compo image
  1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Oskrba Rastlin
  4. Balkonske rastline in rastline v koritih
  5. 11 spomladanskih rastlin za vrtove in balkone

11 spomladanskih rastlin za vrtove in balkone

Ko na začetku leta skozi sneg začnejo kukati znanilci pomladi, je čas za veselje in barve. Konec koncev, kaj je lahko lepšega od pisanega pomladnega cvetja s tulipani, narcisami in jegliči? Predstavljamo vam naših 11 najljubših rož, ki bodo vašemu vsakdanjemu življenju prinesle odtenke različnih barv!

compo image

PRVI ZNAK POMLADI

1. Jegliči

Jegliče ali Primule, uvrščamo v družino Primulaceae in so med prvimi, ki odprejo cvetne popke. Ti spomladanski cvetovi lahko krasijo vaše okenske police, balkonska korita ali vrtne gredice. Na trgu obstaja izredno široka paleta jegličev, ki se razlikujejo po barvah in oblikah cvetov, listov ter velikosti stebel. Jegliči so odlični za kombiniranje z drugimi zgodaj cvetočimi rastlinami, kot so narcise ali tulipani. Čeprav se jih običajno prodaja v majhnih posodicah z namenom enkratne uporabe, jih lahko presadite na prosto in jih tako občudujete še dolga leta.

compo image

IZ LETA V LETO

2. Ranunkule

S svojimi razkošnimi cvetovi, podobnim potonikam, so ranunkule čarobna paša za oči. Uporabni so tako za šopke kot tudi za spomladanske zasaditve v vašem vrtu. Ranunkule odpirajo svoje cvetove od aprila naprej in nas tako razveseljujejo v vseh paletah barv. Ta okrasna rastlina zraste od 20 do 40 centimetrov visoko, zaradi česar je popolna za vrtne gredice – dodaja pa tudi okrasni pridih balkonom in terasam. S posaditvijo ranunkul v balkonska korita nikar ne hitite, saj niso preveč odporne na zmrzali. Njihovi gomolji zrastejo le nekaj centimetrov pod zemljo, zato jih sadite od marca naprej. Ko se enkrat ukoreninijo, imajo te spomladanske lepotice toliko vzdržljivosti, da se bodo lahko junija kosale z vašimi poletnimi rastlinami.

compo image

PREPROSTO NEPOZABNE

3. Spominčice

Spominčice so klasična spomladanska roža. Obstajajo različne pripovedke o izvoru njenega edinstvenega imena. Ena izmed legend je ta, da je spominčica prosila Boga, naj je ne pozabi. Spominčice dejansko zelo dobro opravljajo svoje delo, saj ne pustijo, da bi pozabili nanje! S svojimi čarobnimi modrimi cvetovi je ta spomladanska roža videti fantastično skoraj na vseh lokacijah in dodaja kanček barve balkonskim koritom ali vrtnim gredam. Spominčice se v polni meri pokažejo v kombinaciji z drugimi spomladanskimi rožami, kot so vijolice in tulipani. Več o tem, kako pravilno saditi in skrbeti za spominčice, izveste v našem vodniku po rastlinah.

compo image

NEŽEN, A ROBUSTEN

4. Rogate vijolice

Iščete cvetočo rastlino, ki ne zahteva vzdrževanja in jo lahko preprosto posadite v lonce ali pod grmovnice? Če je tako, so rogate vijolice odlična izbira. Ta okrasna rastlina s svojo grmasto rastjo ustvarja debele cvetlične preproge in je odlična pokrovna rastlina. Seveda lahko rogato vijolico posadite tudi v svoje balkonsko korito, vrtno gredico ali v visoko gredo. Glavna sezona cvetenja vijolic je od marca naprej. Njeni cvetovi ponujajo privlačno paleto zanimivih barv in vzorcev v vijolični, beli ali celo rumeni barvi. Preberite naš vodnik za rastline, da odkrijete, kako jih pravilno posaditi in skrbeti zanje.

compo image

KLASIČNO IN ELEGANTNO

5. Tulipani

Tulipani so čebulnice, ki jih uvrščamo v družino lilijevk in zrastejo od 10 do 70 centimetrov visoko, odvisno od sorte. Imajo očarljive cvetove, ki segajo od nežnih odtenkov roza do žareče rumene in so eni najbolj priljubljenih pomladnih cvetov. Ko jih kombinirate z drugimi čebulicami, kot so narcise ali žafrani, lahko na vašem balkonu ustvarite pisane, ustvarjalne pomladne aranžmaje. Več nasvetov o sajenju in negi trajnih pomladnih cvetočih rastlin najdete v našem vodniku za sajenje tulipanov.

