1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Vrtne rastline
  5. Rožlin

Karakteristike

Rožlin

compo image
compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
veliko
Svetloba:
sonce/polsenčno
Težavnost nege:
srednja

Obdobje cvetenja

Karakteristike

Mesto sajenja:
vrt
Višina rastline:
do 2 metra
Barva cvetov:
bela, rumena, oranžna, rožnata, rdeča, vijolična

Pravilno sajenje

Sajenje rožlina

Lega

Kdor tako visoko steguje vrat, seveda želi videti sonce. Zato rožlinu najbolj ustreza sončna lega. Najbolj uživa tam, kjer se lahko nasloni: med drugimi rastlinami ali na primer ob ograji ali steni hiše. Ker ni ravno znan po svoji odpornosti, rožlinu poiščite lego, kjer je zaščiten pred vetrom in močnim deževjem.
Sedaj bose morda pomislili, da lahko k stabilnosti rožlina pripomorejo trdna, ilovnata tla. Vendar je to mišljenje napačno, saj rožlin naravno razvije globoko korenino, ker za razvoj svojih bujnih cvetov potrebuje veliko količino vode in hranil. Da lahko črpa vodo in hranila iz zemlje, ga posadite v prepustna in humusna tla.

Sajenje

Prvo leto po setvi rožlin razvije samo eno listno rozeto, nato pa se drugo leto med obdobjem cvetenja tako izčrpa, da umre takoj, ko razvije semena.
To za vas pomeni, da: če želite še isto poletje uživati ob pogledu na cvetoč rožlin, v svoj vrt posadite že odraslo rastlino iz vrtnarije, saj je ta ob nakupu stara že eno leto in je pripravljena na obdobje cvetenja. Najboljši čas za sajenje je spomladi ali celo jeseni predhodnega leta.
Bi rožlin raje kupili v obliki semen in ga opazovali pri vzklitju? Potem je najboljši čas za  setev v gredo jesen ali pomlad. V tem primeru morate semena prekriti s tankim slojem zemlje, saj rožlin najbolje vzklije v temi. Posejete ga seveda lahko tudi v posodice za sadike, vendar morate mlade rastline pravi čas presaditi, saj že zgodaj razvijejo globoko glavno korenino. Uporaba plitke posodice za sadike v tem primeru ovira razvoj vaše rastline.  
 

Naš nasvet

Če želite rožlin posaditi v travo ob ograji, ga najprej posadite v lončeno posodo z izbitim dnom. Tako ga trava ne bo tako omejevala pri njegovi rasti.

Pravilna nega

Nega rožlina

Zalivanje

Rastline s tankimi, vendar velikimi listi navadno potrebujejo ogromno vode, zato je treba tudi rožlin med poletnimi meseci redno zalivati. Predvsem v svojem drugem letu rožlin zelo hitro raste in zato potrebuje veliko vode. Da se tla okrog stebla zaradi rednega zalivanje ne sprimejo in lahko rastlina kar najbolje črpa vodo iz zemlje, morate zemljo redno rahljati.

Gnojenje

Predvsem spomladi, preden dokončno razvije svoje bujne cvetove, se rožlinu izplača tedensko dodajati tekoče gnojilo. Rožlin tako razvije še lepše in večje cvetove, ki vaš vrt krasijo vse do jeseni.

Obrezovanje

Če vam je rezultat vašega truda všeč, potem rožlina po končanem obdobju cvetenja nikakor ne obrežite. Tudi če potem matična rastlina po dveh letih izgine, bo rožlin poskrbel za svojo samozasaditev in vas več let razveseljeval na vaši gredi. Če pa te pisane, visoke rastline v gredi za vas izgubijo svoj čar, redno odstranjujte odcvetele cvetove in tako preprečite samodejno razmnoževanje rastline s semeni. Stebla rožlina takoj po obdobju cvetenja odrežite nad listjem in morda boste imeli srečo: nekatere matične rastline si med zimo opomorejo in naslednje leto ponovno cvetijo,  vendar cvetovi med to sezono niso tako bujni.

Deli