compo image
  1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Oskrba Rastlin
  4. Vrt
  5. Nega vrta
  6. Posebno poglavje o hortenzijah: vse, kar morate vedeti o hortenzijah

Posebno poglavje o hortenzijah

Vse, kar morate vedeti o hortenzijah

Hortenzije in njihovi mnogoštevilni, živopisani cvetovi so prava stalnica na vaših okenskih policah, balkonih ali vrtovih:. Če izberete pravilno sorto in zanjo ustrezno skrbite, vas bodo vse poletje navduševale s svojim nostalgičnim čarom. Zahvaljujoč številnim cvetkom pa bodo v koritih za rože ali na cvetličnih gredicah prava paša za oči. Na tem mestu lahko najdete nasvete o vsem, kar morate vedeti o hortenzijah, in nasvete za njihovo nego.

Kako najbolje skrbeti za hortenzije

Že njihovo ime vam pove, kaj hortenzije potrebujejo za optimalen razvoj: beseda »hydrangea« prihaja iz grščine, sestavljata pa jo besedi »hydro« (voda) in »angenion« (posoda). Če želite hortenzije ustrezno negovati, je treba najprej poskrbeti za redno zalivanje, kar še posebej velja za rastline v koritih. Podobno kot rododendroni, azaleje in kamelije tudi hortenzije spadajo med kisloljubne rastline, ki najbolje uspevajo z malo hranilnimi snovmi v kislih tleh. Za zdravo rast bodo hortenzije potrebovale posebno prst, bogato s hranilnimi snovmi in z nizko vrednostjo pH.

Je pred vami še posebej suho poletje? Izberite sorte, ki so odporne proti suši!!

Z vročino in sušo, ki jo spremlja, se ne morejo uspešno spopasti vse sorte hortenzij. Dokazano je, da hortenzije sorte hydrangea aspera (srhodlakava hortenzija), hydrangea quercifolia (hrastovolistna hortenzija) in hydrangea paniculata (latnata hortenzija) vroča poletja prenašajo precej bolje od ostalih.

compo image

Modra barva in gnojenje hortenzij

Če želite modre hortenzije, rastline zalivajte le z mehko vodo, saj vas bo v nasprotnem primeru vaša hortenzija drugo leto presenetila z rožnatimi cvetki. Če se modra hortenzija obarva rožnato ali vijolično, to pomeni, da je vrednost pH v tleh neprimerna za potrebe rastline. Rožnate hortenzije vsebujejo pigment delfinidin, ki skupaj z mikro-hranilno snovjo aluminijem in kislimi tlemi (vrednost pH, ki znaša približno 4-5) poskrbi za obilje modrih cvetov. Če uporabite trdo vodo, pa se poviša vrednost pH v tleh, aluminija pa rastlina ne more več vsrkavati skozi korenine. Če imate modro hortenzijo, lahko rastlini pomagate doseči še bolj intenzivno modro barvo. 

Priporočamo vam uporabo tekočega gnojila, ki je posebej prilagojeno za potrebe rastline in je zato še posebej uporabno za gnojenje hortenzij. Na ta način bodo vaše hortenzije enkrat na teden med zalivanjem dobile vse hranilne snovi, ki jih potrebujejo za optimalen razvoj.

Kako ustrezno obrezovati hortenzije

Različne sorte hortenzij se obrezuje na različne načine. Če upoštevate naslednja pravila, se vam bodo vaše rastline zahvalile tako, da vas bodo še dolgo razveseljevale z obilico cvetov:

  • če se želite prepričati, da stebla lataste in divje hortenzije v slabem vremenu dobro prenašajo težo cvetov, jih obrežite spomladi ali pozno jeseni. To je edini način za zagotavljanje, da bodo rastline razvile močne poganjke in trdno osnovo za razvoj številnih cvetov.
  • Francoska hortenzija (hydrangea macrophylla), hortenzija s čipkastim ovratnikom (hydrangea macrophilla normalis) in plezava hortenzija (hydrangea petiolaris) cvetove razvijejo leto poprej, zato je pri teh sortah treba stare poganjke odstraniti takoj po poteku obdobja cvetenja. Hortenzij spomladi ne obrezujte preveč, odstranite le odmrle in zmrznjene dele rastline nad zadnjimi poganjki. 
  • Sorta hortenzije »Endless Summer« je izjema tega pravila: z razliko od ostalih francoskih hortenzij ceni obilno obrezovanje spomladi in poleti, saj tudi po tem požene številne poganjke in nato ponovno zacveti v vsej svoji lepoti.

Hiter pregled najpomembnejših sort

Hortenzije: različne oblike in barve

Klasična

francoska hortenzija

Delikatna

Hortenzija s čipkastim ovratnikom

v-obliki-kroglic

Divja hortenzija

Mehka

Srhodlakava hortenzija

Visoka in vitka

Latasta hortenzija

Vzpenjalka

Plezava hortenzija

Kako uspešno prezimiti hortenzije

Hortenzije pozimi pokrijte z dračjem ali smrekovimi vejicami, da jih tako zaščitite pred zmrzaljo in zagotovite, da boste lahko v cvetličnem čudežu uživali tudi prihodnje leto. Ta nasvet je še posebej pomemben za francosko hortenzijo in hortenzijo s čipkastim ovratnikom, ki poganjke poženeta leto poprej. Po možnosti je treba vse hortenzije v loncih in koritih čez zimo hraniti nekje, kjer bodo varne pred zmrzaljo. Če jih ne morete prestaviti v notranjost ali v zimski vrt, bo ustrezen zimski dom tudi sončno mesto na balkonu, kjer bodo varne pred vetrom. Najmanjši premer loncev mora znašati vsaj 40 centimetrov, pred mrazom pa jih je treba zaščititi tudi z netkano tkanino ali vrečevino.

Za vaše hortenzije so primerne naslednji izdelki

Deli

compo image

COMPO. Enostavno lepe rastline.

Z dvema levima rokama ali z "zelenimi prsti" - naj bo vaše življenje bolj zeleno.

Servis