1. COMPO
 2. Vodiči
 3. Rastline od A do Ž
 4. Vrtne rastline
 5. Nepravi lovor

Karakteristike

Nepravi lovor

compo image

Potrebe

Zalivanje:
srednje
Svetloba:
sonce/polsenčno
Težavnost nege:
srednja

Obdobje cvetenja

Karakteristike

Mesto sajenja:
grede, obronki
Višina rastline:
do 3 m
Barva cvetov:
bela do rožnata

Pravilno sajenje

Sajenje nepravega lovorja

Lega:

Nepravi lovor (Viburnum tinus) ima številna imena in je znan tudi kot zimzelena brogovita. Sodi v družino hortenzij in izvira iz Sredozemlja. Zato ima rad višje temperature. Njegovi beli do rožnati cvetovi na vašem vrtu poskrbijo za zapeljiv vonj.

Zato ga je najbolje posaditi na sončno do polsenčno mesto na vrtu ali ob steni hiše, ki je zaščiteno pred vetrom. Tudi če je rastlina navajena višjih temperatur, kljub temu dobro preživi kratkotrajne temperature do –10 stopinj Celzija in je pogojno odporna na mraz. Na hladnejših območjih pa je vseeno priporočljivo, da ga posadite v posode ali cvetlične lonce, saj zelo slabo prenaša zmrzal. Posodovke imajo to prednost, da jih je mogoče preprosto premakniti, če ste rastlino postavili na neprimerno lego.

Nepravi lovor se najbolje počuti v humusnih, zrahljanih vrtnih tleh ali v posodah, ki ste jih napolnili z zemljo za sredozemske posodovke.

Sajenje:

Opazujte rast nepravega lovorja in bodite pozorni, da ima v posodi dovolj prostora. Vsake 2–3 let pa ga morate presaditi v svežo zemljo. Za to uporabite zemljo za sredozemske posodovke. Tukaj najdete nasvete za pravilno presajanje.

Razmnoževanje:

Rastlino razmnožujete zelo preprosto s pomočjo grebenic ali potaknjencev. Uporabite lahko oba načina, tudi če niste izkušeni vrtnar in če nimate časa za dolgotrajno pripravo.

Razmnoževanje s pomočjo grebenice:

 • Poganjki, ki jih želite zakoreniniti, najprej ostanejo povezani z matično rastlino.
 • Rahlo olesenelo vejico upognite proti tlom in jo prekrijte z nekaj centimetri zemlje.
 • Poskrbite, da je zemlja zadostni vlažna.
 • Če se na grebenici razvijejo novi listi, jo lahko ločite od matične rastline.
 • Mlado rastlinico nato posadite drugam.


Razmnoževanje s pomočjo potaknjencev:

 • Potaknjence je mogoče odrezati od matične rastline kadar koli med marcem in avgustom.
 • Za to z zgornjega dela veje odrežite poganjek, ki je na dnu nekoliko olesenel. Če uporabite mehek poganjek, bo ta v zemlji zgnil.
 • S poganjkov odstranite skoraj vse liste razen dveh.
 • Poganjek, ki še ni razvil korenin, posadite v vrt ali, kot bi priporočali mi, v posodo z zemljo za vzgajanje rastline, pri tem pa v zemljo potisnite 2/3 poganjka.
 • Poganjka ne izpostavljajte neposredni sončni svetlobi in poskrbite, da je zemlja vedno vlažna.
 • Redno ga zalivajte tako dolgo, da se korenine popolnoma razvijejo (do 8 tednov).

Pravilna nega

Nega nepravega lovorja

Zalivanje:

Nepravi lovor je treba zalivati čez vse leto. Poleti ga morate zalivati, ob tem pa bodite pozorni tudi na to, da je zimzeleni brogovit treba zalivati tudi pozimi, saj ga tako zaščitite pred izsušitvijo.

Najbolje je, da redno preverjate vlažnost zemlje. Pozimi ga zalivajte z mlačno vodo samo ob dneh brez zmrzali, poleti pa ga lahko zalivate samo dopoldne ali popoldne. Vsekakor pa preprečite zastajanje vode.

Gnojenje:

Če ste rastlino posadili na vrt, jo lahko spomladi pognojite z gnojilom za sredozemske rastline.

V kolikor ste se odločili za posaditev v posodo, pa je treba nepravi lovor gnojiti od marca do avgusta s tekočim gnojilom.

Pri tem upoštevajte navodila za uporabo, saj lahko prekomerno gnojenje poškoduje rastlino.

Obrezovanje:

Zimzelena brogovita se dobro odzove na obrezovanje, vendar bodite pri tem zelo previdni. Najboljši čas za to je pomlad. Po obdobju cvetenja, ki traja od novembra do februarja, lahko vaš nepravi lovor obrežete s škarjami za vrtnice. Tako ima rastlina dovolj časa, da do zime ponovno zraste in razvije nove cvetove.

Ukrepi pozimi

Nepravi lovor brez težav prenaša temperature do –10 stopinj Celzija. Zato ga lahko v območjih z blagimi zimami in v vinskih regijah posadite na vrt in ga pustite zunaj tudi čez zimo. V hladnejših območjih vam priporočamo posaditev v posodo. To lahko pozno jeseni prestavite v svetel prostor, npr. v zimski vrt, v katerem bo rastlina dobro prestala zimo. Tako boste lahko še dlje časa uživali v njegovem cvetenju. Takoj, ko se temperature spomladi dvignejo ali pa se temperatura tudi ponoči ne spusti pod –5 stopinj Celzija, lahko svojo rastlino ponovno postavite na prosto. Vendar pa nepravega lovorja ni treba zaščititi samo pred nizkimi temperaturami, temveč tudi pred močnimi zimskimi sončnimi žarki. Zato morate zemljo še pred prihodom zime pravočasno prekriti z listjem in kompostom. Da rastlino zaščitite pred soncem, jo lahko ovijete z zimsko kopreno.

compo image

Vsi deli nepravega lovorja so strupeni. Če bi recimo otroci z rokami trgali cvetove in nato roke dajali v usta, se lahko pojavita glavobol in slabost. Med rezanjem nosite delovne rokavice.

Deli

compo image

COMPO. Enostavno lepe rastline.

Z dvema levima rokama ali z "zelenimi prsti" - naj bo vaše življenje bolj zeleno.

Servis