image
 1. COMPO
 2. Vodiči
 3. Oskrba Rastlin
 4. Vrt
 5. Nega vrta
 6. Kako v vrtu pripraviti gredico za trajnice

Navodila:priprava gredice za trajnice

Trajnice so točno to, kar potrebujete za ustvarjanje živopisane cvetlične kulise na vrtu s čim manj truda. Praktično nobena druga sorta rastlin ne potrebuje tako malo nege, obenem pa vas razveseljujejo tudi z množico cvetov. Trajnice živijo dolgo in jih vsako leto ni treba ponovno posejati ali presaditi. Še ena dobra stran: zahvaljujoč raznolikosti trajnic lahko za prav vsak kotiček v vrtu poiščete ustrezno rastlino. Če pripravite ustrezen načrt, boste lahko v obilici živopisanih cvetov uživali vse leto. Oglejte si, na kaj ne smete pozabiti, ko načrtujete gredico za trajnice.

compo image

Priprava gredice za trajnice: pametno kombiniranje rastlin

Rastline se morajo med seboj dobro ujemati, da bo vaša gredica videti čim lepše in da boste lahko v obilici cvetov uživali čim dlje. Glavni merili za izbor sta barva cvetov in obdobje cvetenja. Izberite prevladujočo osnovno barvo ali pa različne odtenke, prav vse bo videti lepo! 
Ko načrtujete gredico za trajnice, ne pozabite na naslednje kategorije: Najprej so tu rastline, ki jih imenujemo vodilne trajnice. To so visoke trajnice, ki cvetijo vse leto in jih običajno posadimo v ozadje, saj zaradi svoje velikosti narekujejo ton gredice. Ker izstopajo iz množice trajnic, jih lahko posadite kot posamezne rastline ali pa v manjših skupinah. Spremljajoče trajnice posadite okrog trajnic za poudarek, na sredino gredice, saj zaokrožijo vizualni učinek gredice trajnic. Nizke blazinaste trajnice lahko zapolnijo manjše vrzeli. Posadite jih na rob gredice in poskrbele bodo za harmonijo rastlin na gredici.

Sorte trajnic

Primeri vodilnih trajnic

ImeRastna višinaObdobje cvetenjaBarva cvetov

Preobjeda (Aconitum)

Do 1,5 metra

September–oktober
Modra
Naprstec (Digitalis)
Do 1,5 metra
Junij–avgust
Rdeča, rožnata
Lučnik (Verbascum)
Do 2 metra
Julij–september
Rumena
Ostrožnik (Delphinium)
Do 2 metra
Junij/julij in september/oktober
Modra, bela, rožnata
Rudbekija (Rudbeckia)
Do 2 metra
Julij–oktober
Rumena, bela, rožnata
Orjaški luk (Allium giganteum)
Od 0,8 do 1,5 metra
Junij–julij
Vijolična

Sorte trajnic

Primeri spremljajočih trajnic

ImeVišina rastiObdobje cvetenjaBarva cvetov

Lepi srčki (Dicentra spectabilis)

Od 0,6 do 0,8 metra

Maj–junij
Rožnata, bela
Sivka (Lavendula angustifolia)
Od 0,3 do 0,9 metra
Julij–avgust
Vijolična, bela, rožnata
Svetlin (Oenothera tetragona)
Od 0,3 do 0,6 metra
Junij–september
Rumena

Sorte trajnic

Primeri blazinastih trajnic

ImeLastnostiObdobje cvetenjaBarva cvetov

Avbrecija (Aubrieta hybrida)

Zimzelena rastlina, obilica cvetov, blazinaste oblike

April–maj
Modra, vijolična, rdeča, rožnata
Valdštajnija (Waldsteinia ternata)
Zimzelena, majhne rdeče jagode
April–maj
Rumena
Plamenka (Phlox subulata hybrids)
Obilica cvetov, blazinaste oblike
April–maj
Bela, modro-vijolična, vijolična, rožnata, rdeča
Plazeči skrečnik (Ajuga reptans)
Oblikovanje poganjkov, cvetne glavice v obliki svečk
April–junij
Modra, bela, rožnata

Pravi trenutek

Trajnice lahko posadite spomladi, ko je vreme malce prijaznejše. Mlade sadike trajnic pa se bodo v zemljo lepo vrasle tudi jeseni.

