1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Balkonske rastline in posodovke
  5. Hijacinte

Karakteristike

Hijacinta

compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
srednje
Svetloba:
sonce/polsenčno
Težavnost nege:
nizka

Obdobje cvetenja

Karakteristike

Mesto sajenja:
zaprti prostori, terasa, balkon, grede, obronki
Višina rastline:
20–30 cm
Barva cvetov:
bela, rožnata, rdeča, vijolična, rumena, modra

Pravilno sajenje

Sajenje hijacint

Lega:

Hijacinte (Hyacinthus orientalis) so čebulnice z močnim vonjem, ki s svojimi pisanimi cvetovi v hišo ali na vrt prinašajo pomlad. Njihovi cvetovi žarijo v barvah od bele preko rožnate in rdeče do modre ter predstavljajo lep kontrast sijajnim zelenim listom. Hijacinte imajo rade sončna do delno senčna mesta.

Sajenje:

Hijacinta v loncu
Da bodo hijacinte zacvetele ob vstopu v novo leto, jih je najbolje posaditi oktobra ali novembra. Za sajenje izberite rahlo, zračno zemljo, na primer zemljo za cvetoče rastline. Ker cvetna čebulica ob zastajanju vode hitro začne gniti, je na dnu priporočljiv drenažni sloj.

Med sajenjem pazite na zadostno globino in dovolj razmika med čebulicami. Ustrezna globina sajenja je enaka višini čebulice med površino zemlje in čebulico hijacinte. Nato zemljo nekoliko zalijte in lonec postavite na hladno mesto. Ko se prikaže prvi zelen poganjek, je mogoče lonec prestaviti na svetlo mesto.

Hijacinta v kozarcu
Hijacinte lahko vzgajate tudi s pomočjo posebnih kozarcev. V ta namen sredi oktobra čebulico pokonci postavite v kozarec za hijacinte in ga postavite na temno, hladno mesto (8 do 10 stopinj). Če ni dovolj temno, lahko na čebulico nataknete klobuček iz papirja, ki ga izdelate sami. Zatemnitev spominja na razmere v zemlji. Kozarec za hijacinto toliko napolnite z vodo, da bo dno čebulice tik nad vodo. Hijacinta v teh razmerah začne razvijati korenine. Ko je dosežena dobra prekoreninjenost, rastlino postavite na svetlo mesto s sobno temperaturo. Klobuček odstranite šele, ko je socvetje hijacinte veliko od 5 do 8 cm.

Hijacinta na vrtu
Hijacinte lahko posadite tudi na vrt. Popolno je mesto, ki ni preveč vlažno. Rastlin pozimi ne izpostavljajte premočni zmrzali. Hijacinte lahko v hladnem delu leta zaščitite tako, da nanesete sloj zastirke. Čebulice vseh vrst so poleg tega prava poslastica za krte. S cvetlično košaro lahko preprečite dostop krtom.

Naš NASVET

Hijacinte je mogoče v posodi ali na gredici čudovito kombinirati z drugimi cvetlicami, ki cvetijo zgodaj, kot so narcise, žafrani, tulipani in vijolice.

Pravilna nega

Nega hijacint

Zalivanje:

Manj je več. Hijacinte morajo biti zmerno vlažne in se nikoli ne smejo izsušiti. Ne zalivajte neposredno po čebulici, saj lahko ta začne hitro gniti.

Gnojenje:

Hijacinte so zelo preproste za nego. Njihova potreba po hranilih je zmerna do velika. Med cvetenjem in po njem (od januarja do maja) rastlino gnojite, dokler se zeleni listi ne izsušijo.

Ukrepi pozimi:

Hijacinte na vrtu ali kot lončnice cvetijo več let. Da bo tudi naslednje leto cvetela kot lončnica, po cvetenju zalivanje postopoma zmanjšujte, dokler je povsem ne prenehate zalivati. Takoj ko se listi posušijo, lahko lonec čez zimo postavite na hladnejše mesto. Dokler so zeleni listi brezhibni, rastlina potrebuje svetlobo za skladiščenje rezervnih snovi v čebulici s pomočjo presnove (fotosinteze).

Rastlina lahko brez težav prezimi na vrtu. Pri tem čebulico preprosto pustite v tleh.

Deli

compo image

COMPO. Enostavno lepe rastline.

Z dvema levima rokama ali z "zelenimi prsti" - naj bo vaše življenje bolj zeleno.

Servis