1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Vrtne rastline
  5. Sajenje velike hermelike

Pravilno sajenje

Sajenje velike hermelike

Lega – tukaj velika hermelika raste najbolje

Mehki, debeli listi – to je navadno znak, da ima rastlina rada senco. Vendar pa velika hermelika predstavlja izjemo: obožuje sončne lege in dobro uspeva tudi v vročini in suši. Ta trajnica se sprijazni tudi s polsenčnimi legami. Kaj je zanjo mnogo bolj pomembno, je, da jo posadite v prepustna tla. Če velika hermelika predolgo stoji v mokri zemlji, bodo njeni mehki deli začeli gniti.

Sajenje – kdaj je najboljši čas za sajenje velike hermelike?

Velike hermelike sadite spomladi ali jeseni, preden se temperature spustijo prenizko.  

Če so tla na izbrani legi pretežno ilovnata ali tajno vlažna, zemljo zrahljajte z dodatkom peska ali proda. Zagotovite, da lahko voda za zalivanje ali deževnica čim prej odteče. To je najpomembnejše tudi pri posaditvi v posodo. Za posaditev izberite veliko posodo in na dno položite plast kamnov ali glinenih črepinj. Vendar pa vam za sajenje velike hermelike v posodo odsvetujemo uporabo zemlje za balkonske rože, saj zelo dobro shranjuje vodo. Takšno zemljo lahko zrahljate z dodatkom peska, sicer pa takoj posezite po prepustni posebni zemlji za sredozemske rastline.
V prvih nekaj tednih, preden se trajnica zakorenini, je ne pozabite redno zalivati.

Pravilna nega

Nega velike hermelike

Zalivanje – kako pogosto je treba zalivati veliko hermeliko?

Velika hermelika je prava mojstrica pri uporabi vode: težko je najti vrtno trajnico, ki tako bujno cveti in je pri tem tako varčna z vodo in hranili. Kljub temu je treba velike hermelike, posajene v posodo in izpostavljene neposrednim sončnim žarkom, redno zalivati. Ker voda v posodi hitro izhlapi, je rastlina ne more izkoristiti. Hkrati pa morate biti pozorni tudi na to, da ne pride do zastajanja vode. Velike hermelike, posajene v gredi, zalivajte samo med daljšimi obdobji suše in ob še posebej vročih poletnih dneh.

Gnojenje – je treba veliko hermeliko gnojiti?

Velike hermelike, posajene v gredi, ni treba gnojiti. Vendar pa lahko po želji spomladi v zemljo zadelate dolgotrajno gnojilo. Pri veliki hermeliki, posajeni v posodo, morate biti pozorni na izbiro ustreznega gnojila. Visoka vsebnost dušika namreč spodbuja samo rast listov. Rastlina bo zato razvila dolge, svetlo zelene poganjke in postala nestabilna. Za močno rastlino z veliko cvetovi raje izberite gnojilo za cvetoče rastline, ki vsebuje veliko kalija.

Razmnoževanje velike hermelike z delitvijo

Najboljša metoda za razmnoževanje velike hermelike je deljenje njenih korenin spomladi. Preden koreninska gruda vzkali, jo izkopljite in razdelite. Nato morate razdeljene koreninske gomolje redno zalivati, dokler se ponovno ne zakoreninijo.

Razmnoževanje velike hermelike s potaknjenci

Nekaj tednov pozneje, recimo konec aprila, lahko odprete sezono gojenja svoje trajnice. Z vzklile rastline odrežite tako imenovane stebelne potaknjence (glejte sliko) in jih uporabite za razmnoževanje.

  1. Najprej odstranite spodnje liste, tako da ima vsak potaknjenec steblo. Vsakega od teh nato potisnite v lonec, napolnjen z zemljo za vzgajanje rastlin, ki ima majhno vsebnost hranil. Poskrbite, da je zemlja vedno nekoliko vlažna.
  2. Da se potaknjenci kljub pomanjkanju korenin ne posušijo, poskrbite za čim večjo vlažnost zraka. To vam bo najbolje uspelo v omari za gojenje rastlin. Zadošča pa tudi preprosta streha iz folije ali prozorna plastična kad. Lonce in posode za gojenje postavite na senčno, vendar toplo mesto. V naslednjih tednih za vas velja: zračenje in zagotavljanje enakomerne vlažnosti zemlje.
  3. Potaknjenci bodo po približno dveh tednih začeli razvijati korenine. To prepoznate po tem, da se na njih pojavijo novi listi. Takoj, ko je glavni poganjek rastoče rastline nekoliko zrasel, ga odrežite. To je pomembno zato, da se potaknjenci velike hermelike razvejejo v širino. Če ta korak preskočite, se bo razvilo samo dolgo, nestabilno steblo.

Da olajšate rast v gredi, potaknjence še nekaj tednov pustite v loncu, da se razvijejo v močno majhno rastlino. Po potrebi jih za to večkrat presadite v večje posode.
 

compo image

Obrezovanje velike hermelike – kaj sploh pomeni »Chelsea Chop«?

Načeloma vam odcvetelih stebel velike hermelike pred zimo ni treba odstraniti. Razlog za to ni samo dekorativen, temveč slednje tudi zaščiti korenine pred močno zmrzaljo. Stebla s socvetjem obrežite do tal šele spomladi, tik preden rastlina ponovno požene.

Z vrtnimi škarjami pa lahko razvoj svoje velike hermelike podprete še na en način. S tako imenovanim obrezovanjem »Chelsea Chop« pripomorete k stabilnosti svoje trajnice. Velika hermelika je namreč nagnjena k temu, da med poletnimi meseci razpade. Obrezovanje izvedite med sredino in koncem maja. Pri tem še enkrat odrežite vse zunanje poganjke svoje trajnice. Tako bo postala vidno bolj grmičasta in se razvila v gosto cvetočo krošnjo. In kar je najbolje: obrezani stranski poganjki bodo zacveteli pozneje kot stebla na sredini in vi boste lahko še dlje uživali ob pogledu na svojo cvetočo rastlino.

Deli