1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Vrtne rastline
  5. Španski bezeg

Karakteristike

Španski bezeg

compo image
compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
srednje
Svetloba:
sonce/polsenčno
Težavnost nege:
nizka

Obdobje cvetenja

Karakteristike

Mesto sajenja:
greda
Višina rastline:
100 do 700 cm
Barva cvetov:
bela, lila, temno rdeča

Pravilno sajenje

Sajenje španskega bezga

Lega

Četudi je videti zelo krhek, je španski bezeg precej robusten. Dobro prenaša tako temperature do minut 30 stopinj, kot tudi suho vročino. V vsakem primeru pa najbolje uspeva na sončnih legah. Čeprav raste tudi na polsenčnih legah, pa cvetovi in krošnja na takšnih legah ne izpadeta tako mogočno. Španski bezeg nima posebnih zahtev, kar se tiče kakovosti zemlje. Ne prenaša le posebej sprijetih tal in zastajanja vode. Ker ni občutljiv na veter in druge vremenske vplive, ga lahko posadite tudi na samo. Tako ga lahko brez težav uporabite kot zaščito pred vetrom ob svoji terasi ali pa ga zasadite na razprostrto površino na vašem vrtu.

 

Sajenje

Španski bezeg je najbolje saditi jeseni. Zemlja je takrat še relativno topla in grm ima tako dovolj časa, da se zakorenini. Ker ste mu s tem zagotovili dovolj časa, se boste že naslednjo pomlad lahko veselili prečudovitih cvetov. V tem letnem času navadno zapade tudi dovolj dežja, tako da si vam ni treba delati preglavic z rednim zalivanjem.

Ker zraste do sedem metrov visoko, španski bezeg ni samo visoka rastlina, ampak se tudi njegove korenine razrastejo daleč okrog njegovega debla. Pri sajenju zato zagotovite razdaljo od stene, zidov ali terase vsaj 1,5 metra, saj sicer obstaja nevarnost nastanka razpok. Sadilna jama mora biti približno dvakrat širša od koreninske grude.

Pravilna nega

Nega španskega bezga

Zalivanje

Ko se je španski bezeg dobro zarasel, ga navadno ni treba posebej zalivati. Samo med obdobjem cvetenja morate biti pozorni, da se listi na grmu ne povesijo. Seveda pa mu med daljšimi obdobji suše ne bo škodila kakšna dodatna kapljica vode. 

Gnojenje

Predvsem če španski bezeg več let stoji na enem mestu, lahko njegov lep razvoj še dodatno spodbudite z dodatkom ustreznega gnojila. Najbolje je, da uporabite izdelek, ki ne vsebuje toliko dušika. Čeprav ta spodbuja rast rastline, ji potem za razvoj cvetov velikokrat ne preostane dovolj energije. Najbolje je uporabiti gnojilo, ki vsebuje veliko kalija in s tem ciljno spodbuja razvoj cvetov, ne da bi hkrati spodbujal tudi nenadzirano rast in bi vaš bezeg celo prerasel vašo hišo.

Delitev/obrezovanje

Za bujno rast naslednje leto je treba španski bezeg po obdobju cvetenja junija temeljito obrezati. Pri tem preprosto odrežite vse odcvetele cvetove. Spomladi ga ne oblikujte, saj grm cvetne brste za naslednje leto razvije že jeseni, zato obstaja velika nevarnost, da boste med obrezovanjem odrezali tudi bodoče cvetove.

Deli