1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Balkonske rastline in posodovke
  5. Petunije

Karakteristike

Petunija

compo image
compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
veliko
Svetloba:
sonce
Težavnost nege:
srednja

Obdobje cvetenja

Karakteristike

Mesto sajenja:
balkon, terasa
Višina rastline:
5–30 cm
Barva cvetov:
skoraj vse barve

Pravilno sajenje

Sajenje petunij

Lega:

Petunije so lahko viseče ali pokončne. Značilni so večinoma veliki lijakasti cvetovi. Izjemna barvna raznolikost sega od povsem belih do rožnatih in rdečih ter vse do vijoličnih odtenkov. Pa tudi rumeni in sinje modri cvetovi krasijo marsikatero balkonsko korito. Petunije imajo zelo rade sonce. Obvezno potrebujejo veliko sonca. Terase na južni strani so optimalne za te rastline z razkošnim cvetenjem.

Sajenje:

Med sajenjem pazite na dovolj prostora. Kupljene sadike ali sadike, ki ste jih vzgojili sami, zasadite od 20 do 25 cm narazen, saj petunije izdatno rastejo.

Za saditev in presaditev petunij je primerna zemlja za balkonske rastline in posodovke. Ta zemlja je posebej prilagojena rastlinam, ki zahtevajo veliko hranil.

Pravilna nega

Nega petunij

Zalivanje:

Petunije za optimalno cvetenje potrebujejo zelo veliko vode. Zlasti ob zelo vročih dneh iz rastlin izhlapi zelo veliko vode. S prstom redno preverjajte, ali je zemlja še dovolj vlažna, in rastline izdatno zalivajte.

Gnojenje:

Rastline potrebujejo zelo veliko hranil. Za optimalno oskrbo s hranili je najprimernejše tekoče gnojilo za balkonske rastline in posodovke, s katerim gnojite od marca do oktobra. Vsebuje vsa glavna hranila in hranila v sledeh, potrebna za zdrav razvoj rastlin. Alternativno je mogoče uporabiti zrnato gnojilo za balkonske rastline in posodovke.

Obrezovanje:

Ovenele cvetove redno ščipajte. Po prvem cvetenju julija ali avgusta so poganjki petunij vedno daljši in začnejo padati narazen. Zdaj je treba rastline obrezati za polovico. Tako bodo zopet rasle grmičasto in razkošno. Rastline se bodo obnovile že v naslednjih 14 dneh.

compo image
Petunije spadajo k strupenim razhudnikovkam.

Deli