1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Vrtne rastline
  5. Potonike

Karakteristike

Potonika

compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
srednje
Svetloba:
sonce/polsenčno
Težavnost nege:
nizka

Obdobje cvetenja

Karakteristike

Mesto sajenja:
vrtna greda
Višina rastline:
60 do 100 cm
Barva cvetov:
bela do temno rdeča

Pravilno sajenje

Sajenje potonik

Lega:

Potonike je najbolje posaditi v vrtne grede v sončno do polsenčno lego. Senca med opoldansko vročino poskrbi za dolgotrajno čvrstost in svežino njihovih tankih cvetov. Če trajnice dlje časa rastejo na enem mestu, se razvijajo izjemno dobro. Zato jih ne presajajte prepogosto.

Če jo pustite na enem mestu, potonika uspeva tudi na zbitih, vendar dobro prepustnih glinenih tleh. Je v vaših tleh še posebej veliko humusa? Čestitamo! Vendar pri potonikah to pomeni večjo nevarnost za nastanek glivične bolezni.  Zato je najbolje, da zemljo zmešate z nekaj peska, saj tako zmanjšate vlago v zemlji.   

Sajenje:

Najbolje jih je saditi  spomladi, da ima potonika do jeseni dovolj časa, da se zakorenini in tako dobro prestane zimo. Ko ste se odločili za primerno mesto na svoji gredi, potoniki nujno zagotovite dovolj prostora, da se bo lahko razcvetela. Za to odraslo trajnico morate načrtovati vsaj en kvadratni meter.  

Pri izkopavanju sadilne jamice morate biti še posebej natančni, saj pregloboka jama zavira razvoj cvetov. Potonika se počuti dobro, če so njene korenine zakopana približno 3–4 cm pod zemljo. Načeloma zadostuje premer približno 50 cm.

Naš nasvet:

Potonike ohranijo svoj čar tudi v vazi. Da se lahko cvetni brsti tudi v novi okolici razprejo in pokažejo vso svojo lepoto, jih postavite v mlačno vodo.

Pravilna nega

Nega potonik

Zalivanje:

Prvo leto po nasaditvi potonike redno zalivajte. Ko razvije močne in dolge korenine, je potonika zelo skromna rastlina in jo je treba zalivati samo med dolgimi obdobji vročine in suše.

Gnojenje:

Za razvoj bujnih cvetov vam priporočamo, da jo gnojite dvakrat na sezono: tik preden požene med marcem in aprilom ter še enkrat takoj po končanem obdobju cvetenja.

Razvoj cvetov lahko podprete z dodajanjem gnojila z nizko vsebnostjo dušika, saj dušik podpira predvsem rast v višino in razvoj zelenja. Če pa si želite močne trajnice z razkošnimi cvetovi, bodite pri nakupu gnojila pozorni na visoko vsebnost kalija in fosforja.

Razmnoževanje in obrezovanje:

Ker se potonika načeloma ne razširja, je navadno ni treba razdeliti. Če pa jo želite razmnožiti, lahko dva do tri tedne po končanem obdobju cvetenja odrežete del koreninske grude. Tudi po končanem obdobju cvetenja ta trajnica obdrži svoje dekorativno listje vse do jeseni. Pozno pozimi lahko stara stebla odrežete povsem pri tleh.

Primerni izdelki za vašo potoniko

Deli