1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Vrtne rastline
  5. Mačja meta

Karakteristike

Mačja meta

compo image
compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
malo
Svetloba:
sonce
Težavnost nege:
nizka

Obdobje pobiranja pridelka

Karakteristike

Mesto sajenja:
vrt, terasa, balkon
Višina rastline:
30–50 cm
Barva cvetov:
vijolična, modra, rožnata, bela

Pravilno sajenje

Sajenje mačje mete

Lega

Prevroča, preveč peščena, presuha – imate tudi na vašem vrtu takšno zemljo? Kjer večina trajnic poleti omaga, se mačja meta počuti najbolje. Predvsem vrste s sivimi listi imajo raje pretežno suha, skopa tla, ki dobijo čim več sonca. Na čisto senčnih legah se torej počutijo zelo slabo. Vendar pa lahko te trajno cvetoče rastline posadite tudi na nekoliko vlažne, polsenčne lege – na teh legah najbolje uspevajo vrste z zelenimi listi. Nekatere sorte mačje mete so tudi zelo primerne za posaditev v korita na balkonu ali v posode, vendar morate pri tem paziti, da v loncu ne pride do zastajanja vode.

Sajenje

Najboljši čas za setev mačje mete je april. Ker je rastlina zelo robustna in jo lahko preprosto razmnožujete, se vam izplača že vzgojeno trajnico kupiti kar v vrtnariji. To lahko posadite kadar koli od pomladi do jeseni, ko na svojem vrtu najdete primeren prazen kotiček, vendar morate pri saditvi poleti prvih nekaj tednov poskrbeti za še posebej redno zalivanje.
Tudi pri pripravi tal za sajenje se lahko ravnate po barvi listov svoje rastline. Za sorte s sivimi listi morate zelo ilovnata tla nujno zrahljati z dodatkom peska, za posaditev vrst z zelenimi listi pa lahko brez težav izberete tudi bolj sprijeta tla. Pri zasaditvi upoštevajte tudi optimalni razmik do drugih rastlin v gredi, ki znaša približno 30 centimetrov.

compo image
Številne mačke zares obožujejo vonj mačje mete in se zato večkrat tako navdušeno povaljajo po rastlini, da jo poškodujejo.

Pravilna nega

Nega mačje mete

Zalivanje

Predvsem prvih nekaj tednov po zasaditvi je treba mačjo meto redno zalivati. Sicer pa ta trajnica mnogo bolje prenaša sušo, kot pa vlažna tla. Pri posaditvi v posodo morate zato biti pozorni, da lahko odvečna voda za zalivanje hitro odteče. Če pa ste trajnico posadili v gredo, jo zalivajte samo med dolgotrajnimi obdobji suše.

Gnojenje

Svoji mačji meti ne boste naredili usluge samo s posaditvijo v prepustna tla, ampak jo lahko spomladi razveselite tudi z dodatkom gnojila za cvetoče rastline. Med obdobjem cvetenja trajnice navadno ni treba dodatno gnojiti. 

Delitev/obrezovanje

Če želite izkoristiti kar največji potencial cvetenja svoje mačje mete, odrežite njena stebla po prvem cvetenju tik nad tlemi. Ko ji nato dodate še nekaj gnojila, s tem spodbudite dodatno cvetenje trajnice pozno poleti. Z obrezovanjem odcvetelih stebel preprečite tudi njeno nenadzorovano samozasaditev. Razmnoževanje lahko ciljno izvedete z deljenjem koreninske grude, saj trajnica zaradi tega pomlajevalnega ukrepa več let aktivno razvija lepe cvetove.

Deli