1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Balkonske rastline in posodovke
  5. Sivka

Karakteristike

Sivka

compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
malo
Svetloba:
sonce
Težavnost nege:
srednja

Obdobje cvetenja

Karakteristike

Mesto sajenja:
grede, obronki, balkon, terasa
Višina rastline:
30–100 cm, odvisno od sorte
Barva cvetov:
lila

Pravilno sajenje

Sajenje sivke

Lega:

Sivka (Lavandula angustifolia) z bogastvom vrst pričara sredozemsko vzdušje na domačem vrtu. Primerna je za zasaditev na vrtu in na balkonih ali terasah. Med cvetenjem privablja čebele, metulje in drug mrčes. Odvisno od podnebja, sorte in lastnosti tal se čas cvetenja sivke razlikuje. Sicer sivka izvira s toplejših območij, vendar se tudi na naši zemljepisni širini počuti dobro. Pogoj je sončno, toplo mesto. Ob topli in pred vetrom zaščiteni steni je sivka odporna celo na zimo. Vendar pa je odpornost na mraz pri tej rastlini relativna – na vinogradniških območjih brez težav preživi hladni letni čas, na hladnejših območjih pa jo je treba ustrezno zaščititi. Sivka ima rada prepustna, apnena, peščena tla z razmeroma malo hranili.

Sajenje:

Sadike sivke lahko že v hiši vzgojite na setveni plošči ali pa jo posadite neposredno na prosto. Vsekakor je najboljša zemlja za zelišča, saj vsebuje manj hranil in z vsebnostjo peska zagotavlja ugodna tla.

Vzgoja na setveni plošči:
Če sadike sivke vzgajate na setveni plošči, jo lahko posejete od februarja naprej. Posodo prekrijte s folijo za ohranjanje svežine in postavite v rastlinjak. Po največ štirih tednih kalčki potrebujejo svetlobo in folijo lahko odstranite. Po zadnji zmrzali lahko sadike presadite na vrt.

Setev na prostem:
Da bo sivka zacvetela še isto poletje, jo je treba posejati najpozneje marca. Pazite, da ne bo več tveganja za zmrzal. Razdalja med rastlinami naj znaša pribl. 60 cm, da bodo imele dovolj prostora za rast in se lahko v primeru vlage hitro posušijo. Semena zgolj rahlo prekrijte z zemljo. V optimalnih razmerah seme začnete kaliti po 1–2 tednih, lahko pa to traja tudi en mesec. Zemlja naj bo na začetku ves čas vlažna. Torej pazite na redno zalivanje. Z rednim odstranjevanjem plevela boste preprečili, da bi plevel zadušil mlade rastline.

Saditev v korita:
V posodi je treba zagotoviti zadostno odvajanje vode. V ta namen na odtočno odprtino posode položite lončeno črepinjo ali podoben predmet. Sledi drenažni sloj iz ekspandirane gline ali finega proda. Dodatno lahko primešate še pesek ali stiropor, da zagotovite rahla in prepustna tla. Sivko tudi pri zasaditvi v posodo na začetku izdatno zalivajte, da bo zemlja ves čas vlažna.

Naš NASVET

Vonj sivkinih cvetov je primeren tudi za odganjanje mrčesa. Da vas med posedanjem zunaj ne bi motili komarji, lahko okoli kozarca ovijete več vrvic in zanje zataknete odrezane cvetne peclje sivke.

Pravilna nega

Nega sivke

Zalivanje:

Po setvi naj bo sivka ves čas vlažna. Ko se dobro zaraste, lahko zalivanje zmanjšate. Preprečite zastajanje vode. Ob premočnem zalivanju lahko poleti korenine začnejo gniti ali plesneti, pozimi pa zamrznejo.

Gnojenje:

Ker je sivka zelo preprosta za nego, je ni treba pogosto gnojiti. Torej ni potrebno pogosto dodajanje gnojil in komposta. Ob koncu cvetenja jo lahko malce pognojite. Prekomerno gnojenje pospeši rast poganjkov, rastlina pa zato postaja manj stabilna. Ne dodajajte zastirke, saj ta shrani preveč vlage ter pogosto povzroči nastanek plesni in gnitje korenin.

Obrezovanje:

Za sivko je redno obrezovanje zelo pomembno, saj začne sicer propadati, razvije manj cvetov in razpade. Sivko je treba obrezati dvakrat letno. Priporočamo tako imenovano »metodo ena tretjina – dve tretjini«. To pomeni, da prvo izrazitejše obrezovanje izvedete spomladi. Pri tem pazite, da ni več pričakovati zmrzali, sivka pa tudi še ni razvila poganjkov. Rastlino pri tem obrežite za največ dve tretjini. Pazite, da ne boste zarezali pregloboko v stare dele rastline, najbolje je zarezati nekoliko nad lanskoletno rastjo. Tako boste omogočili razvejanost obrezanih delov, rezultat pa bo lepa grmičasta rast. Drugo obrezovanje sledi poleti, preden sivka odcveti. Tako bo rastlina še imela dovolj moči za drugo cvetenje. Takrat obrežite približno tretjino rastline. Pri tem ne režite v stare dele rastline in pustite predvsem mlade, sveže poganjke.

Ukrepi pozimi:

Prava sivka je sicer odporna na mraz do –15 °C, vendar jo je kljub temu predvsem zunaj vinogradniških območij treba dodatno zaščititi. S slojem zastirke okoli stebla in prekrivanjem s smrekovino ali slamo bo sivka dobro zaščitena pred zmrzaljo. Če sivko zasadite v posodo, lahko prezimi tudi na prostem. Predvsem pozimi je priporočljiva hišna stena, zaščitena pred vetrom in dežjem. Ob daljši zmrzali je priporočljivo, da sivka prezimi v svetlem prostoru pri 10 do 15 °C.

Deli