1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Vrtne rastline
  5. Slezenovec

Karakteristike

Slezenovec

compo image
compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
srednje
Svetloba:
sonce
Težavnost nege:
nizka

Obdobje cvetenja

Karakteristike

Mesto sajenja:
greda
Višina rastline:
30 do 120 cm
Barva cvetov:
rožnata, vijolična

Pravilno sajenje

Sajenje slezenovca

Lega

Slezenovec razvije najlepše cvetove, če ga posadite na sončno in toplo mesto. Kaj pa če takšnega mesta na vašem vrtu ni? Ni problema, saj je slezenovec prilagodljiva divja rastlina, ki se lahko zadovolji tudi s polsenčno lego. Da veter in drugi vremenski vplivi ne poškodujejo dolgih in tankih stebel, vam priporočamo, da za sajenje izberete zaščiteno lego. Če ga privežete ob podporno palico ali ograjo, pa bo slezenovec lahko kljuboval tudi močnemu vetru.

Sajenje

Slezenovec vztrajno cveti skozi celotno poletje, vendar za to porabi veliko energije in zato ne preživi več kot dve leti. Zaradi njegove kratke življenjske dobe se vam ne splača, da bi ga kupili v loncu. Še posebej zato, ker ima slezenovec zelo dobro kaljiva semena in tako ne boste imeli težav s samozasaditvijo. Sejete ga lahko med aprilom in majem neposredno v  vrtno gredo, v lonec na okenski polici pa ga lahko posejete že marca. Če se bo slezenovec na vašem vrtu dobro počutil, se bo začel razraščati v širino. Zato med posameznimi semeni upoštevajte razmik vsaj 40 centimetrov. Semena lahko posejete kar v navadno zemljo na svojem vrtu. Če to zemljo redno rahljate in poskrbite, da je vedno vlažna, vam gojenje slezenovca ne bo predstavljalo težav.

 

Pravilna nega

Nega slezenovca

Zalivanje

Slezenovec v naravi najdete na poljih ali gozdnih travnikih, zato na vašem vrtu preživi tudi brez dodatnega zalivanja. Preden pa cvetovi in listi med dolgotrajnimi obdobji suše začnejo veneti, pa vseeno posezite po zalivalki.

Gnojenje

Da slezenovec za razvoj bujnih cvetov ne porabi toliko energije, je predvsem spomladi smiselno, da mu priskočite na pomoč z dodajanjem tekočega gnojila. Med obdobjem cvetenja mu gnojilo dodajte vsaka dva tedna, saj tako poskrbite za krepko rast skozi celotno poletje.

Delitev/obrezovanje

Da slezenovcu olajšate rast naslednje leto, spomladi odstranite odmrle dele rastline in vsiljivi plevel. Ker pa prav mlade rastline razvijejo najlepše cvetove, bo vaša greda s slezenovci videti najbolje, če vsako leto dovolite, da se rastlina zasadi kar sama. Najboljše rezultate dosežete torej tako, da razmnoževanje prepuste samemu slezenovcu.

Izdelki za bujno cvetenje slezenovca

Deli

compo image

COMPO. Enostavno lepe rastline.

Z dvema levima rokama ali z "zelenimi prsti" - naj bo vaše življenje bolj zeleno.

Servis