compo image
  1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Oskrba Rastlin
  4. Balkonske rastline in rastline v koritih
  5. Eksotičnost v vašem domu: ustvarite pravljično vzdušje na balkonu

Eksotičnost v vašem domu

Te rastline bodo na vašem balkonu ustvarile pravo pravljično vzdušje

Zakaj razmišljate o oddaljenih potovanjih, če pa je ena od najlepših počitniških destinacij na pragu vašega balkona? Prav nič pomembno ni, koliko prostora imate: z izbranimi rastlinami v koritih lahko balkon spremenite v oazo miru. Privoščite si eksotične rastline, božanske arome in sadne agrume, in kaj kmalu ne boste več hoteli zapustiti svojega najljubšega mesta za počitnikovanje.!

Ponovno odkrijte klasične rastline

Če želite balkon poplaviti z barvami, za to ne potrebujete nujno nenavadnih rastlin. Potrebujete le dobro poznane in priljubljene rastline, ki bodo vaš balkon popeljale v svet zelenja oddaljenih dežel. Begonije, petunije in fuksije, ki prihajajo iz južne Amerike, so dobro znane zaradi obilice cvetov. Cvetki trpežne begonije vas lahko razveselijo v skoraj vseh barvah, kar je odvisno od sorte. Ena od glavnih značilnosti petunije so cvetovi v obliki trobente, ki so ponavadi beli, rožnati, vijolični, rdeči ali modri, včasih pa na njih lahko občudujemo tudi pikčaste, zvezdaste ali črtaste vzorce. Obstaja več kot 100 divjih sort fuksij, ki pogosto presenetijo z razkošnim številom cvetov. Večinoma jih sadimo v viseče košare, na vašem balkonu pa bodo poskrbele za živopisan eksotičen pridih.

compo image

V svoj dom prinesite dišave z vsega sveta

Tuje dežele vedno povezujemo s točno določenimi vonjavami. Dišeča pelargonija je čudovita rastlina, ki vas bo zagotovo popeljala dišečim dogodivščinam naproti. Čeprav je v primerjavi s krvomočnico pogosto videti precej skromno, pa vam lahko ponudi veliko. Oblika, barva in velikost lista vsake rastline je drugačna in edinstvena. Omamne vonjave prihajajo iz majcenih žlez na zgornji strani listov. Ko jih podrgnete ali se jih dotaknete, sprostijo dišeče olje. Ne glede na to, ali se odločite za vonj limone, pomaranče, jabolka, mete ali celo čokolade: dišeče pelargonije bodo na vaš balkon zagotovo prinesle intenzivne dišave tujih dežel.

Eksotične rastline v nežnih barvah

Vam je bolj všeč kaj malce bolj diskretnega? V tem primeru vam priporočamo bakopo sorte »sutera cordata«. Ta južnoafriška rastlina je ime dobila po obilici belih cvetov, ki plešejo v poletnem vetru kot snežinke. Od maja do oktobra se cvetki odenejo v nežno vijolično ali pastelno rožnato barvo.  Miniaturne vrtnice, ki prihajajo iz Bližnjega Vzhoda in Kitajske, so prav tako dobra izbira zaradi prečudovitih, brezčasnih cvetov in njihovega vonja. Prednosti: gre za kompaktne grmičke, ki neumorno cvetijo vse poletje. Cvetovi miniaturnih vrtnic po raznolikosti barv in oblik prav nič ne zaostajajo za svojimi večjimi sestricami.

compo image

Zelene sostanovalke iz Azije in južne Evrope

Obožujemo tudi agrume, ki pa že od nekdaj veljajo za zelo zahtevne rastline. Čeprav lesnate rastline z juga pri nas kar dobro uspevajo, je treba (zaenkrat še) poskrbeti, da bodo lahko prezimile na kraju brez zmrzali. Trenutno namreč nastajajo nove sorte limon, pomaranč, grenivk in kumkvata, ki se lahko upirajo temperaturam pod ničlo. Če jih dobro zaščitite in jih postavite na varno mesto, se bodo pogumno upirale hladnim zimskim razmeram in vas poleti nagradile z dišečimi cvetovi ter sočnimi sadeži. Primerne so tudi druge sredozemske rastline, kot denimo lovor, oleander, sivka in rožmarin. Zanje je treba skrbeti v skladu z njihovimi potrebami, da se bodo pri vas te eksotične rastline počutile kot doma. Formule naše posebne prsti so prilagojene tudi posebnim potrebam takšnih rastlin, izstopajo pa tudi zaradi njihove odlične sposobnosti shranjevanja vode in zraka, kar omogoča optimalni razvoj rastline.

compo image

Vodič za sajenje agrumov

Obstajajo številne sorte agrumov, kot denimo limone, pomaranče, mandarine, limete in grenivke. Na tem mestu so zbrani vsi nasveti za gojenje sredozemskih agrumov.

izvedite več

Kaj si je treba zapomniti pri negi rastlin v koritih

Pri sajenju ali presajanju ne pozabite, da morajo biti korita ali lonci vsaj od 3 do 4 centimetre višji od koreninske grude. Na dnu korita ali lonca mora biti tudi odprtina za odvajanje vode. Uporabite pladenj za prestrezanje odtekajoče vode, da se na balkonu ali terasi ne bi nabirala zemlja. Prst mora imeti stabilno strukturo. To pomeni, da se po zalivanju ne sesede sama vase. Na ta način boste koreninam omogočili boljši razvoj, zagotovili pa boste tudi boljšo rast poganjkov. Visokokakovostna posebna prst vsebuje komponente, kot denimo perlit in humus iz lubja, ki pripomorejo k boljši sposobnosti shranjevanja vode.

Primerna skrb za balkonske rastline in rastline v koritih

Vsaka površina na prostem lahko postane zelena oaza s čudovitimi cvetočimi rastlinami v košarah, gajbicah in koritih. Za to živo okrasje pa je seveda treba tudi skrbeti. S pomočjo naših sedmih nasvetov bodo vaše balkonske rastline in rastline v koritih še dolgo ostale čudovite.

Preberite več

Deli