compo image
  1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Oskrba Rastlin
  4. Vrt
  5. Nega vrta
  6. Kako ustrezno skrbeti za trajnice: nasveti in triki za nego trajnic

Nasveti in triki za nego trajnic

Kako ustrezno skrbeti za trajnice

Trajnice so najprimernejše rastline za cvetoč vrt. Ker vas bodo razveseljevale dolga leta, vam gredice ne bo treba poustvariti vsako leto. Kljub temu pa je pomembno, da jim privoščite malce skrbne nege, da bodo še dolgo ostale lepe. Na tem mestu lahko izveste, kako to storiti.

Znanost rastlin

Vse trajnice niso enake

Trajnice so zelnate rastline, ki se vsako leto obnovijo v zemlji. Deli rastline, ki rastejo nad površjem, pa pozimi odmrejo. Obstaja neverjetna količina različnih sort z različnimi rastnimi navadami, obdobji cvetenja, navadami cvetenja in v različnih barvah. 

compo image

Ustrezna nega

Čudovite trajnice skozi vse leto

Pomlad
Spomladi z gredice trajnic odstranite listje in obrežite zmrznjene cvetove in liste. Pri visokih trajnicah obrežite poganjke iz preteklega leta do tal in pustite le liste, ki rastejo najnižje. Pomembno je, da suhi poganjki novim, mladim poganjkom ne preprečujejo ustreznega razvoja in rasti. Ostanek rastline nato nežno »prečešite«, saj je to edini način, na katerega lahko iz podrastja odstranite odmrla stebelca.

Poletje
Vsaka trajnica v splošnem potrebuje različno vrsto nege. Če želite, da poletna kadulja, ostrožnik in volčji bob obilno cvetijo naslednje leto, jih morate po prvem obdobju cvetenja obrezati nizko pri tleh. Določene trajnice, kot denimo orlica, naprstec in lučnik, proizvedejo toliko semen, da se bodo ta izjemno hitro razširila po vsem vrtu. Če bi radi nadzorovali svoje trajnice, jih morate obrezati pravočasno, še preden se oblikujejo prva semena. Nizko rastoče in blazinaste trajnice lahko porežete do približno dveh tretjin. Nato bodo ponovno pognale poganjke, ki pa bodo mnogo bolj košati. 
Določene trajnice tvorijo veliko stranskih poganjkov in rastejo izjemno hitro, denimo astre in krizanteme. Višje kot zrastejo, manj stabilne postanejo, prav tako pa se bo razširilo golo območje na spodnjem delu rastline. Če jih obrežete, bodo ostale bolj kompaktne in stabilne, prav tako pa bo na njih zraslo več cvetov. Ko bodo trajnice dosegle približno tretjino končne višine, odstranite zgornjih 2 do 5 centimetrov poganjkov.

Jesen
Rastline obrežite skoraj do tal. Tako boste ustvarili prostor za nove poganjke, ki bodo pognali prihodnjo pomlad, preprečili glivična obolenja in zaustavili tvorjenje semen. Nato odstranite plevel in okrog rastlin potresite tanko plast komposta. Tako boste trajnice kar najbolje pripravili na nov pomladni začetek.  

Zima
Če želite zaščititi blazinaste trajnice pred zmrzaljo, vam priporočamo, da čeznje potresete sloj listov. Spomladi, po koncu zmrzali, boste lahko listje odstranili.

Vtisi z naše gredice trajnic

compo image
compo image
compo image
compo image
compo image

Deli