compo image
  1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Oskrba Rastlin
  4. Osnove
  5. Zalivanje
  6. Kako naj zalivam svoje rastline, ko sem na počitnicah?

Kako naj zalivam svoje rastline, ko sem na počitnicah?

Dolgo pričakovane počitnice so končno le še korak stran. Veseliti se jih začnemo že več tednov vnaprej, saj gre za čas, ko bomo lahko pozabili na stres vsakdanjega delovnega ritma. Pred odhodom na počitnice pa morate poskrbeti za določene zadeve. Mednje spada tudi zalivanje vaših rastlin. Kako naj poskrbimo, da bodo naše rože ter sadne in zelenjavne rastline, pa tudi trate in žive meje, še naprej videti sveže, ne da bi jih zalivali?

compo image

V splošnem velja sledeče: preden se odpravite na počitnice, rastline temeljito zalijte. Če boste odsotni le konec tedna, bodo vaše rastline najverjetneje preživele brez težav. Načrtujete večtedenski oddih? V tem primeru bo najenostavneje, če prosite sorodnike ali sosede, naj tu in tam zalijejo vaše skrbno vzgojene rastline. Morda jim v zameno lahko daste nekaj svojega pridelka ali pa jih presenetite s povabilom na večerjo. Če ne morete najti nikogar, ki bi mu lahko zaupali skrb za vaše rastline, pa priporočamo naslednje ukrepe.

Ti postopki vam bodo pomagali preprečiti, da bi se vaše rastline od žeje posušile

Zalivanje

Splošno

Zalivanje

Korito

Zalivanje

Zelenjavna greda

Zalivanje

Rastlinjak

Zalivanje

Živa meja

Zalivanje

Trata

Ta ukrep je precej drastičen, vendar deluje: če to lahko storite, je precej priročno, če obrežete rastline in jim porežete cvetove, da ne porabijo tako velike količine vode. Nekatere rože poleti cvetijo dvakrat. Upate lahko, da bodo rože do vašega prihoda domov ustvarile nove cvetove.

Varčevanje z vodo s pomočjo ustreznega gnojila

S pravilnim gnojilom lahko resnično privarčujete dragoceno vodo. Gnojila s počasnim sproščanjem, ki vsebujejo pelete iz ovčje volne, lahko shranjujejo vodo. Zato v prst pred odhodom na počitnice dodajte omenjene pelete.

Izvedite več

V splošnem vam priporočamo, da samodejne sisteme za zalivanje pred odhodom na počitnice preizkusite. Ali sistem deluje tako, kot mora? Je količina razdeljene vode pravilna? Izognite se nastavitvi prevelike količine vode, da ne bi prišlo do njenega zastajanja.

Pred odhodom preverite, ali imajo vaše rastline morda bolezni ali škodljivce, da se lahko nato spopadete s težavo in rastlino premaknete na ločeno mesto ter tako zaščitite druge rastline.

Ti nasveti vam bodo pomagali, da se boste na počitnicah lažje sprostili in brez skrbi uživali v prostem času! Upamo, da se boste vrnili spočiti!

Deli