compo image

PRSTANI SPOMLADI

6. Narcise

Tako tulipani kot tudi narcise sodijo med čebulnice in nas vsako pomlad na novo razveseljujejo s svojimi sijočimi rumenimi, belimi in oranžnimi cvetovi. Cvetovi so podobni majhnim zvončkom in že od februarja naprej označujejo začetek toplejših mesecev. Poznamo 12 sort narcis, ki se najpogosteje razlikujejo po obliki in barvi cvetov. V našem rastlinskem vodniku poiščite več zanimivih informacij in nasvetov za pravilno nego narcis.

compo image

VRHUNEC ZA ČEBELE IN ČMRLJE

7. Žafrani

Žafrane lahko razdelimo v tri skupine, odvisno od časa cvetenja. Najprej zacvetijo zgodaj cvetoči žafrani. Sem spadajo mali in gozdni žafrani, ki zacvetijo že v februarju ali marcu. Marca se jim pridružijo še vrtni žafrani. Zgodaj cvetoči žafrani so idealen dodatek za popestritev vaše spomladanske gredice, lahko pa krasijo tudi balkonska korita in cvetlične lončke. Njihovi cvetovi pa ne razveseljujejo le nas, ampak so tudi vir hrane za čebele in čmrlje. Obstaja več kot 90 različnih sort žafranov, vse od rumenih do vijoličnih barv. Preberite naš vodnik po rastlinah in odkrijte, kako pravilno posaditi in skrbeti za te spomladanske rastline.

compo image

LEPA IN VZDRŽLJIVA

8. Marjetice

Latinsko ime marjetic je Bellis perennis in pomeni lepota. S svojimi lepimi okroglimi rožnatimi, rdečimi ali belimi cvetovi marjetica resnično upraviči svoje ime. Te okrasne rastline od marca do junija dajejo dekoracijo balkonom in vrtom, saj zrastejo tudi do 20 centimetrov visoko. Hibride marjetic uvrščamo v enako družino kot navadne marjetice, in sicer v Asteraceae. Hibridi marjetic so gojena sorta znane navadne marjetice.

compo image

NEŽNO IN BELO

9. Navadni mali zvončki

Ko že januarja ali februarja začnejo iz zemlje poganjati beli cvetovi zvončkov, vsi vemo, da je pomlad pred vrati! Ti lepi znanilci pomladi ne krasijo le trate, ampak so idealni tudi za sajenje pod grmovnice in okrasna drevesa, v kombinaciji z drugimi zgodaj cvetočimi rastlinami, kot so žafrani ali vijolice. Navzdol povešeni zvonasti cvetovi malih zvončkov nam niso le prijeten prizor po mrzlih zimskih mesecih, ampak so tudi eden prvih virov cvetnega prahu za čebele. Poleg našega avtohtonega navadnega malega zvončka poznamo še veliko drugih sort zvončkov. Naš rastlinski vodnik o pomladanskem zvončku vsebuje zanimive informacije o različnih sortah zvončkov ter nasvete za njihovo sajenje in nego.

compo image

VONJ PO POMLADI

10. Hijacinte

Hijacinte nam krasijo pomlad s svojimi čudovitimi cvetovi in z intenzivnim vonjem cvetov. S svojimi izjemno debelimi cvetnimi stebli, ki lahko zrastejo do 30 centimetrov, vsako gredico spremenijo v pisano oazo – od vijolično rožnatih do snežno belih. Hijacinte so bile zelo priljubljene že v antiki in so očitno dobile ime po Hijacintu, osebnosti iz grške mitologije. Preberite naš vodnik po rastlinah o hijacintah, če želite izvedeti več o kombinacijah z drugimi zgodaj cvetočimi rastlinami.

compo image

NOV OKRAS KRONE

11. Cesarska krona

Cesarska krona s svojimi mogočnimi rumenimi ali oranžno-rdečimi cvetovi, zagotovo opravičuje svoje ime! Spada med čebulnice in zraste v višino 60 do 100 centimetrov, kar še posebej popestri spomladanske zasaditve. Dodajte še nekaj svetlo rumenih narcis in vaša gredica bo resnično zaživela. Svoje zvonaste cvetove odpira v aprilu in maju, ki imajo zelo intenziven vonj in naj bi imel odvračalni učinek na voluharje. Več o cesarski kroni pa si lahko preberete v našem vodniku po rastlinah.

Deli