1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Balkonske rastline in posodovke
  5. Hortenzije

Karakteristike

Hortenzije

compo image
compo image
compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
veliko
Svetloba:
polsenčno/oblačno
Težavnost nege:
srednja

Obdobje cvetenja

Karakteristike

Mesto sajenja:
zaprti prostori, terasa, balkon, grede, obronki
Višina rastline:
0,5–1,5 m
Barva cvetov:
bela, rožnata, rdeča, modra

Pravilno sajenje

Sajenje hortenzij

Kakšno mesto imajo rade hortenzije?

Hortenzije so zelo vsestranske. Kot posodovka bodo lepo polepšale balkon, teraso ali bivalne prostore. Z ogromnimi okroglimi socvetji pa lahko tudi vrt spremenijo v morje cvetov. Hortenzije imajo rade zračno mesto v polsenci. Zaščitite jih pred neposrednim opoldanskim soncem.

Presaditev hortenzij

Vsaki dve do štiri leta, odvisno od starosti rastline, hortenzije spomladi presadite. Med sajenjem ali presaditvijo uporabite posebno zemljo za hortenzije. Ta ima nizko pH-vrednost in točno določeno vsebnost hranil.

Pravilna nega

Nega hortenzij

Zalivanje hortenzij

Hortenzije potrebujejo veliko vode. Če jih pogosto zalivate s trdo vodo, bodo začele odmirati. Zato uporabljajte samo  deževnico ali zmehčano vodo iz vodovoda. Zemlja mora vedno biti dobro vlažna. Še vedno pa je treba preprečiti zastajanje vode. Poleti bo mogoče potrebno celo dvakratno zalivanje. Rastline je treba tudi med prezimovanjem občasno zaliti, da se zemlja ne izsuši.

Gnojenje hortenzij

Od marca do septembra hortenzije enkrat tedensko pognojite s posebnim tekočim gnojilom za hortenzije in kamelije. Alternativno lahko uporabite dolgotrajno gnojilo za acidofilne rastline, na primer COMPO BIO Univerzalno dolgotrajno gnojilo z ovčjo volno ali COMPO Dolgotrajno gnojilo za rododendrone.

Obrezovanje hortenzij: Tega nikakor ne pozabite

Po cvetenju je mogoče obrezovanje. Najprimernejši čas je, ko se na starih delih rastline začnejo pojavljati novi poganjki. Obrežite samo odcvetele poganjke do mesta nad novimi poganjki. Pomnite: od začetka avgusta do sredine septembra se na poganjkih razvijajo cvetni brsti za naslednje leto. Nato rastlina preide v mirovanje. Po tem je ne obrezujte več, da boste ohranili prihodnje cvetove. Podrobna navodila za posamezne skupine obrezovanja najdete med našimi nasveti Obrezovanje hortenzij.

Prezimovanje hortenzij

Hortenzije pred prvo zmrzaljo postavite v primeren prostor za prezimovanje. Shranite jih na temperaturo od 4 do 8 °C ne glede na to, ali je prostor svetel ali temen. Za prezimovanje so zlasti primerni kletni prostori, v katerih ne zmrzuje in so dobro prezračeni. Januarja ali februarja jih lahko prestavite na nekoliko toplejše mesto. Temperature pa ne smejo biti nad 18 do 20 °C. Priporočljive je veliko svetlobe, zato so primerni npr. rastlinjaki ali zimski vrtovi. Ko se maja razvije cvet, lahko posodovke postavite na prosto. Listje hortenzije pozimi odpade. Posušene liste odstranite, da ne bodo postali vir bolezni.

Naš NASVET

Modre hortenzije potrebujejo kisla tla (pH-vrednost od 3,5 do 4,5). V nevtralnih in apnenih tleh (pH-vrednost > 5) se obarvajo vijolično. Za ohranitev modre barve cvetov lahko uporabite gnojilo za modre cvetove z aluminijem.

Deli