1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Balkonske rastline in posodovke
  5. Hibiskus

Karakteristike

Hibiskus

compo image
compo image
compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
veliko
Svetloba:
sonce
Težavnost nege:
srednja

Obdobje cvetenja

Karakteristike

Mesto sajenja:
zaprti prostori, terasa, balkon
Višina rastline:
1–2,5 m
Barva cvetov:
bela, rumena, oranžna, rdeča, rožnata

Pravilno sajenje

Sajenje hibiskusa

Lega:

Hibiskus (oslez) za bogato cvetenje potrebuje svetlo lego. Barve njegovih cvetov niso samo raznolike, ampak lahko celo cveti dvobarvno. Za razvoj cvetov so potrebne temperature med 17 in 28 °C. Poleti je lahko hibiskus tudi na prostem. Pri tem ga je treba počasi navajati na sonce. Najprej za rastlino poiščite polsenco, čez nekaj časa pa jo lahko prestavite na sonce. Kljub temu pa se izogibajte neposrednemu opoldanskemu soncu, vetru in dežju. Lege ne spreminjajte prepogosto, saj lahko cvetni brsti odpadejo.

Pravočasno pred prvo zmrzaljo je treba hibiskus postaviti v hišo. Pozimi ima rad svetlo in hladno mesto s temperaturami med 12 in 15 °C.

Sajenje:

Hibiskus lahko vsako leto do dve leti spomladi presadite.

Pravilna nega

Nega hibiskusa

Zalivanje:

V rastni dobi hibiskus potrebuje veliko vode. Preprečite izsušitev koreninske grude in zastajanje vode. Tudi pozimi mora biti zemlja zmerno vlažna. Koreninska gruda se ne sme nikoli povsem izsušiti, pa tudi mokra ne sme biti.

Na splošno pazite, da v okrasnem lončku ne bo zastajala voda, da preprečite gnitje korenin.

Gnojenje:

Rastlino od marca do oktobra tedensko zalivajte s tekočim gnojilom. Od novembra do februarja pa je potrebno gnojenje samo enkrat mesečno.

Obrezovanje:

Grmičke hibiskusa, starejše od 2 let, obrežite maja, da ohranite kompaktno rast. Odstranite vse posušene in tanke veje ter glavne poganjke obrežite za polovico. Kot pri vrtnicah vedno obrezujte nad cvetnim brstom, obrnjenim navzven.

Deli