1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Vrtne rastline
  5. Veliki odolin

Karakteristike

Veliki odolin

compo image

Potrebe

Zalivanje:
malo
Svetloba:
sonce
Težavnost nege:
nizka

Obdobje cvetenja

Karakteristike

Mesto sajenja:
vrtne grede, cvetlični lonci
Višina rastline:
15–100 cm
Barva cvetov:
bela, rumena, oranžna, rožnata, roza, rdeča, večbarvna

Pravilno sajenje

Sajenje velikega odolina

Lega

Da zagotovite bujno cvetenje velikega odolina, ga posadite na sončno mesto. Dobro uspeva tudi na toplih mestih v rahli senci, vendar morate takrat vzeti v zakup, da cvetovi ne bodo tako bujni. Veliki odolin ima navadno zelo visoka stebla. Zato vam priporočamo, da ga posadite na mesto, ki je čim bolj zaščiteno pred vetrom, ali pa njegove cvetove podprete z oporami za rastline. Veliki odolin ni posebej  zahteven, kar se tiče kakovosti zemlje. Zadovoljen je s skoraj vsako vrsto zemlje, v kateri je veliko hranil, s humusno zemljo in predvsem s prepustno vrtno zemljo.

Sajenje:

Najbolje je, da veliki odolin najprej posadite v posodico za sadike in ga postavite na okensko polico. Ker so mlade rastline zelo občutljive na mraz, jih lahko presadite v gredo šele v drugi polovici maja.

Sadilne jamice glede na pričakovano višino rastline izkopljite v razmiku 20–40 cm, te pa morajo biti zgolj tako globoke, da je koreninska gruda posajena tik pod površino zemlje. Zemljo okrog rastlin preprosto nekoliko potlačite z dlanjo.

Poleti z dvema prstoma in rahlim pritiskom odprite »usta« cvetov – s tem ne boste vzbudili začudenja samo pri ljubiteljskih vrtnarjih.

Naš NASVET:

Poganjke mladih rastlin za nekaj centimetrov skrajšajte in z rastline redno očistite odpadli material, saj s tem še dodatno spodbudite razvoj cvetov.

Pravilna nega

Nega velikega odolina

Zalivanje

Nega velikega odolina je relativno preprosta, saj ga je treba le redko zalivati. Če se zemlja poleti preveč izsuši, ga lahko zalijete z mehko deževnico, ki ni preveč hladna. Vendar pazite: v vsakem primeru preprečite zastajanje vode.

Gnojenje

Da spodbudite močno cvetenje, je treba veliki odolin redno gnojiti. Lončnice se najbolj veselijo hranil, ki so bila dodana s tekočim gnojilom, prilagojenim potrebam cvetoče rastline. Za rastline, posajene v gredi, pa priporočamo uporabo dolgotrajnega gnojila.

Če želite, da vaš veliki odolin prezimi, mu od septembra prenehajte dodajati gnojilo.

Ukrepi pozimi

Ker je veliki odolin zelo trpežna rastlina, v naših krajih načeloma precej dobro prezimi. Vendar pa je njegova trpežnost odvisna od posamezne sorte.

Tako je »pravi« veliki odolin bolj primeren za prezimovanje in ga je treba zgolj zaščititi z naravno zaščito proti mrazu iz zastirke ali listja. Pri drugih sortah pa lahko pospešujete samo njihovo bujno rast in cvetenje, zato te večinoma preživijo samo eno leto.

Deli