1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Vrtne rastline
  5. Pomladanski veliki zvonček

Karakteristike

Pomladanski veliki zvonček

compo image

Potrebe

Zalivanje:
srednje
Svetloba:
polsenčno/oblačno
Težavnost nege:
nizka

Obdobje cvetenja

Karakteristike

Mesto sajenja:
grede, obronki
Višina rastline:
20 cm
Barva cvetov:
bela

Pravilno sajenje

Sajenje pomladanskega velikega zvončka

Lega:

Pomladanski veliki zvončki, imenovani tudi kronice in norice, so zelo dišeče čebulnice, ki s svojim vijolicam posodobim vonjem in značilnimi cvetovi februarja naznanjajo prihod pomladi. Kronice prvotno izvirajo iz južne in srednje Evrope in so dandanes zelo razširjene, pogosto se kar same nasadijo v naravi, dobro pa se počutijo tudi na naših domačih vrtovih.

Pomladanskemu velikemu zvončku najbolj ustrezajo zmerno vlažne do vlažne lege in hranilna glinena tla, ki so v najboljšem primeru oplemenitena s humusom. Kronice posadite na senčna mesta, saj slabo prenašajo neposredno sončno svetlobo. Najbolj primerna so mesta pod listavci, pod katerimi so kronice nekoliko zaščitene, vendar vseeno pridejo dobro do izraza.

Sajenje:

Če želite kronice posaditi na svoj vrt, to storite med septembrom in novembrom. Pri tem čebulice pomladanskega velikega zvončka posadite v zemljo z razmikom 10 cm. Luknje morajo biti trikrat globlje od same čebulice.

Pomladanski veliki zvonček lahko s primerno zemljo posadite tudi v posodo ali balkonsko korito. Za izboljšanje vrtne zemlje in tudi za sajenje v posode je primerna zemlja z visoko vsebnostjo humusa in dragocenim gvanom. Kakovost zemlje na vašem vrtu lahko preprosto izboljšate tudi z dodajanjem komposta.

Kronico lahko odlično kombinirate tudi z drugimi spomladanskimi rožami, kot so navadne jarice ali žafrani.

Razmnoževanje:

Pomladanski veliki zvonček se lahko razmnožuje na več načinov.
Samozasaditev: ovenelih cvetov ne odrežite. Cvetovi se odprejo in raztresejo semena.
Zarodni brstič: mlade zarodne brstiče aprila pa cvetenju previdno odstranite od matične čebulice ali pa razdelite skupino čebulic, ki je postala prevelika, ter jih ponovno posadite na drugo mesto.
Preden pa iz semen ali ponovno posajenih čebulčkov zrastejo nove rastline, pa bo potrebnega malo potrpljenja.

compo image
Quotemark

Rastline ali čebulice kupite vedno v specializiranih prodajalnah

Ker je pomladanski veliki zvonček naveden na rdečem seznamu ogroženih rastlinskih vrst, ga varujejo strogi okoljevarstveni predpisi in ga ni dovoljeno izkopati v naravi.

RENE WADAS, fitopatolog

Pravilna nega

Nega pomladanskega velikega zvončka

Zalivanje:

Če kronico nasadite na mesto, ki je vedno nekoliko vlažno, jo je treba zalivati samo med dolgotrajnimi obdobji suše. Če jo zalivate, morate biti pozorni, da uporabljate vodo brez apnenca, npr. deževnico, in nujno preprečite zastajanje vode.

Gnojenje:

Kronic, posajenih na gredi ali vrtu, ni treba gnojiti, če zemlja na tem delu ali v posodi vsebuje zadostno količino hranil. Hranila v zemlji, ki ste jo uporabili za sajenje, bi morala zadostovati za eno sezono.

Ko se hranila v zemlji porabijo in opazite nazadovanje rasti in razvoja cvetov, morate rastlini dodati hranila, npr. v obliki univerzalnega gnojila. Če tekoče gnojilo dodate skupaj z vodo za zalivanje, s tem preprečite opekline občutljivih korenin in čebulic, saj se bo gnojilo s pomočjo vode lahko enakomerno porazdelilo.

Rastline pognojite spomladi, na dan brez zmrzali, ko rastline začnejo odmirati. Gnojila ne dodajajte po marcu ali aprilu, saj se takrat rastline začnejo pripravljati na obdobje mirovanja.

Ukrepi pozimi:

Pomladanski veliki zvonček je odporen na mraz in ga pozimi zato ni treba postaviti v notranje prostore. Med zimami, med katerimi ne pade dosti snega, pa morate biti pozorni, da se zemlja nikoli ne izsuši. Za to ob dneh brez zmrzali rastlino rahlo zalijte.

Med zimami z obilico snega, ko so rože prekrite s snežno odejo, jih ni treba zalivati. Snega tudi ni treba odstranjevati s kronic, saj te same najdejo pot skozi snežno odejo in pokažejo svoje prečudovite cvetove.

Naš NASVET

Previdno pred glodavci: to čebulnico rade napadejo miši in drugi glodavci, zato morate biti pozorni, da rože zaščitite npr. s košaro za rože. Tako lahko glodavcem preprečite dostop do rože.

compo image
Vsi deli kronice so strupeni. Če bi recimo otroci z rokami trgali cvetove in nato roke dajali v usta, se lahko pojavita glavobol in slabost. Med rezanjem nosite delovne rokavice.

Deli