compo image
 1. COMPO
 2. Vodiči
 3. Oskrba Rastlin
 4. Vrt
 5. Vrtnice
 6. Ustrezno sejanje in nega vrtnic z golimi koreninami

Ustrezno sejanje in nega vrtnic z golimi koreninami

Jesen je odličen letni čas za sajenje vrtnic. Pogosto so naprodaj z golimi koreninami, tj. brez skupka zemlje. Ker njihove korenine niso zaščitene, se te rastline še posebno rade izsušijo. Zato jih je treba posaditi takoj po nakupu. Na tem mestu lahko izveste, kaj morate pri tem upoštevati in se tako prepričajte, da bodo rastline dobro rasle v novem domu.

Nasvet

Od novembra dalje pokrijte vrtnice z nekaj prsti, da bi jih tako zaščitili pred zmrzaljo in vetrom.

Postopna navodila

Ustrezno sajenje vrtnic z golimi koreninami

 1. compo image

  1

  Obrežite korenine in poganjke

  Rastline skrajšajte na približno 20 centimetrov. Odstranite poškodovane korenine in nežno porežite vršičke korenin, da bi tako spodbudili korenine k ponovni rasti. Nato vrtnico namočite tako, da jo približno 12 ur pred sajenjem položite v vedro, napolnjeno z vodo. Tako bodo korenine lahko vsrkale vodo. Vrtnice morate zato položiti v zadostno količino vode, ki naj sega vsaj do spoja cepiča.

 2. compo image

  2

  Sajenje vrtnice

  Izkopljite sadilno jamico premera vsaj 40 cm. Jamica naj bo dovolj globoka, da se korenine ne upognejo, ko vanjo položite rastlino. Zrahljajte zemljo sadilne jamice, da se bodo korenine tako laže zarasle v zemljo. Napolnite sadilno jamico s prstjo za vrtnice. Rastlino namestite v sadilno jamico tako, da je spoj cepiča 5 centimetrov nad prstjo.

 3. compo image

  3

  Zalijte vrtnico

  Potlačite prst k tlom in okrog vrtnice ustvarite manjši zidek. Tako bo voda lahko neposredno dosegla korenine. Nato dobro zalijte.

Najboljši nasveti za nego vrtnic

Vrtnice popestrijo prav vsak vrt, vendar pa je zanje treba tudi skrbeti! Na tem mestu lahko najdete vse naše nasvete in trike za nego vrtnic.

izvedite več

Deli