compo image
  1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Oskrba Rastlin
  4. Vrt
  5. Vrtnice
  6. Sorte vrtnic: vse vrtnice niso enake

Sorte vrtnic: vse vrtnice niso enake

Skoraj nobena druga rastlina nima toliko različnih sort kot vrtnica. Sorte se razlikujejo po velikosti, rastnih navadah, barvi, obliki cvetov, vonju in mnogih drugih lastnostih. Prav nič čudnega torej ni, da se veliko ljubiteljskih vrtnarjev počuti kar malo izgubljenih ob obilici različnih možnosti. Zato vam bo morda v pomoč pregled različnih skupin vrtnic. Odgovor na vprašanje o tem, katero od sort izbrati, pa boste lahko dobili v nadaljevanju, ko boste za začetek že vedeli, kakšno vrsto vrtnic želite. Razlikujemo med naslednjimi skupinami:

compo image

Različne skupine vrtnic

Gredne vrtnice: vrtnice za grede so zelo primerne za velike prostore in se običajno sadijo v skupinah. Večina jih zraste v kompaktno obliko, v višino ne preseže 60 centimetrov, cvetijo pa večkrat v letu. Najbolj poznane sorte so širokocvetna rožnata Bonica, kremno bela vrtnica Edelweiss in svetlo rumena sorta Goldmarie. 

Hibridne čajevke: zahvaljujoč njihovi pokončni rasti lahko hibridne čajevke dosežejo višino od 80 do 100 centimetrov. Dobro se obnesejo v majhnih skupinah ali pa posamezno, na gredi. Elegantne rastline so svoje ime dobile po polnih, elegantnih cvetlicah, ki se v polnem sijaju pokažejo junija in septembra/oktobra. Priljubljene sorte so »Pink Panther« (lososovo rožnata), »Burgund 81« (temno rdeča) in »Rosa Peace« (rumena z bakreno obrobo). 

Grmičaste vrtnice: grmičaste vrtnice so prave krasotice. Njihova prednost: rastejo tako v višino kot tudi v širino, njihovi poganjki pa so še posebej krepki. Običajno cvetijo večkrat letno in dosežejo zavidljivo višino od 1,2 do 2 metra. Grmičaste vrtnice so vam na voljo v skoraj vseh velikostih in barvah, posadite pa jih lahko na številne različne načine – posamično, v skupini ali celo kot živo mejo. Posebno čudoviti sorti sta rožnata »Elmshorn« ali »Iceberg«, ki cveti enkrat na leto. 

Majhne grmičaste vrtnice: majhne grmičaste vrtnice so popolne kandidatke za množično sajenje, saj so izjemno odporne, ponašajo pa se z grmičasto in kompaktno velikostjo. Poznamo jih tudi pod imenom pokrovne vrtnice. Znane so po svoji zmožnosti tvorjenja obilice cvetov in močnih, odpornih listih. Živahna rožnata barva in nostalgična oblika cveta sorte »Romantic Roadrunner« bo zagotovo osupnila številne ljubitelje vrtnic 

Vrtnice plezalke in vzpenjalke: odporne vrtnice plezalke rastejo na zidovih zgradb, obokih, pergolah in avtomobilskih nadstreških. Spominjajo na grmičaste vrtnice, vendar imajo mnogo daljša stebla, ki lahko zrastejo tudi do višine petih metrov. Zato za oporo potrebujejo latnike. Sorto »Santana« lahko najdemo v mnogih vrtovih, saj navdušuje z obilico temno rdečih cvetov. Vrtnice vzpenjalke so nova, prilagodljivejša različica vrtnic plezalk z manjšimi cvetovi, ki nudijo tudi naravno zaščito dreves in ograj. 

Miniaturne vrtnice: nizko rastoče, grmičaste miniaturne vrtnice so ene od najbolj vsestranskih vrst vrtnic. Zaradi nizke rasti (običajno njihova višina ne presega 30 do 40 centimetrov) so popolne za korita, posode in robove gredic. Obilico majcenih cvetov poženejo v poletnih mesecih. Miniaturne vrtnice so skorajda brez trnov in so odporne na pogoste bolezni, ki napadajo vrtnice. Priljubljena je denimo sorta »Goldpenny« z močno rumenimi cvetovi, pa tudi »Pink Symphony«, razširjena sorta miniaturne vrtnice z gosto razvejanimi poganjki in nežno rožnatimi cvetovi, ki so še posebno odporni na bolezni. 

Divje vrtnice: divje vrtnice ne potrebujejo veliko nege, v splošnem pa gre za rastline sproščene, grmičaste oblike, ki so popolne za sejanje v skupinah ali pa v živi meji. Z obilico cvetov vas bodo razveselile enkrat letno. Jeseni bodo popki vrtnic v vaš vrt prinesli čudovit barvni pridih, prav tako pa so pomemben vir hranilnih snovi za številne žuželke in ptice. Dobro poznana sorta je grmičasti bodičasti šipek, ki ima bele do svetlo rumene cvetove in črne popke.

compo image
compo image
compo image
compo image
compo image

Najboljši nasveti za nego vrtnic

Vrtnice popestrijo prav vsak vrt, vendar pa je zanje treba tudi skrbeti! Na tem mestu lahko najdete vse naše nasvete in trike za nego vrtnic.

izvedite več

Deli