1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Vrtne rastline
  5. Srobot

Karakteristike

Srobot

compo image
compo image
compo image
compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
veliko
Svetloba:
sonce/polsenčno
Težavnost nege:
nizka

Obdobje cvetenja

Karakteristike

Mesto sajenja:
grede, obronki
Višina rastline:
do 4 m
Barva cvetov:
temno modra do vijolično modra, rdeča, rožnata

Pravilno sajenje

Sajenje srobota

Lega:

Srobot sodi v družino zlatičevk (Ranunculaceae).
Ker srobot izvira iz gozdov Severne Amerike, Azije in Evrope, v divji naravi pleza po drevesih naproti sončni svetlobi. Korenine pa so v senci. Podobno kot v naravi so za rast vrtnega srobota najbolj primerne sončne in polsenčne lege. Korenine zaščitite pred toploto in izsušitvijo z zastirko ali rastlinami, ki prekrivajo tla. Zvončice, hoste ali iskrivke nudijo popolno senco za korenine vrtnega srobota. Uporabite pa lahko tudi črepinje glinenih posod ali kamne.

Sajenje:

Ker je srobot gozdna rastlina, najbolje uspeva v humusnih in enakomerno vlažnih tleh, na katerih lahko odvečna voda dobro odteka. Najbolje ga je saditi avgusta/septembra. Zemlja je v teh mesecih toplejša, tako da se lahko korenine zelo dobro zakoreninijo v novo podlago. Pri odstranjevanju srobota iz lonca bodite zelo previdni. Če je koreninska gruda zelo izsušena, jo morate pred tem temeljito potopiti v vodo. Srobot posadite približno 15 cm globlje v vrtno zemljo, kot pa je bil posajen v loncu, v katerem ste ga kupili. Tako se bo bolj razrasel in bo zaščiten pred zmrzaljo. Na dno sadilne jame lahko nasipate nekaj centimetrov peska/drobirja, ki služi kot drenaža.

Naš NASVET

Srobot potrebuje podporo za plezanje. Če to podporo namestite na steno, usmerjeno proti zahodu, morate med podporo in steno zagotoviti razmik pribl. 10 cm. Tako poskrbite za dobro zračenje hrbtne strani.

Pravilna nega

Nega srobota

Zalivanje:

Ko se vrhnji sloj prsti posuši, vrtni srobot redno zalivajte. To je še posebej pomembno spomladi in poleti. Kljub temu pa morate nujno preprečiti zastajanje vode.

Gnojenje:

Ker ima srobot trpežne cvetove in bujno raste, morate poskrbeti za zadostno gnojenje. Naše dolgotrajno gnojilo za vrtnice zagotavlja dolgotrajno 6-mesečno oskrbo srobota z zadostno količino hranil.

Obrezovanje:

  • Sorte, ki cvetijo spomladi (npr. sorte Clematis alpina, Clematis montana): obrezujte jih samo po potrebi. Obrežite jih na želeno višino takoj, ko odcvetijo.
  • Sorte, ki cvetijo poleti (npr. trajni srobot in Clematis viticella): te sorte obrežite pozno jeseni na približno 40 cm. Brsteti začnejo šele, ko jih obrežete.
  • Sorte, ki cvetijo pozno spomladi, pozno poleti in jeseni: odrežite samo odcvetela socvetja s spodaj ležečim parom listov. Tako vzpodbudite bujno ponovno cvetenje. Novembra/decembra skrajšajte vse poganjke za polovico.
compo image
Quotemark

Popoln par

Srobot in vrtnice plezalke se zelo dobro ujemajo. Njihovi cvetovi se dopolnjujejo in vrtnica nudi oporo srobotu. Najbolje je, da vrtnice plezalke posadite 2 do 3 leta prej.

RENE WADAS, fitopatolog

Deli