compo image
  1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Oskrba Rastlin
  4. Osnove
  5. Ekološko vrtnarjenje
  6. Živopisane cvetlice za čebele in metulje

Rastline, ki jih lahko uporabite za zaščito čebel in metuljev

Za metulje, čebele, čmrlje in podobne živali postaja preživetje v naravi vse bolj težavna naloga, saj ne morejo najti dovolj hrane. Še posebej medonosne čebele in njihove samotarske sorodnice pri tem igrajo pomembno vlogo: z opraševanjem pripomorejo k preživetju rastlinja, varujejo žetev in tako poskrbijo za življenjski prostor številnih živali, ki so odvisne od travnikov, grmovja in dreves. Z izborom pravilnih rastlin lahko v svojem vrtu ustvarite pomembne življenjske prostore za te živali. Pokazali vam bomo, kako lahko svoj vrt spremenite v bujno oazo za žuželke.

compo image

Cvetlice z veliko nektarja kot vir hrane

Vrtnice, dalije in trajnice so sicer zelo priljubljene, žuželkam pa nudijo zelo malo hranilnih snovi. Zakaj? Rastline s tako-imenovanimi dvojnimi cvetovi imajo v središču cveta več manjših cvetnih listkov, kar je običajno posledica gojenja. Prašniki, ki jih morajo doseči žuželke, ki skrbijo za opraševanje, so tako težko dostopni ali pa jih sploh ni. Zato se prepričajte, da imajo vsaj nekatere od vaših rastlin enostavne enojne cvetove. Glede na sezono razmislite o različnih rastlinah. Spomladi lahko koristnim žuželkam pomagate s telohi in sadnim drevjem, kot so denimo jablane, hruške in češnje. Živali imajo rade tudi navadne jarice in divje rože, kot denimo veliki odolin (zajčki) ali šipek. Poleti obilo hranilnih snovi zagotavljajo trajnice, kot so slamnik, škrlatni slamnik, jesenski helenij, sivka in davidov metuljnik. Jeseni razmislite tudi o lučniku, jesenskih astrah, čobru ali zlati rozgi.

Ko izbirate rastline, ne pozabite, da poleg metuljev hrano potrebujejo tudi gosenice. Ne skrbite: živali vam nedvomno ne bodo pojedle vsega. Namesto tega se osredotočite na to, da gosenicam pripravite pojedino. Če želite privabiti metulje, kot so mali koprivar, admiral in dnevni pavlinček, je v ta namen popoln kotiček s koprivami. S kobulnicami, kot denimo koromač, boste privlačnemu velikemu rumenemu lastovičarju omogočili prostor za razvoj posebnih gosenic. Koromač pa je tudi pravi magnet za veliko vrst žuželk.

compo image

Kaj še lahko storite za žuželke

Vodno korito za čebele: zagotovite žuželkam dovolj vode

V vročih poletnih dneh so žejne tudi čebele. V bližino krmnih rastlin, čebelnjaka ali na vrt postavite posodo z ravnim dnom, napolnjeno z vodo. Kot pristajalna in vzletna steza za čebele so priročna ideja majhni kamni in pesek. Ne pozabite redno menjavati vode v koritu.

Hotel za žuželke: ponudite čebelam kraj, kjer lahko prenočijo

Samotarske čebele so prav tako zaposlene z opraševanjem, kot medonosne čebele. Potrebujete ustrezne odprtine za odlaganje jajčec, da lahko samotarske čebele (ki ne pikajo) poskrbijo za zarod. Odprtine lahko pripravite tako, da enostavno zvrtate različno velike luknje v debele veje in štore, ki jih nato postavite na sončno mesto v vrtu. Ustrezne so tudi odprtine v opekah, snopih slame in drugih materialih.

 

Deli