compo image
  1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Oskrba Rastlin
  4. Sobne rastline
  5. Sobne rastline: Presajanje in gnojenje

2. del: Osnovne informacije

Sobne rastline: presajanje in gnojenje

V bistvu vse rastline potrebujejo le svetlobo in vodo, kajne? No, sobne rastline nam včasih stvari malo otežijo. Prihajajo iz različnih delov sveta in imajo zato različne potrebe glede lokacije, vode in substrata. Da bodo vaši zeleni sostanovalci ostali zdravi, vam ponujamo najbolj pomembne informacije za nego sobnih rastlin. Drugi del je posvečen presajanju in gnojenju.

Pravilna namestitev

Sajenje in presajanje

compo image

Ne glede na to, kje kupite rastlino, večji lonec pomeni manj prostora na policah in večje stroške prevoza za trgovca. To pomeni, da bodo vaše rastline v vaš dom običajno prišle precej utesnjene. V loncu povsem napolnjenem s koreninami ni prostora za prst, iz katere rastline črpajo pomembna hranila. V skladu s tem imata dovolj velik lonec in zračen substrat bistveno vlogo pri zagotavljanju, da bo vaša sobna rastlina še dolgo ostala zdrava.

 

Kateri lonec je pravi?

Z izbiro pravega lonca si lahko prihranite veliko dela. Pomembno je, da je novi lonček za vsaj 20% večji od starega. Rastline ne sadite direktno v okrasni lonček, saj ta za razliko od plastičnega na dnu nima odprtin, ki so ključne pri odvodu odvečne vode. 

 

Kdaj naj rastlino presadim?

Pomlad je najboljši čas za presajanje večine sobnih rastlin. Ko se temperatura in količina svetlobe povečujeta, rastlina znova nabira moči in želi rasti ter oblikovati cvetove. Če ji daste nov dom s svežo prstjo in dovolj prostora, se vam bo zahvalila z močnim razvojem. Pravi čas za presajanje rastlin kot je ciklama, je september, preden cvetijo. 

Pozor!

Vedno presadite cvetoče rastline po tem ko zacvetijo, saj lahko v nasprotnem primeru brsti odpadejo.

 

Nega sobnih rastlin

Substrat in gnojila

compo image

Niso vsi substrati enaki - in to je še posebej pomembno za sobne rastline, saj ne rastejo v svojem naravnem okolju. Sobne rastline pogosto odmrejo, ker jih prepogosto zalivamo zaradi česar jim začnejo gniti korenine. Prst mora biti rahla- vključitev peska je še posebej pomembna za kaktuse in sukulente. Da bodo imele vaše rastline bujne zelene liste in ne bodo tvorile preveč korenin ali prehitro rastle, je pomembna tudi posebna formula hranil v substratu za sobne rastline.

 

compo image
compo image
compo image
compo image

Številni substrati vašo rastlino po presaditvi še več tednov oskrbujejo s hranili. Toda po tem je potrebno redno dognojevanje, da rastlina dobi vse, kar potrebuje. To najlažje storimo s tekočim gnojilom, ki ga vlijemo neposredno v zalivalko. Tudi gnojilne palčke so zelo enostavne za uporabo-vstavimo jih v substrat in tam postopoma sproščajo hranila. V temnih zimskih mesecih ponavadi ne gnojimo,  ker številne sobne rastline takrat mirujejo in ne morejo absorbirati hranil.

Kako pogosto gnojenje potrebuje moja rastlina?

  • Enkrat tedensko:  Monstera, lirastolisti fikus, kolokazija, zamija.
  • Enkrat na dva tedna:  Navadna zmajevka, spatifil, aloe vera, tradeskancija, orhideja, ciklama.
  • Vsake tri tedne:  Kluzja, kaktus, sukulente, kalateja, sobna palma, sobna praprot, vrvnica, okroglolistna toltolistnica, navadna zajčja deteljica.

Osnovne informacije

1. del

1. del: Osnovno znanje o sobnih rastlinah vam pomaga pri izbiri lokacije in zalivanju.

Learn more

Deli