1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Vrtne rastline
  5. Navadna jarica

Karakteristike

Navadna jarica

compo image
Der Winterling blüht im eisigen Februar

Potrebe

Zalivanje:
malo
Svetloba:
sonce/polsenčno
Težavnost nege:
nizka

Obdobje cvetenja

Karakteristike

Mesto sajenja:
vrt, posoda
Višina rastline:
5–15 cm
Barva cvetov:
rumena

Pravilno sajenje

Sajenje navadne jarice

Lega

Navadne jarice nimajo posebnih zahtev, kar se tiče lege. Brez težav uspevajo v vsakih vrtnih tleh, ki so vsaj malo prepustna. Občutljive so samo na zastajanje vode in tudi na presuha tla. Navadna jarica se bo tako najbolje počutila pod listnatimi drevesi ali grmi, ki poganjajo pozneje. Pozimi listje dreves in grmov ščiti tla pred vetrom in izsušitvijo. Pozimi pa se lahko skozi gole veje do tal prebije dovolj sončnih žarkov: navadna jarica potrebuje sončno do polsenčno lego, da razvije svoje žareče rumene cvetove. Zato ji ne ustrezajo lege pod iglavci in tudi posaditve v posebej kislo zemljo ne prenaša.

Sajenje

Kar se tiče primernega časa za sajenje, je odločitev prepuščena vam: koreninske gomolje navadne jarice posadite v svoj vrt med septembrom in novembrom, preden nastopi prva zmrzal. Lahko pa kupite že odraslo rastlino v loncu, ki bo nato svojo prvo zimo na vašem vrtu preživela kot okrasna rastlina v posodi. Navadno jarico iz posode vključno s stebli in listi v gredo presadite aprila, po končanem obdobju cvetenja.

V vsakem primeru morate navadno jarico čim prej ponovno posaditi v zemljo, saj se koreninski gomolji te rastline, ki cveti pozimi, na zraku hitro posušijo. Zato se pri nakupu prepričajte, da je korenika še vedno vlažna in sveža. Seveda pa lahko pri tem nekoliko pomagate: če koreninski gomolj pred posaditvijo za nekaj ur postavite v mlačno vodo, se bo ta lahko napil vode in bo poskrbel za boljšo rast rastline.

Preden ga posadite, z lopato zrahljajte zemljo okrog mesta za posaditev. Da navadni jarici olajšate začetno rast, lahko v zemljo brez težav zadelate nekaj komposta ali moke iz rogov. Te pozimi cvetoče rastline bodo prišle najbolj do izraza, če jih posadite več skupaj, pri čemer koreninske gomolje posadite v razmiku 4 centimetrov. Pri tem jih posadite približno 4–7 centimetrov globoko v zemljo.

Hrana za čebele

Zgodaj cvetoče navadne jarice so pomemben vir hranil za čebele, ki so oslabele po težki zimi. Ob sončnih dneh lahko že pri 8 stopinjah opazujete te nabiralke cvetnega prahu, koko brenčijo okrog pisanih cvetov.

Pravilna nega

Nega navadne jarice

Zalivanje

Navadna jarica navadno za vse poskrbi kar sama: med obdobjem cvetenja, ki od nje zahteva veliko energije in traja od februarja do aprila, pade navadno dovolj dežja, da je ni treba podpirati z dodatnim zalivanjem. Če pa med obdobjem cvetenja nastopi več tednov trajajoča zmrzal, pa so lahko majhni koreninski gomolji v nevarnosti. Potem morate uporabiti svoj šesti čut. Oglejte si vremensko napoved in ko je napovedanih nekaj dni brez zmrzali, navadno jarico zalijte tako, da zemljo prepojite. Med poletnimi meseci ji navadno zadostuje že voda, s katero zalivate druge rastline v gredi.

Razmnoževanje/obrezovanje

Navadna jarica sama poskrbi za svoje razmnoževanje. Vrtnar potrebuje samo eno stvar: potrpljenje. Po posaditvi traja približno tri leta, da koreninski gomolj začne cveteti, preden pa se rastlina začne razmnoževati, boste morali čakati še nadaljnji dve leti. Tako morate načrtovati približno 10 let, da bo vaš vrt krasila gosta cvetoča preproga. V tem času pustite predel okrog koreninskega gomolja popolnoma pri miru: okopavanje in pletje plevela ne spodbuja razmnoževanja navadne jarice in tudi z odstranjevanjem ali košenjem odcvetelih stebel s socvetjem ji ne boste naredili usluge.

Tudi pri saditvi na travnik se morate zavedati, da navadna jarica po svojem obdobju cvetenja potrebuje nekaj tednov, da iz cvetja in listov popolnoma povleče hranila nazaj v svoj koreninski gomolj. To je pomembno zato, da ima majhna rastlina naslednjo pomlad dovolj energije, da tudi pri nizkih temperaturah razvije čudovite cvetove. Zato je košnja travnikov, na katerih so posajene navadne jarice, priporočljiva šele od maja, ko so vsi cvetovi odcveteli ter se stebla in listi začnejo barvati rumeno.

Deli