Postopna navodila

Priprava gredice za trajnice

 1. compo image

  1

  Odstranite plevel

  Najprej odstranite plevel, korenine in kamne. Če se boste tega koraka lotili temeljito, boste imeli v prihodnjih letih manj dela. Če se plevel namreč razraste skozi korenike, ga bo izjemno težko ponovno odstraniti.

 2. compo image

  2

  Zrahljajte zemljo

  Zrahljajte zemljo tako, da jo pograbite do globine približno 15 centimetrov. To je edini način, da se bodo korenine dobro zarasle v tla. Trajnice imajo rade zrahljano zemljo z veliko humusa, zato dodajte malce prsti za sajenje, prilagojene njihovim potrebam.

 3. compo image

  3

  Pripravite rob gredice in mrežo

  Sedaj pripravite rob gredice in ga označite, npr. z majhnimi granitnimi kockami. Nato po celotni površini potresite pesek in pripravite mrežo (ki vam bo služila kot vodilo) iz vodoravnih in navpičnih črt, ki so med seboj oddaljene približno 20 centimetrov, da rastline ne bodo preblizu druga drugi.

 4. compo image

  4

  Razpostavite rastline

  Najprej rastline razpostavite po gredici. Tako se boste prepričali, da ste jih resnično dobro razporedili. Visoke vodilne trajnice namestite v ozadje, spremljajoče trajnice pa okrog vodilnih trajnic. Nato lahko na rob gredice namestite blazinaste trajnice.

 5. compo image

  5

  Posadite trajnice na gredico

  Če sadite z lopato ali posebno vrtno lopatko, izkopljite sadilno jamico, ki bo malce večja od koreninske grude. Odstranite prst, ki se je nabrala na koreninski grudi, saj se bodo rastline tako lažje ukoreninile. Rastlinam pa bo pri rasti pomagal tudi naš aktivator korenin, ki ga dodajte neposredno v sadilno jamico. Trajnice iz lončka odstranite tik pred sajenjem, da vam ne bodo ovenele. Po sajenju obilno zalijte gredico.

Splošno pravilo za prostor med rastlinami

Prostor med rastlinami mora znašati polovico višine trajnice. Na začetku lahko na gredico posadite tudi enoletne poletne cvetlice, ki bodo zapolnile velike vrzeli med rastlinami in jih zaščitile pred plevelom.

compo image

Navodila: načrt za sajenje gredice, ki vas bo razveseljevala vse leto

Če potrebujete pomoč pri načrtovanju in sestavljanju vaše gredice trajnic, vam priporočamo naš načrt za sajenje trajnic. Pripravili smo raznoliko mešanico cvetočih in okrasnih trajnic, ki bodo z obilico cvetov navdušile prav vsakogar, ko se bodo razcvetele. Načrt je primeren za gredico, ki meri 200 x 120 cm. Veliko zabave pri poustvarjanju! 

Na naši gredici smo uporabili naslednje trajnice

Obdobje cvetenjaRastlina

Pomlad

Narcise (majhni oranžni krogci), tulipani (majhni rdeči krogci)

Zgodnje poletje
12 Lepi srčki (Dicentra spectabilis)
Vrhunec poletja

15 Plahtica (Alchemilla mollis), 3 Mnogolistni volčji bob (Lupinus polyphyllus), 14 Krvomočnica (Geranium magnificum), 5 Velika ivanjščica (Chrysanthenum maximum), 1 Ostrožnik (Delphinium hybrids), 9 Podlesna kadulja (Salvia nemorosa), 2 Latasta plamenka (Phlox paniculata)

Pozno poletje

4 Rudbekija (Rudbeckia sorte »Goldsturm«), 10 Milnica (Saponaria lempergii), 11 Bela gavra (Gaura lindheimerii)

Jesen
13 Jesenska astra (Aster dumosus)
Zima
Črni teloh (zeleni krogci)
Okrasne rastline

6 Navadni pušpan (Buxus sempervirens), 7 Navadna glistovnica (Dryopteris filix-mas), 8 Peresasta bodalica (Stipa pennata)

Vtisi z naše gredice trajnic

compo image
compo image
compo image
compo image
compo image

Deli