compo image
 1. COMPO
 2. Vodiči
 3. Oskrba Rastlin
 4. Vrt
 5. Vrtnice
 6. Sajenje vrtnic v lončke ali korita

Sajenje vrtnic v lončke ali korita

Če želite uživati v vrtnicah, za to ne potrebujete lastnega vrta. Nekatere sorte vrtnic lahko rastejo tudi v koritih ali lončkih na vašem balkonu ali terasi. Vrtnice dobro uspevajo v sončnem, zračnem prostoru. Na vsake toliko časa jih morate presaditi, da boste lahko v vrtnicah v lončkih ali koritih uživali še mnoga leta. Na tem mestu preberite, kaj si je vredno zapomniti pri sajenju in presajanju vrtnic.

Kaj si morate zapomniti pri sajenju vrtnic v lončke ali korita

Vrtnice, ki bodo pognale veje, in visoke grmičaste vrtnice niso primerne za sajenje v korita, saj bodo postale prevelike. Vrtnice v koritih običajno dosežejo le tretjino ali polovico največje višine. Najbolj priljubljene so vrtnice, ki cvetijo pogosteje, in tiste, ki lepo dišijo. Enoletno grmičevje je primerno za podrast. Pelargonija pa ni primerna soseda vrtnic, saj pelargonije za rast potrebujejo veliko hranilnih snovi, ki bi jih utegnile krasti vrtnicam. 

Postopna navodila

Sajenje in presajanje vrtnic

 1. compo image

  1

  Priprava lončka

  Na dno korita ali lončka najprej namestite drenažni sloj nabrekle gline ali glinenih delcev (debeline od 3 do 4 centimetre), ki bo poskrbel za shranjevanje vode in preprečil zastajanje vode. Nato na drenažni sloj položite plast netkanega, vodoprepustnega materiala, ki bo preprečil, da bi se voda pozneje zmešala s prstjo. Nato dodajte nekaj prsti za vrtnice.

 2. compo image

  2

  Nameščanje rastline

  Rastlino nato položite v lonček. Prepričajte se, da ob nameščanju rastline v lonček ne upognete korenin. Preostanek lončka nato napolnite s prstjo za vrtnice do višine enega ali dveh centimetrov pod robom (vrzel pod robom omogoča zalivanje).

 3. compo image

  3

  Zalivanje in nega vrtnic

  Preostane vam samo še, da vrtnico dobro zalijete in po potrebi pognojite. Če bodo po dveh letih korenine rastline napolnile lonček, boste morali vrtnico ponovno presaditi. Če vrtnice ne morete presaditi v večji lonček ali korito zaradi pomanjkanja prostora, pa jo enostavno odstranite iz starega lončka skupaj s koreninsko grudo. Ko boste s koreninske grude odstranili prst, debele korenine obrežite, poganjke skrajšajte na približno 10 centimetrov in nato ponovno posadite rastlino v isti lonček s svežo prstjo.

V korita ali lončke lahko posadite naslednje sorte vrtnic

Sorta vrtniceBarva cvetov

»Bonica«

Cveti v rožnati barvi

»Rosarium Uetersen«
Cveti v svetlo rožnati barvi
»Margaret Merill«
Cveti v beli barvi
»Winchester Cathedral«
Cveti v beli barvi
»Golden Celebration«
Cveti v zlato rumeni barvi
»English Garden«
Cveti v rumeni barvi
compo image

Vodič po vrtnicah

Nasvete in trike za primerno nego vrtnic boste našli v našem rastlinskem vodiču.

izvedite več

Deli