1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Vrtne rastline
  5. Vrtnica

Karakteristike

Vrtnica

compo image
compo image
compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
veliko
Svetloba:
sonce
Težavnost nege:
visoka

Obdobje cvetenja

Karakteristike

Mesto sajenja:
grede, obronki
Višina rastline:
do 5 m
Barva cvetov:
bela, rumena, rožnata, rdeča, roza, oranžna

Pravilno sajenje

Sajenje vrtnic

Lega:

Vrtnice potrebujejo globoka in rahla tla, bogata s humusom. Zemlja mora dobro ohranjati vlago, vendar ne sme biti dovzetna za zastajanje vode. Vrtnicam najbolj ustrezajo sončne in zračne lege. Nekatere sorte pa se dobro počutijo tudi v polsenčnih legah. Njihovo rast zavirajo samo senčna in preveč mokra ali presuha tla. Izogibajte se tudi zelo vročim legam, saj vrtnice tam hitro odcvetijo in so bolj dovzetne za bolezni. Če vrtnice posadite na mesta, izpostavljena prepihu, se lahko zelo hitro posušijo.

Sajenje:

Najprimernejši čas za sajenje vrtnic je jesen. Tako imajo dovolj časa, da razvijejo korenine in zrastejo, še preden se pojavi prva zmrzal. To se bo poplačalo spomladi. Tudi stanje rastlin je boljše, saj jih lahko med zimo spravite v zimske vrtove.

Da preprečite napad glivičnih bolezni, vrtnic ne posadite preveč tesno skupaj. Ustrezna razdalja med vrtnicami je odvisna od razraščanja posamezne sorte.

Za vsako vrtnico je treba izkopati ustrezno sadilno jamo z globino in širino pribl. 40 cm. Da se vaša rastlina kar najbolje razvije, je treba sadilno jamo zapolniti s posebno zemljo. Najprej zapolnite pribl. 2/3 sadilne jame z zemljo in jo potlačite, nato pa posajeno rastlino zalijte. Ko voda ponikne, zapolnite preostanek sadilne jame z zemljo. Tudi po sajenju ne smete pozabiti na redno zalivanje vrtnic.

Naš NASVET

Ob vrtnice je najbolje posaditi sivko. Sivka ne poskrbi samo za prikupno barvno kombinacijo, ampak vrtince na naraven način zaščiti pred listnimi ušmi in mravljami.

Pravilna nega

Nega vrtnic

Zalivanje:

Novo nasajene vrtnice za zdravo rast potrebujejo veliko vode. Vendar se izogibajte pogostemu in rahlemu zalivanju, saj voda tako ne more prodreti do globljih slojev zemlje. Zemlja okrog korenin vrtnice mora biti dobro navlažena. Starejše vrtnice je treba dodatno zalivati samo ob izjemno vročih dneh. Vendar pa ne zalivajte njihovih listov in vrtnic tudi ne zalivajte opoldne (nevarnost ožiga listov). Pozno poleti zmanjšajte količino vode, saj tako rastline pripravite na zimo.

Gnojenje:

Za dobro rast in razvoj razkošnih cvetov vrtnice potrebujejo še posebej veliko količino hranil v uravnovešenem razmerju. Zato svoje vrtnice med obdobjem rasti in cvetenja (od junija do jeseni) redno gnojite s posebnim gnojilom za vrtnice. Gnojilo nanašajte na vlažno zemljo. To je pomembno, saj vrtnice iz suhe zemlje ne morejo črpati hranil.

Obrezovanje:

Pravi čas za obrezovanje vrtnic je zgodnja pomlad (marec ali april), preden začnejo ponovno rasti. Poganjke vedno odrežite nad cvetnim brstom, ki raste navzven. Pri tem režite proti cvetnemu brstu in poganjek odrežite približno 5 mm nad cvetnim brstom. Za obrezovanje uporabite ostre škarje.

Ukrepi pozimi:

Čeprav je večina vrtnic odpornih na mraz, lahko trajna zmrzal vrtne vrtnice poškoduje. Da to preprečite, vam priporočamo namestitev zračno prepustne zaščite pred mrazom (juta ali posebna koprena). Spodnji del rastline je mogoče zaščititi tako, da ga prekrijete npr. s smrekovimi vejami ali kompostom.

Deli