1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Vrtne rastline
  5. Vrtni ognjič (Calendula)

Karakteristike

Vrtni ognjič (Calendula)

compo image
compo image
compo image
compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
srednje
Svetloba:
sonce/polsenčno
Težavnost nege:
nizka

Obdobje cvetenja

Karakteristike

Mesto sajenja:
vrt
Višina rastline:
30–50 cm
Barva cvetov:
rumena, oranžna

Pravilno sajenje

Sajenje vrtnega ognjiča

Lega

Na kaj se spomnite, ko pomislite na vrtni ognjič? Imate pred očmi morje oranžno-rumenih žarečih cvetov? Da ne bo to samo privid, morate pri sejanju ognjiča nujno izbrati sončno lego. Svoje najlepše cvetove namreč razvije ravno na toplih, sončnih legah in naknadno cveti vse do prve zmrzali. Topli sončni žarki vplivajo tudi na zdravje ognjiča, saj se pri preveč gosti nasaditvi na listih ognjičev zelo hitro razširi oidij.

Vzgajanje/setev

Vrtni ognjiči zelo hitro in zanesljivo vzklijejo, zato lahko ta nenavadna semena od maja posejete na želeno lego neposredno v gredo. Dovolj je že, da semena z grabljami rahlo zakopljete v zemljo in jih zalijete. Pri razporeditvi semen pa bodite bolj skromni, saj bodo odrasle rastline potem potrebovale dovolj prostora, da lahko razvijejo stranske poganjke.
Vendar pa ima setev v vrtno gredo eno pomanjkljivost. Morda se vam že dozdeva: ta pomanjkljivost so naši preljubi polži. Kljub številnim trditvam, da ognjiči odvračajo polže, žal tega ne moremo potrditi. Prav nasprotno, polži naravnost obožujejo njegove nežne sadike, ki so zanje prava poslastica. Da svojim rastlinam pomagate pri njihovi začetni rasti, vam priporočamo, da jih od marca najprej vzgajate v rastlinjaku ali na svetli okenski polici. Pri tem pa semena ne potrebujejo posebej visokih temperatur, saj vzklijejo že pri 15 °C.  Ko se ledeni možje poslovijo, lahko vrtne ognjiče nato posadite v gredo v razmiku od 25 do 30 cm.

Naš nasvet

Ognjič s svojimi glavnimi koreninami zrahlja zemljo v vaših zelenjavnih gredah in ga tako obvaruje pred glistami in strunami.

Pravilna nega

Nega vrtnega ognjiča

Zalivanje

Predvsem med obdobjem kaljenja morate semena vrtnega ognjiča radodarno zalivati, saj drugače iz njih ne bo nič. Nato pa je pomembno, da z zalivanjem ne pretiravate, saj bo prekomerno zalivanje sicer pospešilo rast mladih rastlin, vendar bodo pri tem razvile manj cvetnih brstov. Da oidij ne predstavlja trajne težave za gosto posajen ognjič, ga po fazi vzklitja zalivajte samo še po potrebi – najbolje je, da zalivate samo zemljo in vode ne polivate po listih.

Gnojenje

Če ste vrtni ognjič posadili v dobro vrtno zemljo, vam ni treba skrbeti za dodatno gnojenje. Ali v zemlji na vaši gredi primanjkuje hranil? Potem lahko pred setvijo v zemljo zadelate nekaj komposta ali pa ji priskočite na pomoč z gnojilom za cvetoče rastline. Izbira primernega gnojila je izjemno pomembna, saj če gnojilo vsebuje preveč dušika (kot na primer gnojilo Blaukorn), bodo rastline zelo tanke in šibke ter mnogo bolj dovzetne za bolezni.

Obrezovanje

Če želite semena ognjiča kar najbolj izkoristiti, potem med poletjem redno odstranjujte vse odcvetele cvetove, saj s tem občutno podaljšate obdobje cvetenja. Če so vas oranžno-rumene cvetlice v kotičku vašega vrta popolnoma očarale, vam priporočamo, da zadnjih cvetov pozno poleti ne odstranite in jim pustite dozoreti, saj se bo ognjič tako sam zasejal za naslednje leto. To navadno zelo dobro uspe. Samo spomladi morate biti pozorni, da lačni polži ne napadejo nove generacije ognjičev.

Še več čudovitih cvetlic

Deli