compo image
 1. COMPO
 2. Vodiči
 3. Naredite sami
 4. Luči s posušenimi cvetlicami

Izdelajte lanterno s posušenim cvetjem

Poletne luči za turobne dni

Toplo svetlo in pisano cvetje za hladne zimske večere? Potrebujete le nekaj cvetlic z vašega vrta, in nekaj lepila. No, nič hudega, če nimate svojega vrta! Enako lepe so travniške cvetlice, ter trava in listje iz bližnjega parka.

compo image

Stvari, ki jih potrebujete

 • Cvetje, trave, listje
 • Časopisni papir
 • Težke knjige, za obtežitev
 • Paus papir
 • Lepilo
 • Čopiče
 • Balone
 • Bleščice (če želite)
 • Vrvico za sušenje

Nabiranje in obtežitev rastlin

Preden začnete izdelovati lučke, morate pridobiti in pripraviti material. Ko izbirate svoje najljubše rože, ne pozabite, da se bodo pozneje morale posušiti med časopisom in knjigami. To pomeni, da so posebno veliki in mesnati cvetovi precej neprimerni – hitro začnejo gniti med knjigami in kasneje na lampijonu niso preveč prosojni. Torej, če želite uporabiti hibiskus ali vrtnico, je bolje, da odtrgate posamezne cvetne liste, namesto da uporabite celoten cvet. Ste zadovoljni s tem, kar ste zbrali? Če je tako, začnimo s sušenjem! To naredite tako, da zbrani material previdno položite med nekaj plasti časopisnega papirja in pustite, da se posuši približno teden dni pod kupom knjig. Da se izognete gnitju, boste morda morali časopis zamenjati po približno treh dneh.

Izdelava luči

Medtem lahko začnete pripravljati lučke. Preden napihnete balone, se odločite kako velike bodo - vendar morajo biti dovolj velike, da lahko čajna svečka varno gori v njih.

 

Nasvet

Balone tesno zavežite, da ne bodo puščali!

Zdaj je čas za izdelavo luči. Preprosto natrgajte paus papir na majhne delčke. Balone premažite z enakomerno naneseno prvo plastjo lepila in jih nato prekrijte s koščki papirja. Ko zlepite tri ali štiri plasti skupaj, pustite, da se nekaj dni suši. Kam pa lahko postavite lepljive balone? Tu pride v poštev kos vrvice - enostavno jih obesite. Ko se paus papir strdi, ga ločite od balona. Izrežite okroglo odprtino okoli vratu balona in ga previdno odluščite iz kroglice.

compo image
compo image
compo image
compo image
compo image

Okrasitev luči

Zdaj pa je čas za ustvarjalnost! Okoli luči po želji položimo rože, trave in liste in jih prilepimo. Najbolje je, da čez cvetove zalepimo še en koček paus pairja. Če želite, lahko končate tako, da potresete nekaj bleščic na vlažno lepilo.

Deli