1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Balkonske rastline in posodovke
  5. Kristavec

Karakteristike

Kristavec

compo image
compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
veliko
Svetloba:
sonce/polsenčno
Težavnost nege:
srednja

Obdobje cvetenja

Karakteristike

Mesto sajenja:
balkon, terasa, gredice, obronki
Višina rastline:
1–3 m
Barva cvetov:
bela, rožnata, rumena, oranžna, rdeča

Pravilno sajenje

Sajenje kristavca

Lega:

Kristavec (datura) je priljubljena cvetlica za sajenje v posode, vendar pa se dobro počuti tudi na vrtu. Zraste lahko od 1 do 3 metrov v višino. Ker izvira iz Južne Amerike, ima rad sončne lege. Ob vročih dneh ga je najbolje premakniti v polsenco. Stena hiše v bližini kristavca v poletnih nočeh oddaja toploto. To ugodno vpliva na cvetenje. Stena rastlino poleg tega ščiti pred vetrom. Da bo rastlina stabilna tudi v vetru, jo posadite v težak lonec in privežite na močno palico.

Sajenje:

Za kristavce je pogosto presajanje priporočljivo. Vsaki dve leti jih morate presaditi v novo zemljo.

Naš NASVET

Lijakasti viseči cvetovi so dolgi od 25 do 50 cm in zvečer oddajajo intenziven vonj. Takoj ko trobentasti cvetovi odcvetijo, jih je treba odstraniti.

Pravilna nega

Nega kristavca

Zalivanje:

Kristavec potrebuje veliko vode. Ob vročih poletnih dneh je zjutraj in zvečer potrebno zalivanje, s katerim dobro prepojite zemljo. Pomanjkanje vode lahko hitro ugotovite po ohlapnih, povešenih listih. Kljub temu pa preprečite zastajanje vode in s tem gnitje korenin. Zato preprosto zagotovite dobro odtekanje vode.

Gnojenje:

Zaradi močne rasti in razvoja velikih cvetov kristavci potrebujejo veliko hranil. Prvo gnojenje izvedite spomladi, ko kristavec ne tvori niti novih listov niti poganjkov. Do avgusta kristavcu nato tedensko s hranili bogatim tekočim gnojilom ali trdnim gnojilom zagotavljajte dovolj hranil.

Ukrepi pozimi:

Kristavec lahko prezimuje na svetlem mestu s temperaturo od 4 do 12 °C ali temnem mestu. Ob prezimovanju na temnem mestu krono obrežite na polovico do dveh tretjin obstoječih poganjkov. Močnejše obrezovanje pomeni poznejši razvoj cveta. Med prezimovanjem rastlino zelo malo zalivajte, saj se koreninska gruda ne sme izsušiti. Pri premočnem zalivanju grozi gnitje korenin. Po ledenih možeh sredi maja lahko kristavec postavite na prosto.

compo image
Vsi deli kristavca so strupeni. Zato bodite še posebej pozorni na otroke ali hišne ljubljenčke. Poleg tega lahko močan vonj cvetov pri občutljivih ljudeh povzroči draženje kože, glavobole in slabost.

Deli