1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Vrtne rastline
  5. Osat

Karakteristike

Osat

compo image
Edeldistel
compo image
Kugeldistel
compo image
Wegdistel

Potrebe

Zalivanje:
malo
Svetloba:
sonce
Težavnost nege:
nizka

Obdobje cvetenja

Karakteristike

Mesto sajenja:
rožna greda, kamniti vrt
Višina rastline:
do 120 cm
Barva cvetov:
modra, srebrna, rožnata, rumena

Pravilno sajenje

Sajenje osata

Lega:

Okrasni osat se vedno pogosteje sadi v rožne grede in kamnite vrtove. Za to obstaja dober razlog: ta robustna rastlina, ki je preprosta za nego, navadno zelo dobro preživi vedno bolj vroča in suha poletja. To trajnico lahko zasadite tudi na popolnoma sončno lego. Je vaša zemlja pusta? Odlično, saj je ravno pravšnja za rast osata. Navadno najbolje raste v peščeni, kamniti ali prepustni zemlji. Možine in bodeče neže ob tem potrebujejo tudi apneno zemljo.

Sajenje:

Nekateri osati so trajnice, npr. bodoglavec ali možina, ki vsako leto na novo zrastejo in jih je mogoče spomladi ali jeseni posaditi v gredo. Spet drugi osati so samo dvoletnice. Te je najbolje sejati poleti. Pomembno: pri nakupu bodite pozorni tudi na različne višine posameznih vrst osata. Bodeče neže, ki nimajo stebla, so najprimernejše za sprednji del grede, medtem ko bodoglavci in možine pridejo najlepše do izraza na zadnjih predelih grede. Večje vrste posadite z razmikom 50 cm.

Naš nasvet:

Osat ne pride do izraza samo v gredah, njegovi posušeni cvetovi lahko popestrijo tudi cvetlične šopke in aranžmaje. Za to odrežite steblo s socvetjem, še preden začne brsteti, in ga obesite z glavo navzdol, da se posuši.  

Pravilna nega

Nega osata

Zalivanje:

Rastline, ki so prilagojene za sušo, potrebujejo zelo malo vode. Zato jih dnevno zalivajte samo prve štiri tedne po nasaditvi. Pri normalnih vremenskih pogojih nato poleti zadostuje, da ga zalivate samo enkrat  tedensko. Pri zelo visokih temperaturah se listi osata hitreje povesijo – v tem primeru večkrat posezite po zalivalki.

Gnojenje:

Je redno gnojenje za vas prenaporno? Za vas imamo veselo novico. Osatu morate dodati hranila samo enkrat letno, in sicer spomladi. Za to uporabite blago, organsko tekoče gnojilo, ki vsebuje dušik, fosfor in kalij.

Ukrepi pozimi:

Večina vrst osata je odporna na mraz in je zato ni treba posebej zaščititi pred zmrzaljo. V letu, ko rastlino posadite, in če temperatura pade pod –10 °C, je priporočeno, da korenine prekrijete npr. z vejami jelke.

Obrezovanje:

Številne vrste osata se zelo dobro samodejno razmnožujejo. Da vam spomladi ni treba puliti številnih sadik iz grede, vam priporočamo, da stebla s socvetjem, ki jih zelo rade obiskujejo čebele in čmrlji, po cvetenju odrežete. S tem spodbudite tudi razvoj novih cvetov. Tik preden osat spomladi začne brsteti, ga obrežite do tal.  

Za osat boste najbolje poskrbeli s temi gnojili:

Deli