1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Balkonske rastline in posodovke
  5. Oleander

Karakteristike

Oleander

compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
veliko
Svetloba:
sonce
Težavnost nege:
nizka

Obdobje cvetenja

Karakteristike

Mesto sajenja:
balkon, terasa
Višina rastline:
1,5–2,5 m
Barva cvetov:
bela, rožnata, rdeča, rumena, marelična

Pravilno sajenje

Sajenje oleandra

Lega:

Oleander poznamo tudi pod imenom navadni oleander. Posodovka z razkošnim cvetenjem in sredozemskim pridihom je primerna za balkon, teraso in zimski vrt. Vse poletje vas bo razveseljeval z lepimi, barvitimi cvetovi. Ob toplih dneh se oleander najbolje počuti na močno sončnem mestu na prostem. Treba ga je zaščititi pred vetrom in predvsem pri s cvetovi bogatih sortah tudi pred dežjem.

Sajenje:

Mlade rastline vsako pomlad posadite v večji lonec s svežo zemljo. Starejše rastline presadite vsaka 2–3 leta.

Pravilna nega

Nega oleandra

Zalivanje:

Za zalivanje oleandra vedno uporabljajte mlačno vodo. Če rastline zalivate s premrzlo vodo, bodo listi postali bledo zeleni. Zlasti poleti oleander potrebuje veliko vode. Če se rastlina izsuši, odvrže liste.

Gnojenje:

Za intenzivno zelene liste in močno cvetenje je treba oleander od marca do septembra redno oskrbovati s hranili. 1-krat tedensko uporabite posebno tekoče gnojilo ali 1-krat na sezono dolgotrajno gnojilo, prilagojeno potrebam oleandra po hranilih.

Obrezovanje:

Jeseni in pozimi občasno obrežite gole in predolge poganjke. Glavne veje odrežite povsem pri korenu, vejice pa na začetku povsem ob glavni veji. Ker se cvetovi začnejo razvijati že leto vnaprej, bodite pri obrezovanju previdni.

Ukrepi pozimi:

Jeseni je treba ob prvi nočni zmrzali rastline spet prestaviti v hišo. Optimalno je svetlo mesto s temperaturo 4–8 °C. Če nimate svetlega mesta, lahko oleander prezimi tudi na temnem v kleti. Med zimskim mirovanjem posodovke ne gnojite, zemlja pa naj bo skoraj suha. Izjema: če oleander čez zimo pustite na več kot 8 °C, ga zalivajte nekoliko izdatneje in obvezno postavite na svetlo. Temperatura pa ne sme biti nad 15 °C.

Naš NASVET

Spomladi je oleander občutljiv na zmrzal. Posodo zato šele maja postavite na prosto. Oleandra ne obrežite pred zimskim mirovanjem, saj so na poganjkih že cvetovi za naslednje leto!

compo image
Vsi deli oleandra so strupeni. Če bi recimo otroci z rokami trgali cvetove in nato roke dajali v usta, se lahko pojavita glavobol in slabost. Med rezanjem nosite delovne rokavice.

Deli