compo image
  1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Oskrba Rastlin
  4. Vrt
  5. Vrtnice
  6. Pravilno gnojenje vrtnic

Gnojenje vrtnic

Zakaj so vrtnice tako zelo priljubljene? Eden izmed razlogov je zagotovo ta, da grm tako lepo in obilno cveti, nekatere vrste celo od maja do septembra! No, to kar vrtnarje tako navduši pa vrtnice stane veliko energije. Da bi lahko vaša vrtnica še naprej cvetela, bo potrebovala veliko hranil. Razkrivamo, kdaj, kako in kaj morate uporabiti za pravilno gnojenje vrtnic.

compo image

Pomlad in poletje

Kako pogosto je treba vrtnice gnojiti?

Zaradi visokih potreb po hranilih morate vrtnice vedno pognojiti spomladi pred rastno fazo. Hranila v gnojilih za vrtnice zagotavljajo močno rast, obilo cvetov in krepijo sposobnost odganjanja škodljivcev in bolezni. Pravi čas za prvo gnojenje je močno odvisen od vremena. Vrtnice se navadno prebudijo iz zimskega spanca konec marca ali v začetku aprila, gnojiti pa jih je treba, ko poženejo prvi brsti. Dvakrat cvetoče sorte vrtnic je priporočljivo drugič gnojiti konec junija ali v začetku julija.

Prvo gnojenje v začetku aprila

Gnojenje vrtnic spomladi

Da bodo vrtnice po spomladanskem obrezovanju močno rastle in obilno cvetele, potrebujejo svetlobo in vodo ter ustrezno zalogo hranil. V tem obdobju sta za spodbujanje novih poganjkov in cvetni razvoj še posebej pomembna dušik in fosfor. Izbirate lahko med organskim, mineralnim ali organskim mineralnim gnojilom.

S čim gnojiti vrtnice spomladi?

Hitro delovanje

Mineralno gnojenje

Po gnojenju je potrebno dovolj zalivati

Po gnojenju je potrebno zadostno zalivanje, saj lahko le tako hranila hitro pridejo do korenin. Po gnojenju redno preverjajte vlažnost tal, da zagotovite, da bo gnojilo polno učinkovalo.

 

compo image

Za večkrat cvetoče sorte

Gnojenje vrtnic poleti

Večina vrtnic v vaših vrtovih bo cvetela večkrat letno - če jih poleti, po prvem cvetenju obrežemo, bo pognal nov poganjek. Te večkrat cvetoče vrtnice potrebujejo veliko hranilnih snovi. Večina gnojil zagotavlja oskrbo s hranilnimi snovmi do treh mesecev, zato je priporočljivo konec junija drugič gnojiti, da vrtnicam zagotovimo potrebna hranila tudi v drugem obdobju cvetenja. 

Ker naj bi poletno gnojenje začelo učinkovati čim prej, je idealna uporaba mineralnega gnojila s takojšnjim delovanjem ter visoko vsebnostjo kalija. Pomembno je, da med drugim gnojenjem ne uporabite preveč gnojila, saj so novi poganjki na začetku še vedno zelo mehki in potrebujejo zadosti časa, da se do zime navadijo na pozebo. Vrtnic torej ne gnojite prepozno - zadnje dušikovo gnojilo uporabite najkasneje do sredine julija.

Mineralna gnojila s počasnim sproščanjem, kot je COMPO dolgotrajno gnojilo za vrtnice, so prava izbira za vsakogar, ki želi vrtnice pognojiti samo enkrat v sezoni. V naslednjih nekaj mesecih gnojilo oskrbuje kraljico cvetov z vsemi pomembnimi hranili. Za optimalen učinek gnojilo enakomerno potrosite, rahlo vdelajte v zemljo in nato prst stalno vlažite.

compo image

Nevarnost poškodb zaradi zmrzali

Gnojenje vrtnic jeseni

Vrtnic od avgusta naprej ne smemo gnojiti z dušikovimi gnojili. Čeprav bi dodatna hranila - in še posebej dušik v njih - spodbujali rast novih poganjkov, ti pred zimo ne bi imeli dovolj časa za razvoj. Ti mehki poganjki v nizkih temperaturah zamrznejo, kar oslabi vrtnice, da postanejo bolj dovzetne za škodljivce.

compo image

Oskrba z mineralnimi hranili

Gnojenje vrtnic v koritih in lončkih

 

Vrtnice v lončkih imajo na voljo le omejeno količino zemlje, zato je gnojenje še toliko bolj pomembno, da zadostimo njihom velikim potrebam po hranilih. Ker je favna zemlje v loncih in koritih omejena, priporočamo uporabo mineralnih gnojil.

V rastni fazi lahko enkrat ali dvakrat na teden vrtnice pognojite z mineralnim tekočim gnojilom. Ker ta vrsta gnojila vsebuje mineralne soli, se zemlja v loncu takoj po zalivanju ne sme popolnoma izsušiti, ker lahko te soli nato napadejo korenine vaše vrtnice, kar pomeni, da je priporočljivo dodati malo čiste vode vsak dan, ko je zunaj toplo in sončno.

Mimogrede

 

Zaradi hitre učinkovitosti je mineralno tekoče gnojilo idealno tudi za zdravljenje akutnega pomanjkanja hranil.

Deli